Vraag & Antwoord

Wat is Salvia Divinorum?

Salvia Divinorum is een plant die het meest krachtige plantaardige hallucinogeen bevat dat we tegenwoordig kennen. De werkzame stof in Salvia Divinorum heet salvinorine A (1). Een dosis van 200 tot 500 microgram is genoeg en komt daarmee in de buurt van de dosis van LSD. Bij LSD zijn effecten merkbaar vanaf 50 microgram (1 microgram ofwel 1 ug is 0,000001 gram).

De plant behoort tot hetzelfde geslacht als het kruid salie (Salvia Officinalis). Alleen de soort Salvia Divinorum bevat Salvinorine A.

Andere leden van het Salvia geslacht bevatten geen Salvinorine A en zijn dus ook niet psychoactief. De plant met zachte groene bladeren groeit oorspronkelijk in Zuid-Mexico in de Sierra Mazateca, maar kan ook in Nederland onder bepaalde omstandigheden verbouwd worden.

Mazteken

De Mazteken kauwen Salvia. Men kauwt dan op de bladeren maar slikt het sap niet door. De bladeren worden een minuut of 10 minuten in de mond gehouden. De werkzame stof wordt in het bloed opgenomen via mondslijmvlies. De effecten na kauwen houden ongeveer een uur aan.

Smartshops

Gedroogde Salvia bladeren zijn te koop in smartshops. Ook een sterker extract wordt aangeboden.

Redenen van gebruik

In de Sierra Mazateca, waar de Salvia divinorum in het wild groeit, wordt het door medicijnmannen en -vrouwen (ook wel Shamans genoemd) gebruikt in religieuze rituelen. De bladeren worden ook gebruikt als geneesmiddel bij diarree, hoofdpijn en reuma. Tegenwoordig wordt het middel gebruikt vanwege de psychedelische roes en als onderdeel van healingrituelen.

Wat doet het?

Druggebruikers kauwen niet maar roken de bladeren met een waterpijp. Er ontstaan dan korte maar zeer heftige hallucinaties. De effecten treden na 30 seconden op, zijn 5 tot 10 minuten op zijn heftigst en doven na 20 tot 30 minuten doven weer uit.

De volgende effecten kunnen bij roken optreden:

Bij kauwen zijn de effecten milder. De effecten treden bij kauwen na 5 tot 10 minuten op en houden een uur aan.

Verslavingskans

Zover bekend is Salvia niet lichamelijk en niet geestelijk verslavend. De heftige ervaringen zijn een rem op frequent gebruik. Uit proefdieronderzoek blijkt dat de afgifte van dopamine in het beloningsysteem verhoogd is. Verslaving valt dus niet helemaal uit te sluiten (1).

Overige risico’s

Lichamelijke risico’s zijn op dit moment niet bekend. Maar het onderzoek naar het gebruik van Salvia is heel beperkt. Onder invloed is bewegen riskant. De coördinatie is sterk verminderd waardoor een gebruiker kan vallen (1). Verder is er zoals bij alle hallucinogenen, het risico van een bad trip.

Risico’s beperken

Het is belangrijk dat er altijd iemand aanwezig is die geen Salvia gebruikt heeft en die de gebruiker in de gaten kan houden. Ook is het belangrijk dat de gebruiker de trip ondergaat in een prettige en veilige omgeving. In de omgeving mogen geen objecten aanwezig zijn die gevaarlijk kunnen zijn, zoals kaarsen, een open raam of deur, scherpe voorwerpen etc.

De wet

Salvia is legaal en wordt verkocht in smartshops.

 

Bron:

Vervaeke, H. Het gebruik van overige tripmiddelen. In: Drugs en alcohol. Gebruik, misbruik en verslaving. Houten 2008.

Meer weten over Salvia kijk op erowid.

versie:12.11.2013

 

Terug naar overzicht

Sitemap

Jellinek Advieslijn

Informatie en advies over alcohol- en drugsgebruik
088 – 505 1220
ma t/m vr 09.00 tot 11.00 uur / 15.00-17.00

Chat Alcohol & drugs
ma t/m vr 13.00 tot 17.00 uur

Chat