Wat is Salvia divinorum?

Salvia divinorum is een plant die het meest krachtige plantaardige hallucinogeen bevat dat we kennen. De werkzame stof in Salvia divinorum heet salvinorine A (1). Een dosis van 200 tot 500 microgram is genoeg en komt daarmee in de buurt van de dosis van LSD. Bij LSD zijn effecten merkbaar vanaf 30 microgram (1 microgram ofwel 1 ug is 0,000001 gram).

De plant is een lid van het geslacht Salvia, een grote groep van 700 – 900 soorten die horen bij de Lamiaceae-familie (munt). Het is de enige die salvorine A bevat.

Andere leden van het Salvia geslacht bevatten geen salvinorine A en zijn dus ook niet psychoactief. De plant met zachte groene bladeren groeit oorspronkelijk in Zuid-Mexico in de Sierra Mazateca, maar kan ook in Nederland onder bepaalde omstandigheden verbouwd worden.

Mazteken

De Mazteken kauwen Salvia. Men kauwt dan op de bladeren, maar slikt het sap niet door. De bladeren worden een minuut of 10 minuten in de mond gehouden. De werkzame stof wordt in het bloed opgenomen via mondslijmvlies. De effecten na kauwen houden ongeveer een uur aan. Deze manier van innemen zorgt voor milde effecten.

Smartshops

Gedroogde Salvia-bladeren zijn te koop in smartshops. Ook een sterker extract wordt aangeboden. De sterkte van de extracten varieert van 5x tot wel 100x.

Redenen van gebruik

In de Sierra Mazateca, waar de Salvia divinorum in het wild groeit, wordt het door medicijnmannen en -vrouwen gebruikt in religieuze rituelen. De bladeren worden ook gebruikt als medicijn bij diarree, hoofdpijn en reuma. Tegenwoordig wordt het middel vooral gebruikt vanwege de psychedelische roes.

Wat doet het?

De meeste gebruikers kauwen de bladeren niet, maar roken ze in een pijp. Er ontstaan dan korte maar zeer heftige hallucinaties. De effecten treden na enkele seconden op, zijn 5 tot 10 minuten op zijn heftigst en zijn dan snel weer voorbij. Na een uur is iemand weer helemaal nuchter.

De volgende effecten kunnen bij roken optreden:

 • Derealisatie en verlies van identiteit;
 • Zich voelen alsof men een voorwerp is;
 • Uittreding (‘out-of-body experience’);
 • Overlappende realiteiten, het gevoel dat men op meerdere plaatsen tegelijkertijd is;
 • Vertraging van tijdsperceptie;
 • Oncontroleerbaar lachen;
 • Het gevoel dat het lichaam gebogen of getrokken wordt door verschillende krachten;
 • Visuele effecten van tweedimensionale oppervlakten;
 • Het spreken van een onverstaanbare ‘brabbeltaal’;
 • Bezoeken van plaatsen uit het verleden, vooral uit de kindertijd.

Vaak worden de effecten als bizar omschreven en niet per se als prettig. Dit kan onder andere verklaard worden doordat salvinorine A ook op de kappa opiaatreceptoren werken. Middelen die op die receptoren werken worden vaak als onprettig ervaren.

Bij kauwen zijn de effecten milder. De effecten treden bij kauwen na 5 tot 10 minuten op en houden een uur aan.

De medicijnmannen en -vrouwen van de Mazteken zullen Salvia nooit roken. Zij vinden dit respectloos naar de plant. Zij geven daarbij aan dat het roken voor zeer overweldigende ervaringen kan zorgen en dit komt doordat de plant zich niet gerespecteerd voelt.

Risico’s

Groot verschil met andere hallucinogene middelen is de uitwerking van de trip. Door het roken van Salvia ontstaat er vaak een zeer intense ervaring. Deze wordt gekenmerkt door een dissociatieve staat. Deze kan zeer aangrijpend en angstig zijn. Meerdere gebruikers rapporteren dat zij niet meer wisten dat zij Salvia hadden gebruikt.

Er zijn veel ervaringen bekend, waarin de gebruiker gaat rennen of ergens uit wil klimmen, bijvoorbeeld een raam. De kans op serieus letsel is sterk aanwezig. Een tripsitter is een vereiste om deze ervaring aan te gaan.

Lichamelijke risico’s zijn op dit moment niet bekend. Maar het onderzoek naar het gebruik van Salvia is heel beperkt. Onder invloed is bewegen riskant. De coördinatie is sterk verminderd waardoor een gebruiker kan vallen (1). Verder is er zoals bij alle hallucinogenen, het risico van een bad trip.

Verslavingskans

Zover bekend is Salvia niet lichamelijk en niet geestelijk verslavend. De heftige ervaringen zijn een rem op frequent gebruik. Uit proefdieronderzoek blijkt dat de afgifte van dopamine in het beloningssysteem verhoogd is. Verslaving valt dus niet helemaal uit te sluiten (1).

Risico’s beperken

Het is belangrijk dat er altijd iemand aanwezig is die geen Salvia gebruikt heeft en die de gebruiker in de gaten kan houden. Ook is het belangrijk dat de gebruiker de trip ondergaat in een prettige en veilige omgeving. In de omgeving mogen geen objecten aanwezig zijn die gevaarlijk kunnen zijn, zoals kaarsen, een open raam of deur, scherpe voorwerpen et cetera.

De intensiteit van Salvia lijkt te worden versterkt door het roken ervan. Door te kauwen worden deze mogelijk beperkt. Het rennen of klimmen kan echter alsnog plaatsvinden. Een tripsitter blijft van belang.

Lees je goed in over de doseringen. Zeker wanneer je een extract wil gebruiken

De wet

Salvia is legaal en wordt verkocht in smartshops.

 

Bron:

 • Vervaeke, H., Het gebruik van overige tripmiddelen. In: Drugs en alcohol. Gebruik, misbruik en verslaving. Houten, 2008.
 • Meer weten over Salvia kijk op erowid.

 

Versie: augustus 2020