Deel jouw ervaring

Jellinek
dé expert op het gebied van verslavingszorg

Wat is peyote en wat doet de stof mescaline?

De peyote (Lophophora Williamsii) is een bolvormige cactus zonder stekels die in de bloeiperiode een kleine roze bloem krijgt. De peyote bevat mescaline (3,4,5-trimethoxyfenethylamine). Deze stof zit ook in andere cactussen zoals de San Pedro. De effecten van mescaline zijn vergelijkbaar met lsd.

De peyote groeit in het noorden van Mexico en in het zuiden van de Verenigde Staten. De plant groeit langzaam en is na 5 tot 15 jaar groot genoeg voor consumptie. De plant werd eeuwenlang door indianenstammen tijdens religieuze riten gebruikt. Peyote werd door hen ook wel ingenomen als middel tegen dorst en honger en tijdens de jacht om het uithoudingsvermogen te vergroten.

Gebruikswijze

De cactussen worden meestal in plakken gesneden en kunnen zowel vers als gedroogd gegeten worden. De bruine plakken hebben een doorsnede van 3 tot 4,5 centimeter en een dikte van 0,5 centimeter. Soms wordt er een soort thee van gemaakt. De smaak is buitengewoon vies en bitter. Het middel verliest, ook als je het lang bewaart, niet aan werkzaamheid.

Native American Church

Nog steeds worden tijdens erediensten van de zogenaamde “Native American Church” -waar veel indianen komen-, plakken “peyote-hosties” gegeten. De dienst van deze kerk bestaat uit een mengsel van christelijke en oude Indiaanse rituelen.

Wat doet het?

Mescaline valt onder de hallucinogenen en is een natuurlijk tripmiddel. Tripmiddelen veranderen de waarneming. Je ziet, hoort en/of voelt dingen anders dan ze in werkelijkheid zijn. Bij inname begint het middel na zo’n 60 minuten te werken.

Het eerste uur tot anderhalf uur is meestal vervelend. Je bent misselijk, moet braken en hebt hoofdpijn. De hallucinogene piekeffecten duren 2 tot 4 uur. 8 tot 12 uur na inname is de gebruiker weer redelijk nuchter. Kleuren worden intenser, je ziet steeds wisselende, kleurige patronen en allerlei geometrische figuren. Soms worden objecten groter, dan weer kleiner. Denkvermogen en beoordelingsbekwaamheid nemen af.

Verslavingskans

Verslaving treedt niet op. Wel treedt er een snel voorbijgaande tolerantie op voor de psychische effecten. Dat betekent dat je op een gegeven moment een hogere dosis nodig hebt om de effecten te voelen.

Overige risico’s

Net als andere tripmiddelen (zoals lsd en paddo’s), zitten ook aan peyote risico’s. De risico’s treden vooral op wanneer je gebruikt als je je niet goed voelt, in een slechte conditie bent of in een verkeerde omgeving zit. Natuurlijk ook wanneer je een te grote dosis neemt. De trip kan dan verkeerd vallen. Je kunt dan angstig, verward of achterdochtig worden. Ook kunnen de hallucinerende effecten zo sterk zijn dat je het onderscheid tussen trip en werkelijkheid dreigt te verliezen. Dat kan zeer beangstigend zijn.

Mensen die een psychotische aanleg hebben, onstabiel, depressief of angstig zijn, moeten geen tripmiddelen gebruiken. Het gebruik daarvan versterkt stemmingen waardoor ze nog angstiger of depressiever kunnen worden.

 

Versie: september 2018

 

ISO 9001 HKZ

Disclaimer | Privacy- en Cookiebeleid | © 2020 Jellinek - Alle rechten voorbehouden | Realisatie: Lemon

Arkin