Wat is cafeïne?

Cafeïne in het kopje koffie is de meest gebruikte drug op aarde. Cafeïne zit niet alleen in koffie maar ook in thee, de noten van de kolaboom, sommige frisdrank zoals cola en in chocola. Een kop koffie bevat 50 tot 150 mg cafeïne, een kop thee 25 tot 75 en een glas cola bevat 15 tot 60 mg cafeïne. Cafeïne maakt vanwege de vaatverwijdende werking soms ook deel uit van medicijnen zoals pijnstillers en pillen tegen hoofdpijn.

De koffieboon

De koffieboon zit in de vrucht (een bes) van de koffieplant. De stimulerende werking werd voor het eerst in Ethiopië ontdekt. Herders merkten dat hun geiten erg actief werden wanneer ze van de koffieplant aten. De bessen worden gedroogd en ontdaan van de restanten van de vrucht. De boon wordt daarna gebrand. Door het branden wordt de boon broos en kan deze gemalen worden. Pure cafeïne ziet eruit als een wit poeder en wordt als een mild stimulerend middel gebruikt in verscheidene preparaten.

Wat doet het?

Koffie heeft een licht stimulerende werking. Je wordt er alert van, het neemt de vermoeidheid weg en verbetert de stemming. Hartslag en bloeddruk gaan iets omhoog. Na 5 uur is de helft van de cafeïne uit je bloed. Volgens vele gebruikers van koffie, kan het je langdurig uit de slaap houden.

Verslaving

Je kunt aan cafeïne wennen. Eén kopje koffie is dan niet meer genoeg om wakker te worden. Zware koffiedrinkers kunnen bij stoppen ook lichte onthoudingsverschijnselen ervaren zoals: hoofdpijn, vermoeidheid en prikkelbaarheid.

Overige risico’s

Er zijn mensen die niet goed tegen koffie kunnen. Ze worden nerveus, krijgen hartkloppingen of slapen er slecht van. Meer tips en informatie is te lezen op de website van het Voedingscentrum.

Op de website van het Kenniscentrum Koffie & Gezondheid (van de koffiesector zelf) is een factsheet te vinden over koffie & Gezondheid. Ook kun je hier factsheets vinden over koffie en verslaving en wat koffie doet op je slaapvermogen.

Risico’s verminderen

Gezonde volwassenen kunnen ongeveer 400 milligram cafeïne per dag innemen zonder dat er negatieve effecten te verwachten zijn. Dat komt neer op ongeveer 4 kopjes koffie per dag. Voor kinderen, jongeren, zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven gelden andere adviezen. (bron: voedingscentrum.nl)

 

Versie: augustus 2020