Wat is het effect van cannabis?

Wat voor effect een middel heeft, heeft met een aantal factoren te maken. De drug (het middel zelf, de dosering en de manier van inname), de set (factoren in de persoon die het neemt, zoals geslacht, gewicht, psychische gesteldheid, et cetera) en de setting (factoren in de fysieke en sociale omgeving) bepalen samen de werking van een bepaald middel. Lees hier meer over bij: Wat zijn de effecten van drugs?

Bij roken werkt cannabis na enkele minuten. Het effect wordt minder na 2 tot 3 uur.

Gebruikers spreken vaak over high of stoned zijn. Met high zijn wordt een opwekkend of energiek effect bedoeld en ervaar je vooral psychische effecten. Met stoned zijn wordt een meer lichamelijk en ontspannen effect bedoeld. Je hebt geen zin om te bewegen. Van hasj en wiet kun je beide high of stoned worden. Dit hangt af van de soort hasj of wiet die gebruikt wordt en ervaart elke persoon verschillend.

Psychische effecten van cannabis

 • Vrolijk (lachkick).
 • Zorgeloos, ontspannen.
 • Verandering waarneming, kleuren worden intenser, muziek mooier.
 • Verandering van gevoel voor tijd en ruimte.
 • Prikkeling fantasie.
 • Concentreren op dingen die niet meteen je interesse hebben gaat moeilijker. Dat geldt ook voor logisch nadenken.
 • Vergeetachtigheid. Dingen die net gebeurd zijn, vergeet je soms. Als je aan het vertellen bent kun je makkelijk de draad kwijtraken.
 • Bij hoge dosis: in zichzelf gekeerd, tripeffecten.

Lichamelijke effecten van cannabis

 • Sloomheid.
 • Verhoging hartslag, hartkloppingen (vooral de eerste keren).
 • Duizelig.
 • Eetlust neemt toe, vooral voor zoetigheid (voor meer informatie zie: Hoe komt het dat je een vreetkick krijgt van blowen?).
 • Verslapping spieren. Hierdoor voelen ledematen zwaar aan.
 • Daling bloeddruk. Vooral als je ineens gaat staan.
 • Rode ogen.
 • Droge mond.

Verschil tussen hasj en wiet

Hoe de effecten van hasj of wiet worden ervaren, verschilt per persoon. Ook de omgeving waar gebruikt wordt, is belangrijk.

Sommige mensen claimen dat hasj meer voor een stoned effect zorgt, iemand wordt dan slomer en meer in zichzelf gekeerd. Wiet zou dan meer voor een high effect zorgen waarbij men meer actief blijft. Andere mensen zeggen juist precies het omgekeerde effect te voelen. Dit is dus zeer persoonsgebonden en is ook afhankelijk van de soort wiet of hasj die wordt gebruikt.

Een ander populair onderscheid tegenwoordig is het verschil tussen indica en sativa. Dit zijn twee verschillende cannabisrassen. De verschillende varianten zouden ook verschillende effecten veroorzaken. Dit onderscheid lijkt echter niet te kloppen. Lees hier meer over dit onderwerp: Wat is het verschil in effect tussen cannabis sativa en indica?

Verschil tussen eten en roken

Veel mensen ervaren een ander effect als ze cannabis eten in een spacecake in plaats van het te roken. Bij het roken komt het via de longen direct in het bloed en merk je het effect veel sneller. Zo wordt de hoeveelheid werkzame stof per trekje van een joint langzaam opgebouwd. Bij het eten duurt het een tijd voordat het werkt, dit kan wel twee uur duren.

Als het begint te werken voel je in één keer de volledige hoeveelheid waardoor het effect ineens stuk sterker kan zijn. Dit komt ook doordat de cannabis op een andere manier wordt verwerkt door je lichaam. Doordat het eerst door het verteringsstelsel gaat wordt er een groot deel van de actieve stof, THC, omgezet naar 11-OH-THC. Deze stof passeert gemakkelijker de bloed-hersenbarrière en is hierdoor sterker dan THC. Dit zorgt vervolgens voor sterkere effecten.

Je weet van tevoren vaak ook niet hoeveel er precies in een spacecake zit dus is doseren moeilijker. Daarnaast maken mensen nog wel eens de fout om niet lang genoeg te wachten met meer nemen. Dan wordt er na bijvoorbeeld een uur nog niks gevoeld en wordt gedacht dat het niet werkt waardoor iemand meer neemt. Dan neem je al snel te veel.

Voor meer informatie zie de pagina: Wat zijn de risico’s van spacecake?

Bad trip

Het kan wel eens voorkomen dat je te veel neemt en je niet prettig voelt. Dit kan zo beangstigend zijn dat je in paniek raakt. Dit komt vooral voor bij beginnende gebruikers, spacecake, toeristen en combigebruikers. Het is belangrijk om te weten dat je niet kan overlijden aan een overdosis cannabis en dat het vanzelf weer weg gaat. Vaak helpt het om even rustig met iemand te gaan zitten en  iets zoets te drinken. Als je weer op je gemak bent zal de angst afnemen. Voor meer informatie zie Hoe vaak gaat er iemand fout op cannabis?

Combineren

Hasj of wiet combineren met een ander middel kan tot onvoorspelbare effecten leiden. Voor meer informatie zie de volgende pagina’s:

 

Versie: november 2020