Hoe komt het dat je een vreetkick krijgt van blowen?

THC (de werkzame stof in hasj en wiet) bootst de werking van een bepaalde stof in de hersenen na. Dit stofje in de hersenen heet anandamide.

In de hersenen zitten receptoren waaraan anandamide zich kan binden. Een van die plekken waar deze receptoren zitten is het hongercentrum. Normaal gesproken komt bij een tekort aan voedsel anandamide vrij. De anandamide bindt zich dan aan de receptoren van het hongercentrum. De zenuwen van het hongercentrum worden geprikkeld waardoor je een hongergevoel krijgt en gaat eten. THC gaat op dezelfde receptoren zitten, waardoor je honger krijgt en gaat eten.

Parasympatisch zenuwstelsel

Een ander effect van THC is dat het het zogenaamde parasympathische zenuwstelsel activeert. Het parasympathische zenuwstelsel is dat deel van het zenuwstelsel dat vooral actief is als je rust. Het stimuleert de stofwisseling (speekselklieren, maag, galblaas, darmen) en de uitscheiding (nieren en blaas). Doordat THC het parasympathische zenuwstelsel activeert stroomt er meer bloed langs de spijsverteringsorganen met als gevolg dat de stofwisseling sneller verloopt en je sneller honger krijgt.

Sympatische zenuwstelsel

De tegenhanger van het parasympathische zenuwstelsel is het sympathische zenuwstelsel, dat vooral regulerend en stimulerend werkt op activiteit en prestatie. Het sympathische zenuwstelsel onderdrukt de spijsvertering, heeft een stimulerende werking op hartslag, ademhaling en spieren en wordt geactiveerd door opwekkende middelen, zoals amfetamine.

De invloed van geur

THC beïnvloedt ook de geur. Uit onderzoek bij muizen is gebleken dat THC de bulbus olfactorius beïnvloedt. Dit is een stukje in de hersenen dat betrokken is bij de waarneming van geur. Als muizen THC op hadden, bleven ze geuren opnieuw ruiken, terwijl de muizen zonder THC op een gegeven moment gewend waren aan geuren en die niet meer ruiken. Geur en smaak staan onlosmakelijk aan elkaar verbonden. Als je iets goed kan ruiken, kan je dit ook beter proeven (1).

Tenslotte

Een vreetkick komt, als je langdurig, regelmatig cannabis gebruikt, steeds minder voor. Dat komt omdat je hersenen wennen aan het effect van THC.

 

Bron:

  1. Soria-Gómez, The endocannabinoid system controls food intake via olfactory processes, 2014

Versie: januari 2021