Wat gebeurt er bij de combinatie alcohol en cannabis?

De combinatie alcohol en cannabis kan tot misselijkheid, out gaan, paniekaanvallen en angstaanvallen leiden.

Uit literatuuronderzoek (1) blijkt dat de combinatie leidt tot:

  • minder drinken;
  • misselijkheid en overgeven;
  • nog slechter rijgedrag.

Onderzoek onder gebruikers (2) leverde vergelijkbare bevindingen op.

Stronken

Het bleek dat gecombineerd gebruik vrijwel altijd plaats vindt met vrienden en meestal tijdens het uitgaan. Van de combinatie verwachten sommige gebruikers dat alcohol hen een opkikker geeft. “Als je alleen cannabis rookt wordt je sloom”, “alcohol maakt je fitter, wakkerder en vrolijker”. Er is zelfs een specifieke term voor: ‘stronken’, een combinatie van stoned en dronken.

Effecten

De bevinding dat minder wordt gedronken dan als er niet wordt gecombineerd, wordt door gebruikers bevestigd. Dat geldt ook voor de onprettige effecten die genoemd worden: misselijkheid, overgeven, hoofdpijn en ‘out’ gaan. Als prettige effecten worden genoemd: fit blijven, actiever en socialer zijn. De onprettige effecten worden ook als de grootste risico’s gezien. Ze worden vooral toegeschreven aan de alcohol. Andere risico’s die gebruikers noemen zijn: gevaarlijk zijn in het verkeer en soms agressie.

Bronnen

  1. Combined use of alcohol and other psychotropic and other psychotropic drugs: a review of the literature, 2000, Leccese.
  2. De Combiroes 2000, Nabben.

 

Versie: juni 2020