Vraag & Antwoord

Wat zijn de risico’s van spacecake?

Spacecake is een cake waarin hasj of wiet zit. Meestal wordt bij de bereiding een beetje hasj of wiet opgelost in de gesmolten boter. Hierdoor wordt de hasj of wiet gelijkmatig over de cake verdeeld. Het eten van spacecake is moeilijk te doseren.

Verschillen tussen het eten van spacecake en het roken van hasj of wiet zijn:

Effecten treden veel later op

Als je spacecake eet, begint de werking niet direct zoals bij roken; maar vaak pas na 3 kwartier tot 1,5 á 2 uur. Het gevaar hiervan is dat je denkt dat de spacecake niet werkt en daarom nog een stuk neemt. Waardoor je uiteindelijk teveel binnenkrijgt.

Als iemand rookt voelt hij vaak precies aan wanneer hij genoeg heeft. Hij stopt dan en legt het jointje weg. Bij spacecake kan dat niet. Als iemand teveel binnen heeft, kan hij niet meer terug. Het doseren van spacecake is dus lastig.

Gebruikers moeten dus nooit bijnemen en gewoon wachten totdat de effecten optreden.

Effecten houden langer aan

De werkingsduur van spacecake is veel langer. Pas na 4 tot 6 uur begint de gebruiker zich weer normaal te voelen. Na-effecten kunnen nog tot 12 uur aanhouden. De lange werkingsduur kan soms onplezierig zijn, zeker als je op een gegeven moment wilt gaan slapen.

Effecten zijn vaak veel heftiger

De effecten van het eten van spacecake kunnen veel heftiger en intenser zijn dan bij roken van hasj of wiet. De tripeffecten (dingen anders zien en beleven) nemen vaak de overhand. Soms kunnen de effecten ronduit onplezierig worden. De gebruiker voelt zich dan ziek en angstig.

Het beste wat een gebruiker dan kan doen is een rustige plek opzoeken en iets zoets eten of drinken of vitamine C slikken. Een geruststellende gedachte is dat de effecten vanzelf weer verdwijnen en er geen blijvende schadelijke gevolgen zijn.

 

Versie: september 2017

Terug naar overzicht

Sitemap

Jellinek Advieslijn

Informatie en advies over alcohol- en drugsgebruik
088 – 505 1220
ma t/m vr 09.00 tot 11.00 uur / 15.00-17.00

Chat Alcohol & drugs
ma t/m vr 13.00 tot 17.00 uur

Chat