Wat gebeurt er als je hasj of wiet met MDMA (XTC) combineert?

De één zegt dat de werking van MDMA (actieve stof in XTC) langer duurt als je erbij blowt, de ander vindt dat hasj/wiet de MDMA-roes afzwakt. Anderen merken geen effect van hasj/wiet op MDMA. Wij raden het gecombineerd gebruik van drugs af. Er wordt al weinig onderzoek gedaan naar het gebruik van drugs, laat staan naar combigebruik. De precieze effecten van combigebruik zijn onbekend en – omdat ieder mens anders op drugs reageert – ook moeilijker voorspelbaar.

De combiroes

Een aantal jaar geleden verscheen het boekje ‘De Combiroes; Gecombineerd gebruik van alcohol met cannabis, cocaïne, xtc en amfetamine’. In dit boekje worden een klein aantal jongeren tussen de 21 en 30 ondervraagd over hoe zij gecombineerd gebruik beleven. De Combiroes is dus een oriënterend kwalitatief onderzoek naar ervaringen van gebruikers. Gezien het kleine aantal mensen dat ondervraagd is kunnen de onderzoekers geen wetenschappelijk onderbouwde conclusies trekken. Om dat te kunnen doen, moet een groter aantal jongeren ondervraagd worden. Verder is onderzoek naar lichamelijke gevolgen geen onderdeel van dit rapport. Een dergelijk onderzoek is voor zover ons bekend ook nooit gedaan.

Cannabis zou, volgens de gebruikers, geen sterke invloed hebben op de werking van MDMA. Sommigen voelen er zelfs nauwelijks iets van, maar dat kan ook komen doordat ze zo gewend zijn aan het effect van blowen. Voor anderen is het belangrijkste effect van de combinatie MDMA en blowen dat het speedy effect van MDMA wat wordt verminderd. De één ervaart dat als prettig, ook omdat je er wat rustiger van wordt. Dat is ook prettig als je wilt gaan slapen.

Weer anderen vinden dat de combinatie de MDMA -roes wat afvlakt.

Citaten Combiroes

Een aantal citaten uit de Combiroes over XTC en cannabis:

“Het maakt je pilletje stoneder.”

“Wat ik prettig vind is XTC met cannabis want dat versterkt elkaar lekker.”

“Als ik blow nadat ik een pilletje heb gebruikt voel ik langer het pilletje. Je houdt langer het gevoel van uit je dak zijn, dan zonder wiet.”

“Na XTC kan cannabis best lekker zijn, ook al kun je er sloom van worden.”

Eén meisje is negatief over de combinatie XTC en cannabis. Ze is bang dan knock-out te gaan. Eén jongen vindt het vooral onhandig om te blowen als hij onder invloed van XTC aan het dansen is. Hij zegt: “Op pillen ben ik altijd heel druk aan het dansen. Bijna het hele feest sta ik dan op de dansvloer te zweten. Het is te veel gedoe om er ook nog eens bij de blowen.”

Bron:

De combiroes; Gecombineerd gebruik van alcohol met cannabis, cocaïne, XTC en amfetamine; door Ton Nabben en Dirk Jan Korf.

 

Versie: juni 2019