Waarom werkt Jellinek niet met Baclofen?

Bij de behandeling van een alcoholverslaving wordt gewerkt met cognitieve gedragstherapie. Dit is een van de meest effectieve behandelvormen voor verslaving. Bij cognitieve gedragstherapie gaat het om het veranderen van uw gedrag en uw manier van denken.

Daarnaast wordt in sommige gevallen gebruik gemaakt van verschillende medicijnen. Deze medicijnen bestaan al lang en hier is veel onderzoek naar gedaan. De middelen die wij voorschrijven zijn effectieve en geregistreerde middelen.

Voor terugval preventie bij alcohol zijn een aantal medicijnen beschikbaar.
Huisartsen kunnen deze middelen voorschrijven (in overleg met een verslavingsarts):
Naltrexon: anti-craving (werk vaak goed bij mensen met een binge-drink patroon, en ook bij mensen waar alcoholverslaving in de familie voorkomt)
Acamprosaat: anti-craving
Disulfiram: aversie middel

Baclofen lijkt mogelijk een veelbelovend middel in de behandeling van alcohol te zijn. Echter, het is nog steeds niet wetenschappelijk aangetoond dat het echt werkt. De onderzoeken die er zijn laten heel verschillende resultaten zien.Baclofen is in Nederland niet geregistreerd voor de behandeling van alcoholafhankelijkheid. En een goed gecontroleerd onderzoek naar de effecten van een hogere dosis Baclofen is er nog niet. Daarnaast zien we ook veel risico’s van het middel. Om die reden adviseert Jellinek (vooralsnog) niet om Baclofen te gebruiken als terugval preventie bij alcoholproblemen.

 

Versie: december 2016