Vraag & Antwoord

Welke medicijnen gebruikt men bij behandeling van alcoholproblemen?

Er zijn 4 groepen van medicijnen:

Vitamine B1 supplementen

Mensen die dagelijks alcohol drinken lopen sneller een tekort aan vitamine B1 op. Dit kan leiden tot o.a. schade aan hersenen en zenuwstelsel (zoals de ziekte van Korsakov). Meestal worden tabletten geadviseerd, soms is het nodig om te injecteren.

Medicatie tegen onthoudingsverschijnselen

Benzodiazepinen vangen de onthoudings- of ontwenningsverschijnselen na het stoppen op. Lichte onthoudingsverschijnselen, zoals prikkelbaarheid en slaapproblemen duren hooguit enkele dagen en hoeven in de meeste gevallen niet te worden behandeld. De medicijnen worden kortdurend en in een afbouwschema voorgeschreven.

Aversiemiddelen

Aversie middelen zorgen ervoor dat men niet kan drinken. Doet iemand dat toch dan krijgt hij nare verschijnselen zoals hoofdpijn, hartkloppingen, misselijkheid, braken en sterke transpiratie. De stofnaam is disulfiram. Het wordt voorgeschreven onder merknamen Antabus en Refusal. Disulfiram blokkeert de afbraak van alcohol. Hierdoor hoopt de giftige stof aceetaldehyde zich in het lichaam op met als gevolg dat men ziek wordt

Het middel wordt voorgeschreven aan goed gemotiveerde patiënten die een sterk verlangen hebben naar alcohol. Het helpt als de omgeving (partner) er mede op let dat het middel ingenomen wordt. Zie in deze rubriek ook de vraag: Hoe werkt Antabus of Refusal?

Middelen tegen het verlangen naar alcohol

Tegen het verlangen naar alcohol kunnen twee middelen worden ingenomen:

Acamprosaat (Campral)

Acamprosaat vermindert het verlangen naar alcohol. Acamprosaat herstelt de balans tussen GABA en glutamaat. Dit zijn twee boodschapperstofjes in de hersenen die door alcohol verstoord raken.

Naltrexon 

Naltrexon vermindert het verlangen naar alcohol en kan helpen terugval na een periode van abstinentie te voorkomen. Naltrexon bindt zich in de hersenen aan de opioïd-receptoren, waardoor boodschapperstofjes geblokkeerd raken. Daardoor wordt het beloningssysteem geblokkeerd. Zie ook de animatie drugs in de hersenen. Dit leidt ertoe dat mensen minder verlangen hebben naar alcohol en dat wanneer ze wel drinken ze makkelijker kunnen stoppen. Het werkt vaak goed bij mensen met een binge-drink patroon, en ook bij mensen waar alcoholverslaving in de familie voorkomt.

Nalmefeen (Selincro) 

Nalmefeen werkt op vergelijkbare wijze als Naltrexon en is vooral bedoeld voor mensen die minder willen drinken.

Topiramaat (Off label)

Topiramaat is een medicijn wat bedoeld is voor epilepsie en migraine. Er is wetenschappelijk bewijs dat topiramaat ook goed kan werken tegen het verlangen naar alcohol. Voor dit doel wordt het ook weleens voorgeschreven, dit heet dan off label gebruik.

Bron:

Farmacotherapeutisch Kompas

 

Versie: augustus 2019

Terug naar overzicht

Sitemap

Jellinek Advieslijn

Informatie en advies over alcohol- en drugsgebruik
088 – 505 1220
ma t/m vr 09.00 tot 11.00 uur / 15.00-17.00

Chat Alcohol & drugs
ma t/m vr 13.00 tot 17.00 uur

Chat