Wat kan ik doen als ik terugval?

Bij terugval valt u terug in gebruik na een periode van niet of minder gebruik. Heel belangrijk is hoe u op terugval reageert. Veel mensen denken heel negatief over terugval. ‘Zie je wel, ik kan het niet.’

Hierdoor gaan mensen weer drinken. Beter is het om terugval te zien als een moment waar u iets van kunt leren.

Ga na in welke situatie het gebeurde en bedenk een manier om de volgende keer op een andere manier met die situatie om te gaan. Dan bent u weer wat sterker geworden.

Jammer is dat na een terugval sommigen de moed opgeven. Ook de omgeving of werkgevers geven het na een keer terugval vaak op. De kunst voor degene die terugvalt is om dat juist niet te doen en te proberen iets van de terugval te leren en de draad weer zo snel mogelijk op te pakken.

In de behandeling wordt u op een eventuele terugval voorbereid. U gaat dan na in welke situaties een terugval op de loer ligt. Is dat bijvoorbeeld het geval als u met uw werk een succes geboekt heeft of is het juist als u zich down of slecht voelt. Op dergelijke situaties kunt u zich dan alvast voorbereiden.

Reageren op terugval

Ook moet u alvast bedenken hoe u op een eventuele terugval zult reageren. Welke gedachten en gevoelens krijgt u als u terugvalt in gebruik. Raakt u wanhopig? Schaamt u zich tegenover anderen? Bent u teleurgesteld? Mogelijk denkt u: ‘nu is alles verloren.’ Deze gedachte helpt natuurlijk niet. Hij zet aan tot meer gebruik.

Beter is het dus om te denken: ’terugval is geen ramp, ik kan er juist van leren. Ik moet de draad weer zo snel mogelijk oppakken en nagaan in welke situatie ik terugviel en een manier bedenken om de volgende keer op een andere manier met deze situatie om te gaan.’

Campral

Bij alcoholproblemen werkt de verslavingszorg met een medicijn: Campral. Dit medicijn neemt het verlangen naar alcohol weg en helpt om terugval te voorkomen.

 

Versie: januari 2016