Cognitieve gedragstherapie

Behandelingen met cognitieve gedragstherapie

Jellinek helpt mensen om weer controle te krijgen over het gebruik van alcohol en/of drugs of te stoppen met het gebruik van middelen. De meeste behandelingen zijn gebaseerd op motiverende gespreksvoering en cognitieve gedragstherapie (CGT). Dit is een van de meest effectieve behandelvormen voor verslaving. Bij cognitieve gedragstherapie gaat het om het veranderen van jouw gedrag en jouw manier van denken. Wetenschappelijk is aangetoond dat deze methoden effectief zijn.

Wat is cognitieve gedragstherapie?

Het is een actieve manier van behandelen: niet alleen tijdens de behandelafspraken, maar juist ook in jouw dagelijks leven ga je actief aan de slag. Je werkt aan de verandering van jouw gedragspatronen door het maken van huiswerkopdrachten en het doen van oefeningen. Tijdens de behandeling werkt de behandelaar nauw met je samen om jouw gebruik en gedrag te veranderen en beter te functioneren. Bekijk de film voor meer uitleg over cognitieve gedragstherapie:

Hoe succesvol is cognitieve gedragstherapie?

De behandelvorm wordt toegepast bij een groot aantal psychische klachten en problemen en is daarvoor effectief gebleken. Uit wetenschappelijk onderzoek is bekend dat ook problemen met alcohol, middelengebruik en gokken goed behandeld kunnen worden met cognitieve gedragstherapie. Voor deze problemen is cognitieve gedragstherapie zelfs een van de meest effectieve behandelvormen.

Zet de eerste stap

Jellinek helpt jou om weer grip te krijgen op jouw gebruik. Zet de eerste stap naar een gezond leven en meld je aan voor een behandeling. Liever persoonlijk contact? Bel dan 088 – 505 1220.

Behandelaanbod CGT Volwassenen

Internetbehandeling; zelfhulpprogramma of een combinatie van online hulp met face-to-face contacten.
Poliklinische behandeling; wekelijkse individuele gesprekken met een behandelaar, gecombineerd met online behandelinterventies. De behandelduur is gemiddeld 13 weken; gevolgd door terugvalpreventie/nazorg. Deze behandeling is te volgen op de volgende locaties: Amsterdam, Utrecht, Amersfoort, Amstelveen en Hilversum.
Dagbehandeling; intensief behandelprogramma van 3 of 4 dagen in de week, waarbij naast groepsmodules voor de verslavingsproblematiek onder andere ook aandacht is voor sociale vaardigheden, emotieregulatie, psycho-educatie, hervatten van zinvolle daginvulling. De behandelduur is 12 weken, gevolgd door een terugvalpreventiemodule. Deze behandeling is te volgen op de volgende locaties: Amsterdam, Amersfoort, Hilversum, Utrecht.
Avondbehandeling; speciaal avondprogramma voor mensen die overdag werken
Opname in kliniek; behandelopname waarbij u zes weken verblijft in de kliniek. Tijdens de opname volgt u een intensief behandelprogramma. Deze behandeling is te volgen in de kliniek in Amsterdam. Aansluitend aan de klinische behandelopname bestaat de mogelijk voor een dagbehandeling.
Verslaving & psychische klachten; behandeling van o.a. depressie, angst en trauma na(ast) de verslavingsbehandeling
CRAFT; Community Reïnforcement and Family Training, voor iedereen die zich zorgen maakt over het alcohol- of drugsgebruik van een dierbare

CGT voor Engelssprekenden

Vanaf maart 2022 bieden we ook poliklinische groepsbehandeling in het Engels. De Engelstalige poliklinische groepsbehandeling (CGT4) is vanuit de intake 1e keus wanneer cliënten Engels (kunnen) spreken en in aanmerking komen voor een poliklinische behandeling.