Cognitieve gedragstherapie (CGT)

Behandelingen met cognitieve gedragstherapie

Jellinek helpt mensen om weer controle te krijgen over het gebruik van alcohol en/of drugs of te stoppen met het gebruik van middelen. De meeste behandelingen zijn gebaseerd op motiverende gespreksvoering en cognitieve gedragstherapie (CGT). Dit is een van de meest effectieve behandelvormen voor verslaving. Bij cognitieve gedragstherapie gaat het om het veranderen van jouw gedrag en jouw manier van denken. Wetenschappelijk is aangetoond dat deze methoden effectief zijn.

Wat is cognitieve gedragstherapie?

Het is een actieve manier van behandelen: niet alleen tijdens de behandelafspraken, maar juist ook in jouw dagelijks leven ga je actief aan de slag. Je maakt huiswerkopdrachten en doet oefeningen om meer inzicht te krijgen in je gebruik. Door de behandeling leer je ander gedrag. Ook leer je anders te denken op momenten dat je eigenlijk wilt gebruiken. Bekijk de film voor meer uitleg over cognitieve gedragstherapie:

Behandelaanbod CGT Volwassenen

  • Internetbehandeling; zelfhulpprogramma of een combinatie van online hulp met face-to-face contacten.
  • Poliklinische behandeling individueel; wekelijkse individuele gesprekken met een behandelaar, gecombineerd met online behandelinterventies. De behandelduur is gemiddeld 13 weken; gevolgd door terugvalpreventie/nazorg. Deze behandeling is te volgen op de volgende locaties: Amsterdam, Utrecht, Amersfoort, Amstelveen en Hilversum.
  • Poliklinische behandeling in een groep; wekelijkse individuele gesprekken met een behandelaar, gecombineerd met online behandelinterventies. De behandelduur is gemiddeld 13 weken; gevolgd door terugvalpreventie/nazorg. Deze behandeling is te volgen op de volgende locaties: Amsterdam, Utrecht, Amersfoort, Amstelveen en Hilversum.
  • Dagbehandeling; intensief behandelprogramma van 3 of 4 dagen in de week, waarbij naast groepsmodules voor de verslavingsproblematiek onder andere ook aandacht is voor sociale vaardigheden, emotieregulatie, psycho-educatie, hervatten van zinvolle daginvulling. De behandelduur is 12 weken, gevolgd door een terugvalpreventiemodule. Deze behandeling is te volgen op de volgende locaties: Amsterdam, Amersfoort, Hilversum, Utrecht.
  • Avondbehandeling; speciaal avondprogramma voor mensen die overdag werken
  • Opname in kliniek; behandelopname waarbij u zes weken verblijft in de kliniek. Tijdens de opname volgt u een intensief behandelprogramma. Deze behandeling is te volgen in de kliniek in Amsterdam. Aansluitend aan de klinische behandelopname bestaat de mogelijk voor een dagbehandeling.
  • Verslaving & psychische klachten; behandeling van o.a. depressie, angst en trauma na(ast) de verslavingsbehandeling
  • CRAFT; Community Reïnforcement and Family Training, voor iedereen die zich zorgen maakt over het alcohol- of drugsgebruik van een dierbare

CGT voor Engelssprekenden

We bieden ook poliklinische groepsbehandeling in het Engels. De Engelstalige poliklinische groepsbehandeling (CGT4) is vanuit de intake 1e keus wanneer cliënten Engels (kunnen) spreken en in aanmerking komen voor een poliklinische behandeling.

Hoe succesvol is cognitieve gedragstherapie?

De behandelvorm wordt toegepast bij een groot aantal psychische klachten en problemen en is daarvoor effectief gebleken. Uit wetenschappelijk onderzoek is bekend dat ook problemen met alcohol, middelengebruik en gokken goed behandeld kunnen worden met cognitieve gedragstherapie. Voor deze problemen is cognitieve gedragstherapie zelfs een van de meest effectieve behandelvormen.

Zet de eerste stap

Jellinek helpt jou om weer grip te krijgen op jouw gebruik. Zet de eerste stap naar een gezond leven en meld je aan voor een behandeling. Liever persoonlijk contact? Bel dan 088 – 505 1220.