Psychedelica therapie

Er wordt veel onderzoek gedaan naar het gebruik van psychedelica als ondersteuning van therapie. Psychedelica worden ook wel tripmiddelen genoemd. Deze veranderen je bewustzijn. Van sommige psychedelica kun je gaan hallucineren, dat betekent dat je dingen anders gaat zien, voelen, proeven of ruiken. Van andere soorten psychedelica ga je vooral op een andere manier denken.

Het gebruik van psychedelica met therapie is de laatste jaren vaak in het nieuws.

Voorbeelden hiervan zijn:

Hoe ziet triptherapie eruit?

Hoe therapie met psychedelica eruit ziet, verschilt per gebruikt middel en per locatie waar de therapie of ceremonie plaatsvindt. Maar het lijkt vaak op elkaar. Zo is het gebruik van de psychedelica vaak een onderdeel van een uitgebreide therapie. Voor en na het gebruik zijn er gesprekken met een behandelaar. Tijdens het gebruik wordt er vaak minder of helemaal niet gepraat. Een oogmasker en een koptelefoon met muziek zorgen ervoor dat je vooral in jezelf gericht bent. Je ligt in een bed of in een comfortabele stoel. En er is een begeleider aanwezig die je tijdens de sessie begeleidt en kan helpen tijdens uitdagende momenten.

 

Geen reguliere behandeling

Psychedelische therapie is geen reguliere behandeling. Dat betekent dat het nog geen officiële behandeling voor deze ziektes is. Soms werkt het, soms ook niet. Er moet nog meer onderzoek gedaan worden. Ketamine wordt alleen voorgeschreven door artsen als andere therapieën niet genoeg geholpen hebben.

Het is belangrijk om deze drugs niet zelf te proberen als je last hebt van psychische klachten. Drugs, en dus ook psychedelica, kunnen je klachten verergeren. Zeker als je niet de juiste begeleiding krijgt. Ook weten we nog niet zeker of deze therapieën voor iedereen werken.

Zoek je hulp?

Als je last hebt van psychische klachten, kun je het beste naar de huisarts. Deze kan je verwijzen naar therapie die wel voor veel mensen helpt. Soms kun je dan alsnog meedoen aan een onderzoek met paddo’s of MDMA. Of kom je in aanmerking voor het gebruik van ketamine.

Psychedelicatherapie in Nederland (triptherapie)

Er zijn bedrijven die nu al therapie met psychedelica of andere soorten drugs aanbieden. Dit zijn geen officiële therapieën.

Meestal gaat dit om ceremonies met ayahuasca, ibogaine of psilocybine-bevattende truffels. Maar soms wordt er ook gebruik gemaakt van andere middelen. Bijvoorbeeld psilohuasca of nieuwe drugs die lijken op LSD of MDMA. Zo’n trip, of psychedelische reis, kan een leerzame ervaring zijn en kan voor deelnemers therapeutisch werken. Maar als je last hebt van psychische klachten, kunnen deze middelen de klachten ook erger maken. Het kan daarom gevaarlijk zijn.

Omdat het geen officiële therapieën zijn, en de drugs soms ook illegaal zijn, is er geen officiële opleiding voor de begeleiders van deze ceremonies. De kwaliteit van de verschillende aanbieders kan erg verschillen. Er is hier geen controle op.

Intake voor de sessie

De meeste aanbieders doen eerst een intake-gesprek voordat je kunt deelnemen aan een ceremonie. Het is belangrijk dat je hier eerlijk bent over eventuele psychische problemen en/of het gebruik van medicijnen. Zo kunnen de mensen die de trip begeleiden je het beste helpen als het bijvoorbeeld even niet goed gaat. En soms kan dit betekenen dat je niet kunt meedoen aan de ceremonie omdat het voor jou te veel risico heeft.

Let op: sommige psychedelica kunnen gevaarlijk zijn in combinatie met medicijnen. Heb je hier vragen over en kan de aanbieder die niet beantwoorden? Dan kun je altijd bellen met de Jellinek Advieslijn of een email sturen naar contact@jellinek.nl

Geschiedenis van psychedelica als onderdeel van therapie

Het gebruik van psychedelica als onderdeel van therapie is niet nieuw. Al in de jaren ‘50 en ‘60 werd er onderzoek naar gedaan. Vooral naar het gebruik van LSD als onderdeel van psychotherapie. Halverwege de jaren ‘60 werd LSD steeds populairder als drug. Daarom werd dit middel verboden. Al het lopende onderzoek werd hierdoor stopgezet. Hetzelfde gebeurde met MDMA eind jaren ‘70.

Toch is er altijd interesse gebleven in therapeutische toepassingen van psychedelica. Therapeuten gingen zelf, illegaal, experimenteren met het gebruik van bijvoorbeeld LSD of MDMA als onderdeel van hun therapie.

Vanaf de jaren ‘90 werd kleinschalig onderzoek weer steeds vaker mogelijk. Waarbij er de laatste jaren zeer grootschalige onderzoeken hebben plaatsgevonden met veelbelovende resultaten. Dit heeft er onder andere toe geleid dat ketamine nu officieel voorgeschreven kan worden bij mensen met een therapieresistente depressie. En dat MDMA geassisteerde therapie in 2023 in Amerika is ingediend als officiële behandeling bij PTSS.

 

Meer lezen?

Het Trimbos-Instituut heeft een factsheet geschreven over psychedelica-therapie. Hier staat veel informatie over dit onderwerp en de onderzoeken. Je kunt de factsheet hier bekijken.