Is MDMA een medicijn bij PTSS?

Wetenschappers doen onderzoek naar het effect van therapie met MDMA bij mensen met het Post Traumatisch Stress Syndroom (PTSS). De meeste mensen kennen MDMA als drugs, als werkzame stof in XTC-pillen. Het wordt dan gebruikt voor het plezier op bijvoorbeeld een feestje. Maar het lijkt erop dat MDMA ook kan werken als onderdeel van therapie, vooral bij mensen met PTSS.

Er zijn nog wel veel vragen. Bijvoorbeeld hoe goed het werkt. Wat de risico’s zijn. En voor wie het geschikt is. Daarom wordt er nog onderzoek naar gedaan en mag het in Nederland nog niet als medicijn worden gegeven. En is het belangrijk om niet zelf te experimenteren met MDMA als je PTSS hebt. De klachten kunnen dan juist erger worden.

Wat is MDMA?

MDMA is een drug die vooral wordt gebruikt tijdens het uitgaan. Het zit meestal in XTC-pillen maar wordt soms ook als poeder gebruikt. Mensen die MDMA nemen, kunnen er meer energie en een verliefd gevoel van krijgen.
Bij therapie met MDMA wordt de MDMA genomen als medicijn.

 

Risico’s van MDMA

Het gebruik van MDMA is niet zonder risico. Zeker als je last hebt van psychische problemen. Ga daarom niet zonder begeleiding experimenteren met het gebruik van MDMA als je PTSS of andere psychische problemen hebt.

Kortetermijnrisico’s:

 • Oververhitting (serotoninesyndroom)
 • Watervergiftiging (tot 24 uur na gebruik)
 • Hartproblemen
 • Epileptische aanval
 • Opwindingsdelier
 • Kater (dinsdagdip) een paar dagen na gebruik bij MDMA (lees ook: XTC kater en wat kun je er aan doen?)

Langetermijnrisico’s:

 • Hersenschade
 • Verslechterd geheugen
 • Mogelijk depressie

Wat is PTSS?

Je kunt PTSS krijgen als je iets ergs hebt meegemaakt. Bijvoorbeeld geweld, een ongeluk of een andere situatie waarin je heel bang was. Bij PTSS komen de herinneringen aan deze gebeurtenissen steeds terug in je gedachten of dromen. Hier kun je heel bang, boos of verdrietig van worden.

Het gaat om posttraumatische stressstoornis (PTSS) als iemand:

 • klachten heel erg zijn en niet zomaar weg gaan
 • klachten hebt terwijl de gebeurtenissen al langer dan 4 weken geleden zijn.
 • PTSS kan veel invloed hebben op je leven. Het lukt soms niet meer om naar school of werk te gaan.
 • denk je last te hebben van PTSS? Ga dan naar de huisarts voor hulp.

bron: thuisarts.nl

Onderzoek naar behandeling met MDMA bij PTSS

Er is veel onderzoek gedaan naar MDMA als medicijn, vooral bij psychische problemen. De onderzoeken met MDMA bij PTSS hebben de beste resultaten. De MDMA wordt dan gecombineerd met gesprekken. Dit wordt MDMA-geassisteerde therapie genoemd. We weten nog niet zo goed waarom dit bij sommige mensen effect heeft en bij andere mensen niet.

In Australië mag MDMA-geassisteerde therapie sinds juli 2023 als officiële behandeling bij PTSS gedaan worden. In andere landen lijkt dit ook snel te kunnen gaan gebeuren, zoals in de Verenigde Staten.

MDMA-therapie in Nederland

In Nederland mag therapie met MDMA nog niet gegeven worden. Er is wel onderzoek naar gedaan door het LUMC en ARQ Centrum ‘45 bij mensen met PTSS. Dit is een onderdeel van een groot Amerikaans onderzoek van de onderzoeksgroep MAPS. De resultaten van dit onderzoek in Nederland zijn nog niet bekend. In april 2024 brengt de Staatscommissie MDMA advies uit over verdere stappen.

Op dit moment wordt er soms in Nederland al therapie aangeboden met MDMA. Dit mag nog niet. Tenzij het onderdeel is van een onderzoek. Dat betekent dat het illegaal is en dat het geen officiële behandeling is. De risico’s zijn nog onvoldoende bekend. Het is daarom belangrijk om hier voorzichtig mee te zijn.

Hoe gaat therapie met MDMA bij PTSS?

MDMA is geen medicijn dat je na 1 keer gebruiken geneest van PTSS. Daarom wordt het gegeven als onderdeel van een therapie. Deelnemers krijgen meestal 3 keer MDMA tijdens een lange sessie met een therapeut. Tijdens deze sessie lig je op een bed of een bank en heb je een blinddoek om. Dit helpt je om je te concentreren. Er is een therapeut aanwezig die je begeleidt tijdens de ervaring.

Voor en na de sessies met MDMA heb je ook gesprekken. In totaal ongeveer 12 keer. Deze gesprekken helpen je om de ervaring verder te verwerken.

Meer lezen?

Op de website van onderzoeksorganisatie MAPS (Engelstalig) is veel informatie te vinden over onderzoek naar het gebruik van verschillende psychedelica als therapie. Er staat veel informatie over MDMA.

Een Nederlandse organisatie die hier veel mee bezig is, is stichting Open Foundation.

Militair psychiater Eric Vermetten vertelt in deze video meer over MDMA bij het verwerken van trauma bij veteranen.