Psilocybine (paddo’s en truffels) tegen depressie

Psilocybine is de naam van de de stof in paddo’s en truffels die zorgt voor een trip. We noemen dit soort middelen ook wel tripmiddelen of psychedelica. Tijdens een trip (psychedelische ervaring) kan iemand dingen op een andere manier zien, horen en voelen. Het kan zorgen dat mensen op een andere manier naar hun leven kunnen kijken.

Het gebruik van psilocybine is onderzocht bij mensen die depressief zijn. Na een trip kan iemand dan een poosje minder last hebben van sombere gevoelens. Professionele begeleiding is wel heel belangrijk. Ook is meer onderzoek nodig.

Onderzoek

Onderzoekers van de John Hopkins universiteit in de Verenigde Staten zien dat het gebruik van paddo’s bij mensen met depressie kan zorgen voor minder sombere gevoelens. Mensen voelen zich na de trip blijer. Dit kan duren tot een jaar na de trip. Daarna krijgen sommige mensen vaak toch weer last van depressie.

De mensen die onderzocht zijn hadden al vanalles geprobeerd tegen hun depressie, zoals verschillende medicijnen en soorten therapie.

Onderzoekers zeggen wel dat meer onderzoek nodig is. Ze willen graag beter begrijpen hoe de stof in paddo’s en truffels precies werkt in de hersenen. Dan kunnen ze manieren bedenken om depressie met psilocybine te behandelen.

In Nederland is ook onderzoek gedaan naar psilocybine en depressie. Ook hier zeggen de onderzoekers dat de resultaten hoop geven.

Risico’s

Een trip kan erg heftig zijn. Tijdens de trip kan iemand zich bang of onrustig voelen, daarom is het belangrijk dat er goede begeleiding is. Bijvoorbeeld van een psycholoog of psychiater. En dat iemand zich veilig en op zijn gemak voelt. Dit noemen we ‘set’ en ‘setting’. Lees meer over set en setting op de website van Unity.

In de onderzoeken met psilocybine hebben de mensen die meedoen ook van tevoren gesprekken met een psycholoog. Ook na de trip praten ze over wat ze hebben meegemaakt. Dat is een belangrijk onderdeel van het onderzoek. Zo kunnen mensen de ervaringen uit de trip in hun leven gebruiken.

Zonder goede begeleiding kan het gebruik van psilocybine de depressie erger maken. Of iemand kan tijdens de trip in paniek raken. Dat kan gevaarlijk zijn. De onderzoekers zeggen daarom dat mensen dit niet thuis zelf moeten proberen.

Meer informatie

Stichting Open (Open Foundation) is een organisatie die informatie deelt en bijeenkomsten over psychedelica organiseert.

Pointer (YouTube): Paddo’s en truffels tegen depressie en trauma?

Filmpje NOS: Zeggen alle psychiaters ja tegen psychedelica?