Hoe schadelijk is de e-sigaret?

Onderzoek wijst uit dat de e-sigaret wel degelijk schadelijk is, hoewel een stuk minder dan een gewone sigaret.

Bij een gewone sigaret wordt tabak verbrand, waarbij er 1000 carcinogene stoffen vrijkomen. Deze stoffen veroorzaken onder andere (long)kanker en hart- en vaatziekten. Elektronische sigaretten verdampen een vloeistof die meestal nicotine en een smaakstof bevat. De schadelijke stoffen in e-sigaretten zijn onder andere nicotine, propyleenglycol, glycerol, aldehyden, nitrosamines en metalen. Inhalatie hiervan kan leiden tot irritatie en schade aan de luchtwegen, hartkloppingen en een verhoogde kans op kanker. Vooral zware gebruikers hebben een grote kans op problemen met hun luchtwegen.

Volgens een onderzoek van het RIVM is de damp van de e-sigaret schadelijk voor de gezondheid. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) oordeelt naar aanleiding van het onderzoek dat elektronische sigaretten – zowel met als zonder nicotine – zo onveilig zijn, dat consumenten ze niet langdurig en structureel zouden moeten gebruiken. Wel is het een stuk minder schadelijk voor de gezondheid dan tabak, de NVWA geeft aan dat de risico’s beperkt blijven bij incidenteel gebruik van e-sigaretten, bijvoorbeeld als hulpmiddel bij het stoppen met roken (1).

Bij een grootschalig Brits onderzoek werd geconcludeerd dat de e-sigaret 95% minder schadelijk is dan een gewone sigaret. Volgens de onderzoekers brengen e-sigaretten risico’s met zich mee, maar zijn deze in vergelijking met tabak niet noemenswaardig (2).

Een aantal rokers in Nederland is overgestapt op de elektronische sigaret. Deze rokers wilden het ‘roken’ nog niet opgeven, maar wilden wel graag een alternatief.

Verslaving

Het gebruik van de e-sigaret als hulpmiddel om te stoppen met roken is de afgelopen jaren sterk gestegen. De e-sigaret is echter nog niet aangemerkt als effectief stophulpmiddel, omdat er op dit moment onvoldoende bewijs is voor de effectiviteit (4).

Het nadeel van de elektronische sigaret is dat de rokers hiervan nog steeds verslaafd zijn en blijven aan nicotine, de verslavende stof in tabak. Hierdoor vallen ze makkelijker terug in het roken van tabak, als hun elektronische sigaret bijvoorbeeld leeg is.

De elektronische sigaret is dus een gezonder alternatief vergeleken met tabak. Het nadeel is dat je wel nicotineverslaafd blijft en makkelijker weer terugvalt op normale tabak.

 

Bronnen:

  1. http://www.rivm.nl/
  2. http://www.scientias.nl/
  3. Hoge Gezondheidsraad België, Advies van de hoge gezondheidsraad nr. 8941 en 9106, 2013
  4. Nationaal Expertisecentrum Tabaksontmoediging, Trimbos instituut

 

Versie: januari 2016