Wat is nicotinevergiftiging?

Nicotinevergiftiging betekent een teveel aan nicotine in het lichaam. Er zijn milde en zware vergiftigingen.

Milde nicotinevergiftiging

De symptomen van een milde vergiftiging (milde intoxicatie) door nicotine zijn onder andere: duizeligheid, misselijkheid en overgeven. Milde vergiftigingen treden op als iemand voor het eerst rookt. De roker wordt duizelig en misselijk. Doordat het lichaam aan de nicotine went, voelen rokers die effecten na verloop van tijd niet meer. Bij milde vergiftigingen hebben de klachten te maken met het stimuleren van het zenuwstelsel.

Acute zware nicotinevergiftiging

Bij een acute zware vergiftiging (zware intoxicatie) kan iemand in coma raken. Zware vergiftigingen komen wel voor bij het eten van tabak. Bijvoorbeeld bij kinderen die een sigaret opeten. Bij een ernstige vergiftiging hebben de klachten te maken met het onderdrukken van de werking (depressie) van het zenuwstelsel.

Symptomen ernstige vergiftiging

  • Speekselvloed, misselijkheid, braken, buikpijn, diarree.
  • Daarnaast kunnen zweten, onregelmatige en versnelde hartslag, vertraagde hartslag, hoofdpijn, duizeligheid en verwarring voorkomen.
  • Verder: bibberen, spiertrekkingen, convulsies, verlaagde bloeddruk en later ernstige ademhalingsproblemen en coma.

Afhankelijk van lichaamsgewicht

De ernst van de vergiftiging hangt af van de hoeveelheid nicotine die iemand per kilogram lichaamsgewicht binnenkrijgt. Een ernstige vergiftiging kan al optreden wanneer een kind van 10 kilo drie sigaretten zware shag eet. Bel bij een zware vergiftiging direct de huisarts of 112.

Te veel nicotinepleisters

Een teveel aan nicotine in het lichaam komt ook voor wanneer mensen stoppen met roken en teveel nicotinepleisters of nicotinekauwgum gebruiken. Zeker als ze daarbij toch weer gaan roken, kunnen ze teveel nicotine binnenkrijgen.

In korte tijd veel roken

Ervaren rokers kunnen ook teveel nicotine binnenkrijgen als ze in korte tijd heel veel roken. In Japan zijn weleens rookwedstrijden gehouden. Het ging er dan om in korte tijd zoveel mogelijk te roken. Daarbij zijn weleens ongelukken gebeurd.

Nicotine is langzaam werkend gif

Door alle lichamelijke klachten die mensen van nicotine kunnen krijgen zoals irritatie en beschadiging van de luchtwegen, beschadiging van de vaatwanden, verhoging van de bloeddruk, en verslaving, kun je zeggen dat nicotine een langzaam werkend gif is.

 

Bron:

Meulenbelt, J., Behandeling van acute vergiftigingen. Bohn Stafleu Van Loghum.

 

Versie: oktober 2020