Vraag & Antwoord

Wat is nicotinevergiftiging?

Nicotinevergiftiging betekent een teveel aan nicotine in het lichaam. Er zijn milde en zware vergiftigingen.

Milde nicotinevergiftiging

De symptomen van een milde vergiftiging (milde intoxicatie) door nicotine zijn onder andere: duizeligheid, misselijkheid en overgeven. Milde vergiftigingen treden op als iemand voor het eerst rookt. De roker wordt duizelig, misselijk en moet soms overgeven. Doordat het lichaam aan de nicotine went, voelen rokers die effecten na verloop van tijd niet meer.

Bij milde vergiftigingen hebben de klachten te maken met het stimuleren van het zenuwstelsel.

Acute zware nicotinevergiftiging

Bij een acute zware vergiftiging (zware intoxicatie) kan iemand in coma raken. Zware vergiftigingen komen wel voor bij het eten van tabak. Bijvoorbeeld bij kinderen die een peuk opeten.

Bij een ernstige vergiftiging hebben de klachten te maken met het onderdrukken van de werking (depressie) van het zenuwstelsel.

Symptomen ernstige vergiftiging

Afhankelijk van lichaamsgewicht

De ernst van de vergiftiging hangt af van de hoeveelheid nicotine die iemand per kilogram lichaamsgewicht binnenkrijgt. Een ernstige vergiftiging kan al optreden wanneer een kind van 10 kilo drie peuken zware shag eet.

Bel bij een zware vergiftiging direct de huisarts of 112.

Te veel nicotinepleisters

Een teveel aan nicotine in het lichaam komt ook voor wanneer mensen stoppen met roken en te veel nicotinepleisters of nicotinekauwgum gebruiken. Zeker als ze daarbij toch weer gaan roken, kunnen ze te veel nicotine binnenkrijgen.

In korte tijd veel roken

Ervaren rokers kunnen ook te veel nicotine binnen krijgen wanneer ze in korte tijd heel veel roken. In Japan zijn wel eens rookwedstrijden gehouden. Het ging er dan om in korte tijd zoveel mogelijk te roken. Daarbij zijn wel eens ongelukken gebeurd.

Nicotine is langzaam werkend gif

Door alle lichamelijke klachten die mensen van nicotine kunnen krijgen zoals irritatie en beschadiging van de luchtwegen, beschadiging van de vaatwanden, verhoging van de bloeddruk, en verslaving, kun je zeggen dat nicotine een langzaam werkend gif is.

 

Bron:

Behandeling van acute vergiftigingen, J. Meulenbelt; Bohn Stafleu Van Loghum.

 

versie: januari 2016

Terug naar overzicht

Sitemap

Jellinek Advieslijn

Informatie en advies over alcohol- en drugsgebruik
088 – 505 1220
ma t/m vr 09.00 tot 11.00 uur / 15.00-17.00

Chat Alcohol & drugs
ma t/m vr 13.00 tot 17.00 uur

Chat