Wat is nicotine?

Nicotine is een stof die voorkomt in de tabaksplant (Nicotiana tabacum). Nicotine werkt op ons zenuwstelsel en is de verslavende stof in tabak. Inademing zorgt voor verschillende effecten, waaronder een prettig gevoel. Deze effecten houden zo’n 20 minuten aan.

Nicotine in plant

Nicotine wordt in de wortels van de plant gemaakt en hoopt zich op in de bladeren. Voor de plant functioneert de nicotine als een middel tegen insecten en bladvreters. Nicotine vind je ook in sommige bestrijdingsmiddelen (insecticiden van het type neonicotinoïden). Het nicotine-gehalte in het blad van de tabaksplant varieert. De bladeren aan de top van de plant bevatten de meeste nicotine.

De manier van drogen is van invloed op het uiteindelijke nicotinegehalte in het blad. Tabak kan door de zon of door lucht gedroogd worden. Luchtgedroogde tabak leidt tot een hoger nicotine gehalte dan zon gedroogd. Gedroogde bladeren kunnen 0,6 tot 3% nicotine bevatten.

Door kruising en veredeling zijn tabaksplanten ontstaan die meer nicotine bevatten, minder bitter of scherp van smaak zijn, en beter bestand zijn tegen ziekten en parasieten.

Voor meer informatie over de inhoud van tabaksrook en andere tabaksproducten, zie de volgende pagina’s:

 

Versie: september 2016