3-CMC: wat is het, effecten en risico’s

3-CMC (3-Chloormethcathinon, Engels: 3-Chloromethcathinone) is een designer drug of NPS, wat staat voor Nieuwe Psychoactieve Stof. Het is een middel met een opwekkend effect. We weten nog heel weinig over de werking, dosering en risico’s.

3-CMC valt onder dezelfde groep middelen als 3-MMC en 4-MMC. Die groep heet synthetische cathinonen.

Het wordt verkocht als poeder of kristal en wordt vooral gesnoven of geslikt (in een vloeipapiertje ‘bommetje’, of capsule). Soms wordt 3-CMC in XTC-pillen gevonden in plaats van MDMA. Of er zit MDMA en 3-CMC (en soms nog andere stoffen) in de pil. Dit komt niet vaak voor.

Toen 3-MMC (ook wel Poes of 3M genoemd) werd verboden in 2021, gingen sommige webwinkels 3-CMC verkopen als vervanger. Toch is het effect niet hetzelfde. Lees meer over de werking onder ‘Wat doet 3-CMC met je?’.

In 2022 en 2023 werd 3-CMC door de drugstestservice in Nederland (DIMS) gezien in samples die zijn verkocht als 3-MMC. Gebruikers krijgen dan dus een ander middel dan zij verwachten. Het is daarom verstandig om je drugs altijd te laten testen.

Wat doet 3-CMC met je?

Volgens sommige gebruikers lijkt het effect van 3-CMC op dat van 3-MMC. Maar er zijn ook mensen die zeggen dat 3-CMC een milder effect heeft en korter werkt. En dat het meer vervelende bijwerkingen geeft. Veel van deze informatie komt uit ervaringen die op internet zijn geplaatst. Er is nog geen onderzoek gedaan op mensen met 3-CMC.

Effecten waar gebruikers over schrijven op internetforums:

 • euforie (blij gevoel)
 • energie
 • zelfverzekerd
 • praterig
 • meer zin in seks

Lichamelijke effecten van 3-CMC zijn:

 • stijging van bloeddruk
 • stijging van hartslag
 • verhoging lichaamstemperatuur
 • verhoogde spierspanning
 • zweten
 • droge mond

Sommige gebruikers schrijven dat zij last krijgen van bijwerkingen zoals hoofdpijn, irritatie, hartkloppingen en een onrustig gevoel. Ook schrijven mensen over de drang om bij te nemen (‘craving’). Dit kan gebruik van het middel verslavend maken.

Bij snuiven werkt 3-CMC 1 tot 2 uur. Na-effecten kunnen 3 tot 6 uur lang aanhouden. Een voorbeeld hiervan is moeilijk kunnen slapen. Bij slikken (orale inname) werkt het middel 2 tot 4 uur. De na-effecten duren dan 6 tot 12 uur.

Iemand kan de dagen na gebruik ook last hebben van een dip of kater.

Wat zijn de risico’s van 3-CMC?

3-CMC is een nieuwe drug die nog maar weinig is gebruikt. Daarom weten we nog niet veel over de risico’s en schadelijkheid. Het combineren van 3-CMC met medicijnen, alcohol of andere drugs kan extra gevaarlijk zijn.

Er zijn in het buitenland een aantal mensen overleden die 3-CMC hadden gebruikt. Wel hadden deze mensen ook andere drugs gebruikt. Het is daarom niet goed te zeggen of deze mensen zijn overleden door 3-CMC, de combinatie, of andere middelen.

Is 3-CMC verslavend?

We krijgen van gebruikers meldingen dat 3-CMC verslavend is. Zij schrijven over ‘craving‘. Dat is de drang om te gebruiken of meer te nemen.  

Wat is het verschil tussen 3-CMC en 3-MMC?

3-CMC en 3-MMC zijn allebei drugs uit de groep cathinonen. Dat zijn een groep middelen (designer drugs) met een oppeppende werking.

Soms koopt iemand 3-MMC, maar blijkt door de drugs te testen dat het eigenlijk 3-CMC is.

Wat we weten over de verschillen tussen 3-MMC en 3-CMC:

 • 3-MMC zou een meer opwekkende werking hebben. Je krijgt er meer energie van en iets minder een blij (euforisch) gevoel vergeleken met 3-CMC
 • 3-CMC zou iets korter werken dan 3-MMC. Dat kan een risico zijn: gebruikers kunnen dan sneller craving (trek of drang) krijgen om nog meer te nemen. Dat zou het middel verslavender kunnen maken.
 • Sommige mensen schrijven dat ze van 3-CMC meer vervelende bijwerkingen krijgen. Zoals hoofdpijn en hartkloppingen. Dat zou kunnen betekenen dat het middel riskanter (toxischer) is dan 3-MMC. Maar omdat er zo weinig over bekend is weten we dit niet zeker.

Is 3-CMC legaal?

Het kopen of verkopen, maken of bezitten van 3-CMC is verboden. Het staat vanaf 12 september 2023 op de Opiumwet, op lijst 1. Dat betekent dat het als harddrug wordt gezien.

Bronnen / meer lezen