Wat is 4-MMC, mefedron/mephedrone of miauw miauw?

Miauw miauw

Met miauw miauw wordt meestal mefedron (4-MMC) bedoeld, maar het kan ook zijn dat het om 3-MMC gaat.

Mefedron (4-MMC)

Mefedron (Engels: mephedrone; 4-methylmethcathinone, 4-MMC) is een amfetamine-achtige stof. Het wordt ook wel “miauw miauw” genoemd. De drug komt op de markt voor als kristal, poeder of capsule. In 2009 dook mefedron op in Engeland waar de populariteit in korte tijd enorm toenam. In Engeland, maar ook in Nederland, werd mefedron verkocht als voedingsmiddel voor planten of als badzout. Dit was een truc om de wet te ontduiken.
Deze “voedingsmiddelen” worden ook wel NPS (nieuwe psychoactieve stof), designer drugs of research chemicals genoemd. NPS zijn meestal niet goed onderzocht. Er is vaak weinig tot geen onderzoek naar gedaan en de langetermijneffecten zijn vaak nog niet bekend. Gebruikers zijn hun eigen proefkonijn als ze toch besluiten te gebruiken.
Eind 2009 werd mefedron in als XTC verkochte pillen aangetroffen (de zogenaamde “Swirls”).

Effecten van 4-MMC

Mefedron werkt stimulerend en licht bewustzijnsveranderend. Gebruikers voelen zich euforisch, energiek, tintelend, waarderen muziek beter, zijn open en krijgen de neiging op veel te praten. Het effect is enigszins vergelijkbaar met dat van MDMA (XTC), maar het effect dat je je betrokken voelt met anderen is minder. Het effect wordt wel omschreven als een combinatie tussen MDMA en cocaïne.

Lichamelijke effecten van mefedron zijn: stijging van bloeddruk, verhoging lichaamstemperatuur, zweten, droge mond, grote pupillen, moeilijkheden met plassen, stijve kaken waardoor tanden op elkaar worden gedrukt en soms wazig zien.

Hoe lang werkt 4-MMC?

Na het slikken van een pil, capsule of bommetje (poeder in een vloeitje) begint 4-MMC binnen 15 tot 45 minuten te werken. De werkingsduur van het middel is 1,5 tot 3 uur. Bij snuiven werkt het na enkele minuten. De werkingsduur is dan 45 minuten tot 1,5 uur. Nadat mefedron uitgewerkt is kunnen mensen vaak nog een paar uur lang niet slapen. Mensen zijn na gebruik regelmatig geneigd om bij te nemen. Gegevens over de dosis zijn er alleen op basis van gebruikerservaringen.

Bijwerkingen

Vooral bij hoge doseringen en langdurig gebruik kunnen negatieve effecten optreden. Gebruikers melden: hoofdpijn, hartkloppingen, verwardheid, angst en paranoia. Ook hebben ze last van misselijkheid, hoofdpijn, duizeligheid, transpiratie, pijn in de hartstreek en neusbloedingen (bij snuiven). Verder worden slapeloosheid en verminderde concentratie gemeld. Opvallend is dat sommige gebruikers bij hoge doseringen last kregen van paarse knieën en ellebogen. Dit duidt mogelijk op vaatvernauwing of een auto-immuunziekte. Zolang hier geen duidelijkheid over is, wordt gebruikers met deze klachten aangeraden direct te stoppen met gebruik en naar een arts te gaan.

4-MMC dip en verslaving

Met name bij snuiven kan 4-MMC (mefedron) verslavend werken. De roes en de daaropvolgende dip zorgen voor een sterk verlangen om opnieuw te gebruiken. Bij veelvuldig gebruik treedt tolerantie op. De effecten worden minder gevoeld en de dosis moet omhoog. Gebruikers nemen vaak meer dan ze van plan waren. Ook heeft iemand één of meerdere dagen na gebruik vaak last van een kater (‘dinsdagdip‘); er is dan sprake van neerslachtigheid en vermoeidheid.

De wet

In mei 2012 is mefedron opgenomen in de Opiumwet en op lijst I geplaatst. Mefedron is dus even strafbaar als cocaïne en MDMA. Bezit, productie, verkoop, import en export zijn strafbaar. Gebruik is niet strafbaar.

3-MMC

3-MMC verschilt qua werking, effect, bijwerkingen en verslaving weinig van 4-MMC. Het bij willen nemen na gebruik (‘craving’) lijkt bij 3-MMC wat sterker te zijn dan bij 4-MMC.

Vanaf 28 oktober 2021 is 3-MMC verboden: het staat op lijst II van de Opiumwet.

 

Versie: september 2022