Vraag & Antwoord

Wat is mefedron, mephedrone, bubble of miauw miauw?

Mephedrone (mefedron) (4-methylmethcathinone, 4-MMC) is een amfetamine-achtige stof. Het wordt ook wel ‘miauw miauw’ genoemd of bubble. Het komt op de markt als kristal, poeder, capsule. In 2009 dook mephedrone op in het Verenigd Koninkrijk waar de populariteit in korte tijd enorm toenam. In Engeland maar ook in Nederland werd mephedrone verkocht als voedingsmiddel voor planten of als badzout. Dit was een truc om de wet te ontduiken. Mephedrone is uiteraard geen voedingsmiddel voor planten.
Deze “voedingsmiddelen” worden ook wel NPS (nieuwe psychoactieve stof) of research chemicals genoemd. NPS zijn meestal niet goed onderzocht. Er is vaak weinig tot geen onderzoek naar gedaan en de lange termijn effecten zijn vaak nog niet bekend. Gebruikers zijn hun eigen proefkonijn als ze toch besluiten te gebruiken.
Eind 2009 werd Mephedrone in als XTC verkochte pillen aangetroffen (de zogenaamde ‘Swirls’).

Effecten miauw miauw

Miauw miauw werkt stimulerend en licht bewustzijnsveranderend. Gebruikers voelen zich eufoor, energiek, tintelend, waarderen muziek beter, zijn open en krijgen neiging op veel te praten. Het effect is enigszins vergelijkbaar met dat van XTC, maar het effect dat je je betrokken voelt met anderen is minder. Het effect wordt wel omschreven als een combinatie tussen MDMA en cocaïne.

Lichamelijke effecten van miauw miauw zijn: stijging van bloeddruk, verhoging lichaamstemperatuur, zweten, droge mond, grote pupillen, moeilijkheden met plassen, stijve kaken waardoor tanden op elkaar worden gedrukt en soms wazig zien.

Werkingsduur miauw miauw

Na slikken van een pil, capsule of bommetje (poeder in een vloeitje) begint het na 15 tot 45 minuten te werken. De werkingsduur van miauw miauw is 1,5-3 uur. Bij snuiven werkt het na enkele minuten. De werkingsduur is 45 minuten a 1,5 uur. Nadat het uitgewerkt is kunnen mensen nog een paar uur lang niet slapen. Mensen zijn dan erg geneigd om bij te nemen. Gegevens over de dosis zijn er alleen op basis van gebruikerservaringen.

Bijwerkingen miauw miauw

Met name bij hoge doseringen en langdurig gebruik kunnen negatieve effecten optreden. Gebruikers melden: hoofdpijn, hartkloppingen, verwardheid, angst en paranoia. Ook hebben ze last van misselijkheid, hoofdpijn, duizeligheid, transpiratie, pijn in de hartstreek en neusbloedingen (bij snuiven). Verder worden slapeloosheid, verminderde concentratie gemeld. Opvallend is dat sommige gebruikers bij hoge doseringen last kregen van paarse knieën en ellebogen. Dit duidt mogelijk op vaatvernauwing of een auto-immuunziekte. Zolang hier geen duidelijkheid over is wordt gebruikers met deze klachten aangeraden direct te stoppen met gebruik en naar een arts te gaan.

Verslaving

Met name bij snuiven kan mephedrone of miauw miauw verslavend werken. De roes en de daaropvolgende dip zorgen voor een sterk verlangen om opnieuw te gebruiken. Bij veelvuldig gebruik treedt tolerantie op. De effecten worden minder gevoeld en dosis moet omhoog. Gebruikers nemen vaak meer dan ze van plan waren.

De wet

In mei 2012 is mephedrone opgenomen in de Opiumwet en op lijst 1 geplaatst. Mephedrone valt dus onder harddrugs. Bezit, productie en verkoop zijn strafbaar.

 

Versie: december 2017

Terug naar overzicht

Sitemap

Jellinek Advieslijn

Informatie en advies over alcohol- en drugsgebruik
088 – 505 1220
ma t/m vr 09.00 tot 11.00 uur / 15.00-17.00

Chat Alcohol & drugs
ma t/m vr 13.00 tot 17.00 uur

Chat