Wat is 3-MMC?

3-MMC is een NPS, wat staat voor Nieuwe Psychoactieve Stof. Het is een amfetamine-achtige stof die qua werking lijkt op 4-MMC (ook wel bekend als mefedron of miauw miauw).

Over NPS-en, ook wel bekend als research chemicals, is erg weinig bekend. Er is vaak weinig tot geen onderzoek naar gedaan en de langetermijneffecten zijn daarom nog niet bekend. Gebruikers zijn hun eigen proefkonijn als ze toch besluiten te gebruiken.

Effecten/werking van 3-MMC

3-MMC werkt stimulerend en licht bewustzijnsveranderend. Gebruikers voelen zich alert, euforisch en energiek en ze hebben de behoefte om meer contact te maken en te praten. Ook ervaren ze meer zelfvertrouwen. Het effect wordt wel omschreven als een combinatie tussen MDMA (XTC) en cocaïne.

Lichamelijke effecten van 3-MMC zijn: stijging van bloeddruk, verhoging lichaamstemperatuur, stimulatie en verhoogde spierspanning, zweten, droge mond, grote pupillen en tandenknarsen.

Bijwerkingen en risico’s

Over de risico’s van 3-MMC is nog weinig bekend. De genoemde risico’s zijn gebaseerd op gebruikerservaring en incidenten met het middel. Gebruikers melden:

  • hoofdpijn
  • verwarring
  • misselijkheid
  • angst
  • paranoia.

Daarnaast ervaren ze een sterke neiging om het middel opnieuw te nemen (craving). In de dagen na gebruik voelen ze zich soms neerslachtig of depressief. Dit wordt ook wel een ‘dinsdagdip‘ genoemd. Ook kunnen mensen die 3-MMC hebben gebruikt last hebben van hartkloppingen, uitputting, uitdroging, oververhitting en spierspasmes. Daarnaast zijn er ook incidenten bekend waarbij de gebruikers een epileptische aanval, delier of drugspsychose kregen.

3-MMC en de wet

Vanaf 28 oktober 2021 staat 3-MMC op lijst II van de Opiumwet. Dat betekent dat het bezit, de productie en de verkoop van 3-MMC verboden zijn. Dit gebeurde na onderzoek van het CAM (Coördinatiepunt Assessment en Monitoring nieuwe drugs (CAM).

In 2022 werd 3-MMC veel vaker ingeleverd bij de testservices. Maar in die samples werd minder vaak 3-MMC gevonden in de ingeleverde poeders. In plaats van 3-MMC werd er steeds vaker 3-CMC of 2-MMC in de poeders gevonden. Dat zijn stoffen uit dezelfde ‘familie’ van cathinonen die op dit moment (nog) niet in de opiumlijst staan.

Meer informatie over 3-MMC

Voor meer informatie bekijk ook de informatie over 3-MMC op de website van Unity. En de pagina Wat zijn NPS, designer drugs of research chemicals.

 

Versie: mei 2023