Wat is 3-MMC?

3-MMC is een NPS, wat staat voor Nieuwe Psychoactieve Stof. Het is een amfetamine-achtige stof. Mensen krijgen er energie van en voelen zich blijer. Maar het kan ook vervelende effecten geven en sommige mensen vinden het moeilijk om niet meer te gebruiken dan ze van plan waren.

3-MMC wordt ook wel eens ‘Poes’ of ‘3M’ genoemd. Het komt voor als kristalachtig poeder, kristallen en soms als pil (pellets).

Over NPS-en, ook wel bekend als research chemicals of designer drugs, is erg weinig bekend. Er is vaak weinig tot geen onderzoek naar gedaan en de langetermijneffecten zijn daarom nog niet bekend. Gebruikers zijn hun eigen proefkonijn als ze de drug toch gebruiken.

Effecten/werking van 3-MMC

3-MMC werkt stimulerend en licht bewustzijnsveranderend. Gebruikers voelen zich alert, euforisch en energiek en ze hebben de behoefte om meer contact te maken en te praten. Ook ervaren ze meer zelfvertrouwen. Het effect wordt wel omschreven als een combinatie tussen MDMA (XTC) en cocaïne.

Lichamelijke effecten van 3-MMC zijn: stijging van bloeddruk, verhoging lichaamstemperatuur, stimulatie en verhoogde spierspanning, zweten, droge mond, grote pupillen en tandenknarsen.

Bijwerkingen en risico’s

Over de risico’s van 3-MMC is nog weinig bekend. Wat we weten komt door wat mensen hier zelf over hebben geschreven, bijvoorbeeld op forums op internet. Of omdat er incidenten met het middel zijn geweest en iemand in het ziekenhuis of bij de eerste hulp is gekomen.

Bijwerkingen die zijn gemeld:

  • hoofdpijn
  • verwarring
  • misselijkheid
  • angst
  • paranoia

Bij gebruik van 3-MMC kan iemand sterke neiging of trek krijgen om het middel opnieuw te nemen (craving). Het is mogelijk om verslaafd te raken aan 3-MMC.

Ook zijn er gebeurtenissen (incidenten) bekend waarbij de gebruikers een epileptische aanval, delier of drugspsychose kregen.

Kater of dip na gebruik van 3-MMC

In de dagen na gebruik voelen gebruikers zich soms somber of depressief. Dit wordt ook wel een ‘dinsdagdip‘ genoemd.

Ook kunnen mensen die 3-MMC hebben gebruikt last hebben van hartkloppingen, uitputting, uitdroging, oververhitting en spierspasmes.

Andere stoffen in 3-MMC: laat je drugs testen

In 2022 werd 3-MMC veel vaker ingeleverd bij de testservices. Maar in die poeders werd minder vaak 3-MMC gevonden. In plaats van 3-MMC werd er steeds vaker 3-CMC of 2-MMC in de poeders gevonden. Dat zijn stoffen uit dezelfde ‘familie’ van cathinonen die op dit moment (nog) niet in de opiumlijst staan.

Wil je je 3-MMC laten testen? Op drugs-test.nl vind je alle adressen per regio.

3-MMC en de wet

Vanaf 28 oktober 2021 staat 3-MMC op lijst II van de Opiumwet. Dat betekent dat het bezit, de productie en de verkoop van 3-MMC verboden zijn. Dit gebeurde na onderzoek van het CAM (Coördinatiepunt Assessment en Monitoring nieuwe drugs).

Meer informatie over 3-MMC

Voor meer informatie, bekijk ook eens de informatie over 3-MMC op de website van Unity. En de pagina Wat zijn NPS, designer drugs of research chemicals.

 

Versie: december 2023