Wat is een XTC-kater (dinsdagdip) en wat kun je eraan doen?

Veel mensen voelen zich de dag of de twee dagen na het gebruik van XTC (MDMA) behoorlijk brak: de dinsdagdip of MDMA-kater. Ze voelen zich somber en leeg. Deze gevoelens kunnen soms wel een dag of vijf aanhouden. Heel soms kunnen depressieve klachten weken duren. Ook kan iemand last hebben van hoofdpijn, vooral als er ook alcohol bij gedronken is.

Soms begint de (dinsdag)dip meteen nadat de XTC-pil (of MDMA) is uitgewerkt (de ‘comedown’) met nergens zin in hebben, geïrriteerd zijn, huilbuien, ongeconcentreerd zijn, geheugenstoornissen of even niet goed meer kunnen zien.

Waarom een XTC-kater?

Een verklaring voor de dip is de uitputting van je serotoninesysteem. XTC heeft extra serotonine vrijgemaakt waardoor je je zo goed voelde. Die voorraad serotonine is nu uitgeput waardoor de dip met dat lege gevoel ontstaat. Die voorraad serotonine moet weer op peil gebracht worden.

Zwaar en regelmatig gebruik put je serotonine-systeem nog verder uit waardoor de na-effecten alleen maar heftiger worden.

Dat geldt ook voor het combineren met andere stimulerende middelen zoals speed, coke en bijvoorbeeld 3-MMC. Dat is een extra aanslag op je serotoninesysteem en draagt bij aan de duur van de kater. Ook het gebruik van alcohol kan bijdragen aan de (dinsdag)dip. Minder slaap, of een nacht doorhalen kan de kater ook erger maken. Je kunt het zien als ‘geleende energie’: het lichaam moet deze reserves de dag of dagen erna weer aanvullen.

Op de website van Unity staat een uitgebreid artikel over de dinsdagdip.

Zo voorkom je of verlicht je je dinsdagdip

  • Zorg dat je goed uitgerust bent en je je goed voelt. Als je je niet goed voelt en gaat gebruiken, kan de kater nog groter worden.
  • Bereid je voor: weet naar wat voor feest je gaat en met wie.
  • Eet vooraf gezond en vul je reserves aan.
  • Laat je XTC testen!
  • Neem niet te veel. Dat wil zeggen: slik niet meer dan 1 tot 1,5 mg MDMA per kilogram lichaamsgewicht. Iemand die 60 kilo weegt, moet dus geen XTC-pil nemen waar meer dan 60 tot 90 milligram MDMA in zit.
  • Gebruik geen andere drugs of alcohol (de combinatie met speed of coke put je serotoninesysteem extra uit).
  • Drink water of fris (maximaal 1 glas per uur) en neem af en toe pauze. Dat helpt om je lichaam af te koelen en voorkomt oververhitting.

De volgende dag

  • Rust goed uit en eet goed zodat je je reserves weer aanvult.
  • Neem de volgende dag voldoende vitamine C. Het liefst van natuurlijke bron: vitamine C zit in verse groente en fruit en sinaasappelsap. Vitamine C is een antioxidant en beschermt weefsels en organen tegen gifstoffen.

Lees meer gebruikerstips op de website van Unity.

Ook belangrijk: bedenk dat de comedown of kater erbij hoort, net als de pieken. Stel je daarop in. Het is een van de nadelen van het gebruiken van XTC of soortgelijke drugs.

Wat zijn anti-katermiddelen? En helpen ze?

Er bestaan producten die beloven dat ze helpen tegen de kater. Dat zijn capsules of pillen waar meestal vitamines in zitten. Er kan ook L-tryptofaan in zitten. Dat is een stofje dat kan bijdragen aan het herstel na gebruik van middelen zoals XTC. L-tryptofaan is ook los te koop bij de apotheek of op internet. Wil je dat nemen na drugsgebruik? Houd dan wel rekening met de dosering. Die mag niet te hoog zijn. En gebruik het alleen nadat je drugs hebt gebruikt, niet ervoor.

Deze middelen zullen er niet voor zorgen dat je helemaal geen last hebt van een kater. Gezond eten en voldoende rust na gebruik zijn net zo belangrijk.

Kijk voor meer informatie over XTC en MDMA ook eens op de volgende pagina: XTC/MDMA

Bekijk ook de animaties voor uitgebreide informatie over de werking van XTC in de hersenen en het lichaam:

 

Versie: september 2023