Vraag & Antwoord

Wat kun je doen om de kater na XTC gebruik te verminderen?

Veel mensen voelen zich de dag of de twee dagen na het gebruik van XTC behoorlijk brak: de dinsdag dip. Ze voelen zich somber en leeg. Deze gevoelens kunnen soms wel een dag of vijf aanhouden. Bij een enkeling kunnen depressieve klachten weken duren.

Soms begint de (dinsdag) dip meteen nadat de pil is uitgewerkt (de ‘comedown’). Met nergens zin in hebben, geïrriteerd zijn, huilbuien, ongeconcentreerd zijn, geheugenstoornissen of even niet goed meer kunnen zien.

Waarom een kater?

Party brilEen verklaring voor de dip is de uitputting van je serotonine systeem. XTC heeft extra serotonine vrijgemaakt waardoor je je zo goed voelde. Die voorraad serotonine is nu uitgeput waardoor de dip met dat lege gevoel ontstaat. Die voorraad serotonine moet weer op peil gebracht worden.

Zwaar en regelmatig gebruik put je serotonine systeem nog verder uit waardoor de na-effecten alleen maar heftiger worden.

Dat geldt ook voor het combineren met andere stimulerende middelen als speed en coke. Dat is een extra aanslag op je serotonine systeem en draagt bij aan de duur van de kater. Ook het gebruik van alcohol kan bijdragen aan de (dinsdag) dip.

Zo voorkom je of verlicht je je kater of dip

De volgende dag

En bedenk dat de comedown erbij hoort, net als de pieken. Stel je daarop in. Het is gewoon één van de nadelen van het gebruiken van XTC.

Kijk voor meer informatie over XTC op de volgende pagina: XTC / MDMA

Bekijk ook de animaties voor uitgebreide informatie over de werking van XTC in de hersenen en het lichaam:

 

Versie: september 2016

Terug naar overzicht

Sitemap

Jellinek Advieslijn

Informatie en advies over alcohol- en drugsgebruik
088 – 505 1220
ma t/m vr 09.00 tot 11.00 uur / 15.00-17.00

Chat Alcohol & drugs
ma t/m vr 13.00 tot 17.00 uur

Chat