Wat zijn NPS, designer drugs of research chemicals?

De eerste drugs waren altijd plantaardig. Denk aan opium, cannabis en koffie. Door de ontwikkeling van de chemische kennis lukte het om de werkzame stoffen in planten in een laboratorium na te maken. Als de chemische structuren bekend zijn is het ook mogelijk om hierin kleine veranderingen aan te brengen die dan weer voor een specifiek effect kunnen zorgen. Men kan drugs als het ware ontwerpen.

Deze ‘ontworpen drugs’ worden ook wel NPS (Nieuwe Psychoactieve Stoffen), designer drugs of research chemicals genoemd. Voorbeelden zijn 2C-I, 4-FA (4-FMP), Benzo Fury (6-APB), mefedron (4-MMC, miauw miauw; Eng: mephedrone), 3-MMC, 2-MMC en methoxetamine (MXE). Ook regelmatig in het nieuws gekomen is designer drug Flakka – wat zowel kan verwijzen naar a-PVP als a-PiHP – beide middelen met een zeer sterke stimulerende werking.

Er bestaan inmiddels honderden van deze stoffen, die vaak ook onderverdeeld kunnen worden in verschillende categorieën (zowel chemisch als qua effect). Zo’n middel kan opwekkend zijn, verdovend of een bewustzijnsveranderende (psychedelische) werking hebben.

Research chemicals en de wet

Maar NPS-en worden ook gemaakt om de wet te ontduiken. Ontwerpers kunnen de moleculaire structuur van een bestaande drug iets aanpassen en zo een nieuwe stof maken, die een vergelijkbaar effect geeft als een bestaande illegale drug (zoals speed of XTC), maar nog niet op de Opiumwet staat. Productie en handel van dat nieuwe middel zijn dan (nog) niet verboden en zo kan er wel veel geld mee verdiend worden. NPS worden vaak verkocht met het label ‘not for human consumption’. De verkoper biedt het dan niet aan als ‘drug’ en overtreedt zo niet de Warenwet.

Lees voor meer informatie over research chemicals op de website van Unity.

Versie: september 2022