Deel jouw ervaring

 
Corona update
Klik hier voor het laatste nieuws

Wat zijn NPS, designer drugs of research chemicals?

De meeste drugs hebben een plantaardige oorsprong. Door de ontwikkeling van de chemische kennis lukte het om de werkzame stoffen in planten in een laboratorium na te maken. Als de chemische structuren bekend zijn is het ook mogelijk om hierin kleine veranderingen aan te brengen die dan weer voor een specifiek effect kunnen zorgen. Men kan drugs als het ware ontwerpen. ‘Ontworpen drugs’ worden ook wel NPS (Nieuwe Psychoactieve Stoffen), designer drugs of research chemicals genoemd. Voorbeelden zijn 2C-B, 4-FA (4-FMP), Benzo Fury (5-APB, 6-APB), mephedrone (4-MMC, miauw miauw) en methoxetamine (MXE).

Deze drugs worden ontworpen door liefhebbers van scheikunde en de effecten van de nieuwe drugs. Bij het ontwerpen (designen) van drugs zou men kunnen proberen een stof te maken die precies de effecten geeft die de consument wil. Naarmate de wetenschap vordert is het denkbaar dat voor elk gewenst effect en voor elke gewenste werkingsduur een drug ontworpen kan worpen. In de pauze even 30 minuten ontspannen of voor een vergadering van twee uur even wat verlegenheid verliezen. Of we blij moeten zijn met een ontwikkeling waarbij alle emoties en ervaringen op elk gewenst tijdstip kunstmatig opgeroepen kunnen worden is de vraag.

Maar NPS-en worden ook gemaakt om de wet te ontduiken. Ontwerpers kunnen de moleculaire structuur van een bestaande drug iets aanpassen en zo een nieuwe stof maken, die een vergelijkbaar effect geeft als een bestaande illegale drugs als cocaïne, maar nog niet op de Opiumwet staat. Productie en handel van dat nieuwe middel zijn dan (nog) niet verboden en zo kan er wel veel geld mee verdiend worden. Ook worden NPS-en vaak verkocht met het label ‘not for human consumption’. De verkoper biedt het dan niet aan als ‘drug’ en overtreedt zo geen regels.

Lees voor meer informatie over NPS de website van Unity.

 

Versie: oktober 2017

 

ISO 9001 HKZ

Disclaimer | Privacy- en Cookiebeleid | © 2020 Jellinek - Alle rechten voorbehouden | Realisatie: Lemon

Arkin