Wat is flakka?

Flakka, ofwel α-PVP/alfa-PVP (ENG: alpha-PVP) is een NPS of designer drug. Het wordt (met name in de Verenigde Staten) ook wel gravel genoemd.

Het is een stimulerende drug. In 2013 kwam het voor het eerst op de markt in de VS. A-PVP komt uit de groep cathinonen, waaronder ook 3-MMC en 4-MMC vallen. In Nederland lijkt de groep gebruikers van het middel relatief klein te zijn, ondanks dat de media hier wel regelmatig aandacht aan geeft.

Let op: soms worden stoffen die uit dezelfde familie komen als a-PVP, zoals a-PHP en a-PiHP, ook flakka genoemd. De werking en risico’s lijken erg op elkaar. De dosering kan wel verschillen.

Werking en risico’s

a-PVP werkt zo’n 2 tot 5 uur. Het heeft een werking die volgens sommige gebruikers wat lijkt op die van methamfetamine of cocaine. Gebruikers krijgen veel energie en voelen zich blij en alert. Iemand kan tijdens gebruik, of zodra het uitwerkt, een sterk verlangen krijgen om het middel opnieuw te nemen (craving). Dit vergroot de kans op verslaving. De dagen na gebruik kan iemand last hebben van een flinke kater en zich depressief voelen.

Lichamelijke effecten en bijwerkingen zijn: stijging van bloeddruk, verhoging lichaamstemperatuur, stimulatie en verhoogde spierspanning, zweten, droge mond, slecht kunnen slapen, grote pupillen.

Flakka is al werkzaam vanaf enkele milligrammen. Iemand kan snel teveel nemen van de drug (overdoseren). In zo’n geval kan een gebruiker onrustig, angstig en argwanend (paranoïde) worden. Er zijn ook incidenten bekend waarbij de gebruikers een epileptische aanval, opwindingsdelier of drugspsychose kregen. Mensen kunnen zich dan bang voelen en worden soms agressief. Video’s van deze ongelukken in de Verenigde Staten zijn op internet gekomen. Hierdoor heeft flakka de bijnaam ‘zombiedrug’ gekregen.

Hoeveel mensen gebruiken flakka?

In Nederland lijkt flakka erg weinig gebruikt te worden. Het is lastig in te schatten om hoeveel gebruikers het gaat. Bij het DIMS (Drugs Informatie Monitoring Systeem), dat via de testservices monitort welke drugs er op de markt zijn in Nederland, wordt zowel a-PVP en ook a-PiHP heel weinig aangetroffen. Wel is de stof alfa-PVP rond 2017/2018 een aantal keer aangetroffen in andere middelen.

Is flakka legaal?

  • Alfa-PVP is in 2017 op de opiumwet (lijst I) geplaatst. Dat betekent dat bezit, handel, productie, invoer en uitvoer van dit middel verboden is.
  • a-PHP werd op 25 oktober 2021 toegevoegd aan lijst I van de opiumwet, tegelijk met 3-MMC en verschillende andere stoffen.
  • a-PiHP is niet verboden. Dit middel valt onder de warenwet.

 

Bron: Flakka, feit of fictie? Trimbos-instituut legt uit, Trimbos-instituut (2016)

Versie: januari 2022