Vraag & Antwoord

Wat is ayahuasca?

Ayahuasca is een Zuid-Amerikaanse hallucinogene drank. De kleur is bruin/ rood en de smaak is erg bitter. Een bijnaam is ‘la purga’ omdat de gebruiker tijdens de roes vaak moet overgeven en diarree heeft. Sommigen zien de Purga als een geestelijke en lichamelijke reiniging (1).

Ayahuasca betekent slingerplant van de ziel; andere namen zijn yagé, hoasca, caapi. Indianenvolken uit het Amazonegebied gebruiken deze drank al eeuwenlang in magisch-religieuze rituelen. Ze zien het drankje als het belangrijkste medicijn van het oerwoud.

Werkingsduur ayahuasca

Afhankelijk van de dosering duurt de ervaring 2 tot 6 uur. Men ziet felgekleurde caleidoscopische geometrische structuren en beleeft droomachtige visioenen. Misselijkheid en braken treden bijna altijd op.

DMT

Ayahuasca wordt gemaakt uit twee planten. De basis is de liaan van de slingerplant Banisteriopsos Caapi. Deze wordt aangevuld met de bladeren van Psychotica Viridis of Diplopterys Cabrerana. De liaan zorgt ervoor dat de DMT uit de bladeren niet wordt afgebroken in de maag en daardoor werkzaam is.

Als je DMT drinkt, zoals bij thee van ayahuasca, wordt de stof in de maag en lever afgebroken door zogenaamde MAO-enzymen. (monoamino-oxidase-enzymen), waardoor DMT de hersenen niet kan bereiken.

De plant Banisteriopsis caapi bevat echter MAO-remmers (harmine, harmaline, en tetrahydroharmine). Zij remmen de werking van de MAO-enzymen. De afbraak van DMT door MAO wordt hierdoor tegengaan waardoor DMT het brein kan bereiken en de psychedelische effecten gevoeld worden.

In het Amazonegebied worden vaak nog veel meer planten met allerlei verschillende werkzame stoffen aan de drank toegevoegd. Dat gebeurt hier in Nederland vrijwel niet. In Nederland wordt door veel aanbieders geen liaan gebruikt, maar de zaden van de Peganum Harmala plant. Ook hier zit harmine en harmaline in. Een belangrijk verschil is dat de Peganum een minder intense ervaring geeft dan de liaan. Ervaren gebruikers melden dat de liaan veel dieper op het onderbewustzijn in werkt en een sterker reinigend effect heeft. Peganum is eenvoudiger te bereiden, dus minder arbeidsintensief dan het koken van de liaan.

Wat doet ayahuasca?

Ayahuasca veroorzaakt in de juiste dosering een sterke roes met visuele hallucinaties. Men ziet felgekleurde en snelbewegende beelden. Gebruikers krijgen soms religieuze, mystieke ervaringen en contacten met vreemde wezens.

Ayahuasca kan je ‘onderbewustzijn’ naar boven brengen. De gebruiker kan dingen zien en ervaren die onbewust zijn of bewust weggestopt. Oude emoties, trauma en gedragspatronen kunnen naar boven komen. Dit kan door de gebruiker als erg intens ervaren worden.

Soms zijn er egoverstoringen. Gebruikers zien niet alleen dieren maar denken soms ook dat ze een dier zijn. Ook kan een verdieping van inzichten optreden.

In het begin zijn de effecten erg onplezierig. Je wordt misselijk, duizelig, gaat heftig transpireren en moet overgeven. Het overgeven worden gezien als een reiniging en het loslaten van oude emoties.

Daarna beginnen de hallucinaties die afhankelijk van de dosering 2 tot 6 uur aanhouden. De na-effecten kunnen nog eens 8 uur duren.

Rituelen

Ayahuasca is de laatste vijf jaar wereldwijd steeds populairder geworden. Deze groei komt met risico’s en commercialisering. In Nederland zie je dat het aantal aanbieders sterk is gestegen en in de amazone komt er steeds met Ayahuasca toerisme.

Traditioneel gezien zijn de mensen die met ayahuasca werken lange tijd opgeleid in familielijn en doorstaan vele beproevingen om met Ayahuasca te werken. Er komt veel verantwoordelijkheidsgevoel bij kijken als je hier mee werkt. Daarbij kan er bij een groepsceremonie veel loskomen bij de deelnemers en is het heel belangrijk dat de begeleider(s) competent zijn om een ieder in zijn eigen proces te houden en geen verstoringen in de groep te brengen.

De rituelen waarbij ayahuasca wordt gebruikt vinden over het algemeen na zonsondergang plaats. In Nederland zijn verschillende soorten rituelen te vinden. Allereerst zijn er de rituelen die medicijnmannen uit het Amazone-gebied hier in Nederland verzorgen. Deze rituelen kunnen zeer verschillend van aard zijn, omdat iedere stam in het Amazone-gebied een eigen stijl van rituelen heeft.

Het is gebruikelijk bij dit soort rituelen dat de deelnemers (variërend van vijftien tot vijftig) in een kring zitten of liggen. Er is over het algemeen alleen kaarslicht, of het is volledig donker. De medicijnman geeft iedere deelnemer de ayahuasca en zingt meestal gedurende de nacht. Soms is er ook urenlange stilte, slechts onderbroken door het geluid van mensen die moeten overgeven.

Verslavingskans ayahuasca

Zover bekend is ayahuasca niet lichamelijk en geestelijk verslavend. De ervaring is te heftig om vaak te doen.

Risico’s ayahuasca

Het gebruik van ayahuasca wordt afgeraden bij mensen met een psychiatrische stoornis, of met directe familieleden met een psychiatrische stoornis. Het drinken van ayahuasca kan problemen verergeren of triggeren. Als er in je directe familie psychiatrische stoornissen spelen kunnen deze door ayahuasca bij jou naar boven komen. Bij psychische problemen kan het drinken van ayahuasca gevaarlijk zijn. De ervaring kan beangstigend of verwarrend zijn. Het is belangrijk dat je geestelijk stabiel bent.

Ook als je je iemand bent die graag de controle houdt is het belangrijk om te weten, dat een ayahuasca ervaring weinig te controleren valt.

Het drinken van ayahuasca zonder begeleiding is af te raden vanwege het onberekenbare effect van de drank. In de praktijk gebeurt dat ook bijna nooit, omdat ayahuasca bijna altijd in een rituele setting wordt gebruikt. Dit is ook niet geheel zonder risico, niet alle aanbieders zijn competent en in staat om correct te handelen.

Combinatie met geneesmiddelen en drugs

Een ander risico van ayahuasca ligt in het MAO-remmende effect van de drank. Het is gevaarlijk om MAO-remmers te combineren met bepaalde geneesmiddelen, drugs en voeding.

De combinatie van ayahuasca met antidepressiva van het TCA-of SSRI-type, dextromethorfan, amfetamine, MDMA of serotonerge opiaten zoals tramadol, kan het serotoninesyndroom veroorzaken. Ook het gebruik van anti-histamines en bloeddrukverlagers kan gevaarlijk zijn.

Doe goed onderzoek en neem je verantwoordelijkheid door medicijngebruik ruim van tevoren met de aanbieder te bespreken.

 

Combinatie met tyraminerijk voedsel

Volgens sommige bronnen is het eten van tyraminerijk voedsel (zoals oude kaas, rode wijn en sojabonen) af te raden voor een ayahuascatrip. Omdat MAO geremd wordt, zou de tyramine niet worden afgebroken en zich opstapelen. Dat kan tot een hypertensieve crisis (hoge bloeddruk) leiden.

Andere bronnen suggereren dat een speciaal tyraminearm dieet niet nodig is, net als bij de reversibele MAO-remmer moclobemide.

Tips

Zoek een aanbieder die goed bij je wensen past en je vragen serieus neemt. Wees kritisch en doe goed onderzoek. Een “sjamaan zijn” uit Zuid–Amerika betekent niet dat iemand competent is. Wees je bewust dat er veel geld met ayahuasca verdiend kan worden. Het woord “sjamaan” zegt niets over iemands kwaliteiten.

De wet

DMT valt staat op lijst I van de Opiumwet. Het middel wordt gezien als een harddrug. Een uitzondering gold voor de Santo Daime kerk. Deze mocht sinds 2001 Ayahuasca in deze kerk gebruiken. Echter in maart 2018 heeft het Amsterdamse hof de Santo Daime kerk verboden heeft om nog langer sessies te organiseren met Ayahuasca.

Het verkeer

Door ayahuasca neemt het oordeelsvermogen af en zie je dingen anders dan ze zijn. Ook neemt de reactiesnelheid af. Uren na gebruik is er nog steeds sprake van een verminderde concentratie. Deelname aan het verkeer onder invloed van ayahuasca is dan ook zeer riskant, ook in de uren na gebruik.

Bronnen

  1. Vervaeke, H. Het gebruik van overige tripmiddelen in: alcohol en drugs, gebruik en misbruik.
  2. Christian Rätsch; Enzyklopädie der Psychoaktiven Pflanzen, Aarau, 1989 Ralph Metzner (ed);
  3. Ayahuasca, Hallucinogens, Consciousness and the Spirit of Nature, New York, 1999 Michael Harner (ed);
  4. Hallucinogens and Shamanism, New York 1973
  5. Arno Adelaars; Psychedelic Rituals in the Netherlands, Yearbook for Ethnomedicine 1997/98
  6. W. Beltman; smartshops, overzicht van producten, geclaimde werking en hun medisch-toxicologische relevantie.

Meer lezen?

Populariteit tripthee ayahuasca groeit, experts waarschuwen voor incompetente sjamanen, Volkskrant – 8 augustus 2017

 

Versie: juni 2018

Terug naar overzicht

Sitemap

Jellinek Advieslijn

Informatie en advies over alcohol- en drugsgebruik
088 – 505 1220
ma t/m vr 09.00 tot 11.00 uur / 15.00-17.00

Chat Alcohol & drugs
ma t/m vr 13.00 tot 17.00 uur

Chat