Wat is dipentylone / dimethylpentylone?

Dipentylone (Nederlandse spelling: Dipentylon), ook bekend als dimethylpentylone of bk-DMBDP, is een nieuwe drug (NPS of designer drug). We weten nog weinig over de werking, dosering of risico’s. Daarom wordt gebruik afgeraden.

Dipentylone valt onder dezelfde groep middelen als 3-MMC en 4-MMC. Die groep heet synthetische cathinonen.

Het wordt verkocht als poeder of kristal. Soms wordt het ook in XTC-pillen gevonden in plaats van MDMA. Of er zit MDMA en dipentylone (en soms nog andere stoffen) in de pil. Dit komt niet vaak voor.

Wat zijn de effecten van dipentylone?

Er is nog geen onderzoek op mensen gedaan met deze drug. Wel is er op het internet informatie te vinden van mensen die het hebben gebruikt en over hun ervaring schrijven.

De werking van dipentylone zou opwekkend (stimulerend) zijn en een blij (euforisch) gevoel kunnen geven. Gebruikers schrijven ook over vervelende effecten, zoals:

  • onrust
  • hoofdpijn
  • angst (paranoia)
  • misselijkheid
  • pijn aan de borst
  • een te snel hartritme
  • hartkloppingen

De effecten zouden kort (1 tot 3 uur) duren. Als het middel uitwerkt voelen gebruikers zich vaak geïrriteerd, bang en vermoeid. Iemand kan de dagen na gebruik ook last hebben van een dip of kater.

Wat zijn de risico’s van dipentylone?

Omdat het een nieuwe drug is en nog maar weinig is gebruikt, is niet veel bekend over de risico’s. Het combineren van het middel met medicijnen, alcohol of andere drugs kan extra gevaarlijk zijn.

Van andere middelen die hier op lijken, weten we dat het kan zorgen voor sterke ‘craving’. Dat is de drang om te gebruiken of meer te nemen. Daardoor is afhankelijkheid (verslaving) voor sommige mensen ook een risico bij dit middel.

Bronnen / meer informatie (Engelstalig):