Wat is methylon?

Methylon (ook wel methylone genoemd) is een NPS, wat staat voor Nieuwe Psychoactieve Stof. Methylon behoort scheikundig gezien tot de cathinonen, net als 3-MMC en 4-MMC. Cathinonen zijn afgeleiden van de stof cathinon dat van oorsprong in de khatplant voorkomt. Een andere naam voor methylon is bk-MDMA. Uit die naam blijkt al dat het scheikundig ook erg lijkt op MDMA. Daarnaast staat methylon ook wel bekend als M1 of MDMC.

Over NPS-en, ook wel bekend als research chemicals, is erg weinig bekend. Er is vaak weinig tot geen onderzoek naar gedaan en de langetermijneffecten zijn daarom nog niet bekend. Gebruikers zijn hun eigen proefkonijn als ze toch besluiten te gebruiken. Dit gebrek aan onderzoek geldt ook voor methylon.

Methylon werd een tijd in Nederland verkocht in smartshops onder de naam Explosion. Daarna werd het een tijd lang nog online verkocht via research chemical websites.

Effecten methylon

De effecten van methylon lijken op die van MDMA/xtc. Methylon werkt stimulerend en geeft euforie. Je hebt meer behoefte om te praten, je beleeft muziek intenser en je wordt empathischer en socialer. De belangrijkste lichamelijke effecten zijn: toegenomen energie, grotere pupillen, verhoogde hartslag en bloeddruk, verhoogde lichaamstemperatuur, moeite met plassen en stijve kaken.

Bijwerkingen en risico’s

De bijwerkingen en risico’s van methylon zijn vergelijkbaar met die van MDMA. Het verschil met MDMA is dat er naar MDMA al behoorlijk veel onderzoek gedaan is en naar methylon veel minder. Het kan dus zijn dat niet alle risico’s bekend zijn.

  • Verslaving: methylon is niet lichamelijk verslavend. Het zou kunnen dat iemand geestelijk verslaafd raakt aan methylon, maar die kans is klein. Methylon zorgt vaak voor een kater, vergelijkbaar met die van MDMA. Dat maakt het minder aantrekkelijk om het middel vaak te gebruiken.
  • Oververhitting (hyperthermie): net als bij MDMA kan het lichaam wat warmer worden. Als je dan ook veel beweegt (danst) en in een slecht geventileerde, vochtige ruimte bent dan kan het zijn dat je lichaam te warm wordt en je medische hulp nodig hebt.
  • Watervergiftiging (hyponatriemie): het is onbekend of methylon er net als MDMA voor zorgt dat het lichaam extra vocht vast houdt.
  • Overdosering: bij een te hoge dosering bestaat de kans dat verschillende organen van het lichaam niet goed meer kunnen functioneren, met in extreme gevallen de dood tot gevolg.

De wet

Per 1 januari 2016 is het op lijst 1 van de Opiumwet geplaatst. Productie, bezit, handel en in- en uitvoer zijn daarmee net zo strafbaar als bijvoorbeeld MDMA.

 

Bron

WHO- Critical Review Report Methylon 2014
https://psychonautwiki.org/wiki/Methylone
Piao- Methylone-induced Hyperthermia and Lethal Toxicity: Role of the Dopamine and Serotonin Transporters. Behavioural pharmacology 2015. DOI: 10.1097/FBP.0000000000000135.

Versie: mei 2020