Deel jouw ervaring

Studenten

Wat moet je als student weten over alcohol en andere drugs? Wat doen deze middelen met je? Wat is het effect van het gebruik hiervan op je geheugen en studieprestaties? Hoe kom je zonder kater je studententijd door? Waar kan je je drugs testen? En als je je zorgen maakt om iemand die te veel drinkt of drugs gebruikt, waar kan je dan terecht?  

Het antwoord op deze en andere vragen vind je op deze pagina. Wil je meer weten? Of kun jij het antwoord op jouw vraag niet vinden? Neem dan gerust contact met ons op. Onze gegevens vind je onderaan deze pagina.

Wij doen onderzoek naar de impact van corona maatregelen op de keuzes die we maken als het over alcohol en andere drugs gaat. Help ons de risico’s van het gebruik in corona-tijd te beperken en vul deze vragenlijst (anoniem!) in!

English


Je hersenen, drugs en studeren

In je studententijd vraag je het uiterste van je hersenen. Je moet blokken voor tentamens, zwoegen op papers en focussen in werkgroepen. Daarnaast werk je hard aan je sociale skills. Hoe doen je hersenen dat eigenlijk? Welke invloed heeft middelengebruik op het functioneren van je hersenen? En hoe kun je ervoor zorgen dat je brein optimaal functioneert, maar je ook alles uit je studententijd kunt halen?

We vroegen het drie experts.

Wil je meer weten over de werking van de verschillende middelen in je hersenen? Bekijk dan de interactieve animatie ‘Drugs in de hersenen‘.


Check & update je kennis

Hoe zit het met jouw kennis over alcohol en andere drugs? Check het met onze studententests. Valt de uitslag een beetje tegen en mag jij je kennis wel wat opkrikken? Of ben je meer fan van bewegend beeld? Dan hebben we ook een heel flexe animatie over drugs in je lichaam: ‘Drugs in het lichaam’. Dan kan je toch eens zien waar alles naartoe glijdt.

Learn & Enjoy!


Alcohol

Feiten en fabels

Bier na wijn geeft venijn? En een tactisch barfje, helpt dat? We kennen allemaal wel wat ‘waarheden’ over alcohol. Maar in hoeverre kloppen die verhalen ook? 

Twee peer educators (vrijwilligers) van LOS behandelen in deze video de meest voorkomende feiten en fabels.

Kater

Bij een kater voel je je slap, moe, misselijk, je kunt braken en hebt hoofdpijn. Hoe kun je een kater voorkomen? En wat kun je doen als je toch een kater hebt?

Laura van LOS deelt haar tips in deze video!


Informatie over alcohol, cannabis en gamen

Andere drugs

Meer weten over bijvoorbeeld tabak, lachgas, xtc of speed? Lees dan hier verder.


LOS

LOS is een vrijwilligersproject voor en door Utrechtse studenten. De vrijwilligers van LOS gaan op (studenten)feesten en festivals in gesprek over alcohol, andere drugs en seks. De vrijwilligers zijn zelf ook student en weten dus goed waar andere studenten tegenaan lopen en kunnen hen helpen met praktische tips. Dit zonder een oordeel of te moraliseren. Meer weten over LOS? Of benieuwd naar alle informatie over corona en het studentenleven? Lees dan hieronder verder en volg LOS op Facebook en Instagram.

Download hier het LOS jaarverslag 2020.


Seksuele gezondheid

Seks en drugs

Laten we er niet omheen draaien; het kan gebeuren dat je onder invloed seks hebt met iemand. Misschien was het heel erg fijn of misschien heb je er wel spijt van. Het kan zijn dat je onveilige seks hebt. Waar moet je dan naartoe met je vragen en je verhaal? 

Wij zijn op bezoek geweest bij Sense, onderdeel van de GGD Seksuele gezondheid. Neem samen met peer Rebecca een kijkje in de keuken van de GGD en kom erachter wat ze voor jou kunnen betekenen. 


Drugsgebruik

Gebruik je naast alcohol of cannabis ook wel eens andere drugs? Informeer jezelf dan goed over de risico’s en hoe je deze kunt beperken. Informatie hierover is onder andere te vinden op de website van Unity. Unity is een voorlichtingsproject voor en door jongeren uit de dance-scene. Op feesten en festivals geven ze objectief en open-minded informatie over alcohol en andere drugs. Op de website delen ze hun kennis en helpen ze jou daarmee om goed geïnformeerde keuzes te maken.

Een van de manieren om de risico’s van gebruik te beperken, is door je drugs te laten testen bij een testservice. Deze vind je door heel Nederland. Jellinek heeft ook een aantal locaties. Meer weten over de testservice? Lees dan hieronder verder.


Informatie & contact

Wat kan Jellinek nog meer voor jou betekenen?

  • Maak je je zorgen over jouw gebruik of het gebruik van iemand anders? Check ons hulpaanbod voor studenten.
  • Werk je voor een instelling voor hoger onderwijs in Amsterdam of Utrecht, en ben je benieuwd wat Jellinek voor jouw instelling kan betekenen? Lees dan hieronder verder.
  • Ook studentenverenigingen kunnen bij Jellinek terecht voor informatie, advies en trainingen. Bekijk hieronder ons aanbod.
ISO 9001 HKZ

Disclaimer | Privacy- en Cookiebeleid | © 2021 Jellinek - Alle rechten voorbehouden | Realisatie: Lemon

Arkin