Wat zijn stackers?

Stackers zijn middelen die meestal een combinatie van cafeïne, guarana, kolanoot, groene thee en ginseng bevatten. Tot 2004 bevatte stackers efedra. Ook bevatten stackers soms de stof yohimbe. Dat is sinds 2007 verboden. De inhoud van stackers varieerde de afgelopen jaren dus, afhankelijk van de wetgeving.

De term ‘stacken’ is afgeleid van het Amerikaanse ‘stacking’. Stacking betekent letterlijk opstapelen oftewel: het gebruik van verschillende middelen die elkaars werking versterken. Stackers worden verkocht in sportscholen en sommige smartshops.

Welke stoffen bevatten stackers?

Stackers bevatten geen efedra en yohimbe meer. Tegenwoordig bevatten stackers stoffen als groene thee, cafeïne, guarana, kolanoot en ginseng.

Ginseng is een plant waarvan de wortel een geneeskrachtige werking zou hebben. Chinezen gebruikten ginseng tegen vermoeidheid en verzwakking. Ginseng wordt soms verwerkt in thee, zeep, huid cremes, sigaretten tandpasta en energiedrankjes. Samen met cafeïne vergroot ginseng de kans op een verhoogde bloeddruk.

Wat doet het?

Toen stackers efedra bevatten werkten ze stimulerend en eetlustremmend. Deze effecten moeten nu geheel afkomen van cafeïne of producten die cafeïne bevatten. Volgens dierproeven kan kolanoot een vetverbrandende functie hebben (1).

Risico’s

De risico’s zullen voor een belangrijk deel overeenkomen met de risico’s van cafeïne. Je kunt aan cafeïne wennen. Ook kun je er hartkloppingen van krijgen en er slecht van gaan slapen.

Bij kolanoot wordt bij langdurig gebruik gewaarschuwd voor een verhoogde bloeddruk. Ook lijkt de combinatie van ginseng en cafeïne tot een verhoogde bloeddruk te kunnen leiden.

 

Bron:

1) Wikipedia

 

Versie: juni 2020