Wat is XTC? Wat is MDMA?

MDMA, oftewel 3,4 methyleendioxymethamfetamine, is de werkzame stof in XTC-pillen. Als men MDMA zegt dan bedoelt men vaak het poeder of de kristallen versie. In het Engels wordt MDMA soms ‘molly’ genoemd.

MDMA behoort scheikundig gezien tot de groep van de amfetaminen. Omdat de chemische structuur van MDMA iets verschilt van de structuur van amfetamine zijn de effecten echter anders dan die van andere amfetaminen. Er zijn veel middelen die wat betreft structuur op amfetamine lijken maar toch heel andere effecten hebben zoals MDA, MDEA en DOC.

Toen een groep chemici in de jaren ’70 van de vorige eeuw MDMA illegaal op de markt wilden brengen, vonden zij de naam MDMA niet geschikt. Zij bedachten de naam ecstasy (afgekort XTC) wat in het Nederlands ‘extase’ ofwel ‘in vervoering zijn’ betekent. Ook hebben ze nog even aan de naam empathy gedacht. In het Nederlands ‘empathie’, ofwel inlevingsvermogen.

MDMA heeft verschillende effecten:

  • stimulerend;
  • bewustzijnsveranderend.

Gebruikers voelen zich opgewekt, blij, warm, gelukzalig en verliefd. Ze zijn open en hebben behoefte aan contact met anderen. Muziek wordt intenser beleefd en met MDMA op kan uren in trance worden doorgedanst. Lees hier meer over de effecten van XTC.

Het is mogelijk XTC-pillen in Nederland te laten testen.

Versie: september 2022