Wat is DOC?

DOC (2,5‐dimethoxy‐4‐chlooramfetamine) is een synthetisch tripmiddel. Afhankelijk van de dosis kan een trip wel 12-24 uur duren. Het is verkrijgbaar als fijn, wit kristalachtig poeder, als pil of als papertrip (vierkantje van karton van 1×1 cm). Er kan een logo op het tablet staan, maar dat hoeft niet.

Wat doet DOC?

De werking van DOC is enigszins vergelijkbaar met die van LSD. Het belangrijkste verschil tussen DOC en LSD is dat het bij DOC langer duurt voordat het middel gaat werken. Dit kan wel 2 – 3 uur duren. Het middel werkt ook veel langer door. De effecten kunnen zo’n 12 tot 24 uur aanhouden. Daarnaast is DOC zowel een stimulerend als waarnemingsveranderend middel. Naast de tripeffecten zijn ook de stimulerende effecten sterk aanwezig.

Wat zijn risico’s van DOC?

Onder invloed van DOC kun je, net als bij andere tripmiddelen, erg angstig worden en in paniek raken of agressief gedrag vertonen. Je kunt overweldigd worden door de intensieve ervaringen en het gevoel krijgen dat je je gedachten niet meer onder controle hebt. Door de langzame en de lange werking van DOC is er een risico op overdosering. Een te hoge dosering kan zorgen voor ernstige bijwerkingen als verhoogde hartslag en bloeddruk, epileptische aanvallen, psychose en oververhitting.

Waarschuwing DOC in 2C-B

In april 2021 werd er gewaarschuwd voor 2C-B pillen die een extreem hoge dosering DOC bevatten. Het is dan ook verstandig om 2C-B te laten testen bij de drugstestservice.