Vraag & Antwoord

Wat is methamfetamine, tina, crystal meth of ice?

Tina, crystal meth of ice zijn allemaal verschillende benamingen voor de zelfde stof, namelijk methamfetamine.

Tina is een naam die veel in de Nederlandse gay-scene wordt gebruikt. Crystal is methamfetamine in kristalvorm. In kristalvorm is methamfetamine nog makkelijker te roken dan de methamfetamine in zoutvorm. Ice is rechtsdraaiende methamfetamine in kristalvorm. In Thailand wordt Yaba gebruikt, dit is een mengsel van links- en rechtsdraaiende methamfetamine wat in capsules wordt verkocht.

Methamfetamine is een vorm van amfetamine, de effecten lijken hier dan ook sterk op. Er zijn echter een aantal grote verschillende ten opzichte van ‘normale’ amfetamine of speed. Methamfetamine is namelijk een stuk krachtiger.

De belangrijkste verschillen tussen methamfetamine en amfetamine ontstaan doordat methamfetamine beter in vet oplost dan amfetamine. Het passeert bloed-hersenbarrière makkelijker dan amfetamine. Hierdoor is methamfetamine 1,5 tot 2 keer zo sterk als amfetamine.

Vervolgens komt het in vet opgeloste methamfetamine weer langzaam vrij waardoor het langer doorwerkt. Normale amfetamine werkt 5 tot 8 uur. Methamfetamine bij slikken 6 tot 12 uur, bij roken tot zelfs 24 uur.

Methamfetamine kan geslikt, gesnoven, gerookt en gespoten worden. Methamfetamine kan ook links- en rechtsdraaiend zijn. Meestal koop je een mengsel van links en rechtsdraaiende methamfetamine.

Nederlandse markt

Methamfetamine komt op de Nederlandse drugsmarkt minder voor dan in sommige andere landen, de VS bijvoorbeeld. In sommige scene’s in Nederland wordt het echter wel veel gebruikt, bijvoorbeeld in de gay-scene. Hier wordt het bijvoorbeeld gebruikt op langer door te kunnen gaan op seksfeestjes.

In de gay-scene worden vaker grenzen verlegd als het om drugsgebruik gaat, er zijn nog geen tekenen dat methamfetamine voet aan de grond krijgt in de rest van Nederland. Methamfetamine is in Nederland duur omdat het nog niet in veel kringen gebruikt wordt. Voor een gram betaalde je in 2016 ongeveer tussen de 100 en de 200 euro. De prijs is naar waarschijnlijkheid inmiddels iets gedaald.

In Nederland kan methamfetamine getest worden op zuiverheid bij de drugs testservice.

Risico’s

Zowel amfetamine als methamfetamine zijn riskant. Ze jagen de bloeddruk op en kunnen bij hoge temperaturen en veel activiteit tot oververhitting leiden. Methamfetamine kan bovendien tot blijvende hersenbeschadiging leiden. Ook kun je aan beide stoffen verslaafd raken.

Bij methamfetamine zijn deze risico’s groter dan bij amfetamine. In de Verenigde Staten is de problematiek rondom meth verslaving groot. Het is daar een middel wat goedkoop is en makkelijk te verkrijgen. In de gay-scene lopen ook steeds meer mensen met een verslaving rond.

ZOUT-, BASE- EN KRISTALVORM

Bij amfetamine of methamfetamine gaat het vrijwel altijd om amfetamine in zoutvorm. Preciezer is het daarom om te spreken van amfetaminesulfaat. In zoutvorm verschijnt amfetamine als pillen of poeders op de markt. Amfetamine in zoutvorm is niet rookbaar, methamfetamine in zoutvorm wel.

Methamfetamine kan ook in kristalvorm op de markt komen. Methamfetamine in kristalvorm heet ”Crystal Meth” en is nog beter rookbaar dan de methamfetamine in zoutvorm.

Zonder zout is amfetamine geen poeder maar een olie-achtige stof of vloeistof. Je spreekt dan van een amfetamine base. Amfetamine- base komt op de Nederlandse drugsmarkt niet voor. Omdat het olieachtig is kan het niet gesnoven worden. Ook kan het als base niet als pil op de markt gebracht worden.

LINKS- EN RECHTSDRAAIEND

Amfetamine kan ook nog rechts- en linksdraaiend zijn. Rechtsdraaiende amfetaminen werken veel krachtiger op de hersenen dan linksdraaiende amfetamine. De amfetamine die in Nederland aangeboden wordt, is altijd een combinatie van rechtsdraaiende en linksdraaiende amfetamine.

 

Versie: augustus 2018

Terug naar overzicht

Sitemap

Jellinek Advieslijn

Informatie en advies over alcohol- en drugsgebruik
088 – 505 1220
ma t/m vr 09.00 tot 11.00 uur / 15.00-17.00

Chat Alcohol & drugs
ma t/m vr 13.00 tot 17.00 uur

Chat