Wat is Blue 69/Hulk/Red?

Blue 69 of Original 69 is een drankje waar Blue curaçao (alcohol), GHB, MDMA (XTC) en speed (amfetamine) in zou zitten. Maar soms zitten niet al die middelen erin.

De combinatie van deze drugs kan erg gevaarlijk en onvoorspelbaar zijn. Ook doseren is lastig. Je weet namelijk niet wat en hoeveel er precies in zit. Daardoor kun je snel te veel nemen.

Blue 69 wordt vaak in kleine flesjes of plastic buisjes verkocht. Het is meestal blauw van kleur.

Er bestaan ook varianten van het drankje. Die hebben soms een andere naam. Zoals ‘Green Hulk’, of ‘Red’. Daar zouden de middelen in andere hoeveelheden (verhoudingen) inzitten. Ook is de kleur dan anders: groen (door het drankje pisang ambon) en rood.

Soms worden deze drankjes ‘vloeibare XTC’ genoemd. Maar dat is geen duidelijke naam als er naast XTC (MDMA) ook andere drugs in zitten.

De combinatie van middelen in Blue 69 kan erg gevaarlijk zijn. We raden gebruik van dit middel daarom altijd af. Ga je het toch gebruiken? Laat het dan testen. Dan weet je zeker wat en hoeveel erin zit. Drugs laten testen kan anoniem en op meerdere plekken in Nederland.

Wat is de werking van Blue 69?

De werking van Blue 69 is moeilijk te voorspellen. Dit komt omdat er meerdere drugs in zitten die elk een heel ander effect hebben. Ook versterken sommige middelen elkaar.

Sommige mensen gebruiken Blue 69 bij de seks. Het middel zou lustopwekkend zijn. Iemand krijgt dan meer zin in seks. Dat komt vooral door de GHB. Dat heeft een ontspannende en ontremmende werking. Mensen doen hierdoor sneller dingen die ze anders niet zouden doen. Aanraken kan extra gevoelig zijn.

MDMA (XTC) zorgt ervoor dat iemand zich meer verbonden voelt met anderen. Van speed krijgen mensen veel energie. Speed werkt erg lang: tot wel 12 uur. Daarom kan het soms moeilijk zijn om in slaap te komen na gebruik.

Deze middelen kunnen elkaar ook tegenwerken. Dan kan het effect vervelend en zelfs gevaarlijk zijn. Vooral als iemand te veel neemt.

Wat zijn de bijwerkingen?

Het gebruik van Blue 69, Hulk of Red kan bijwerkingen geven. Dat zijn effecten die mensen niet prettig vinden. Welke bijwerkingen iemand krijgt kan per persoon verschillen. Het ligt er ook aan hoeveel iemand neemt en wat er precies in het drankje zit.

Dit zijn een aantal bijwerkingen die kunnen voorkomen:

 • Niet kunnen slapen
 • Warm, zweten
 • Geïrriteerd, depressief (vaak na gebruik)
 • Misselijk, overgeven
 • Moeite met ademen of bewusteloosheid
 • Hoofdpijn
 • Stuiptrekkingen in gezicht en armen of benen
 • Trillen
 • Dingen vergeten, black-out
 • Hartkloppingen
 • Stijve kaken, knarsetanden
 • Grote pupillen

Is gebruik van Blue 69 gevaarlijk?

De combinatie van alcohol (Blue curaçao) en GHB is gevaarlijk. Van deze combinatie kun je ‘out gaan’. Dat is een soort coma, of black-out. Die persoon is dan moeilijk of niet wakker te maken. De tong kan dan de luchtweg blokkeren en je kunt stikken.

Wordt iemand die out is gegaan misselijk en moet die persoon overgeven? Dan kan diegene stikken in het eigen braaksel.

Ook de combinatie van speed en MDMA geeft extra risico. Dit zijn allebei middelen die veel energie geven. Deze drugs worden ‘uppers’ genoemd. Je bloeddruk en hartslag gaan omhoog. Dat is extra zwaar voor je hart en kan sneller zorgen voor uitputting of oververhitting. Ook de combinatie van een upper en GHB is riskant, want als de MDMA uitwerkt, kan de dosis GHB teveel blijken omdat de hartspier en ademhaling niet meer door de upper gestimuleerd worden.

Heel soms kan iemand heel onrustig en zelfs agressief worden van de combinatie van middelen in Blue 69. Dat wordt een opwindingsdelier genoemd. De bloeddruk en hartslag zijn dan erg hoog. Dit kan gevaarlijk zijn want iemand kan oververhit raken en zelfs doodgaan. Komt er ambulance of politie bij? Dan is het belangrijk dat zij weten dat iemand deze drugs heeft gebruikt.

Kater na gebruik

De combinatie van middelen in Blue 69, Hulk of Red kan voor een flinke kater zorgen. Je kunt je na gebruik erg leeg, depressief en vermoeid voelen. Dit wordt een XTC-kater of dinsdagdip genoemd.

Toch gebruiken? Let hier dan op

Let op: de combinatie van middelen in Blue 69 kan erg gevaarlijk zijn. We raden gebruik van dit middel daarom altijd af.

Ben je bekend met de risico’s en ga je toch Blue 69 gebruiken? Dan zijn een aantal dingen belangrijk om op te letten.

 • Laat het altijd testen voor gebruik
 • Zorg dat er iemand bij is die niets heeft gebruikt. Dat wordt vaak een ‘tripsitter’ genoemd.
 • Ga je dansen of veel bewegen? Rust dan af en toe uit. Draag geen warme kleding of een muts. Zo kun je oververhitting voorkomen.
 • Combineer het niet met (nog meer) alcohol of andere middelen.
 • Drink voldoende, maar niet teveel. 1 a 2 glazen water of fris per uur is voldoende.
 • Doseer laag en neem niet te snel bij als je niets of weinig merkt. Zie ook het stukje ‘dosering’ verderop deze pagina
 • Rust de dagen na gebruik goed uit en eet gezond. Zie ook de pagina ‘Wat is de dinsdagdip en wat kun je eraan doen?

Bekijk ook eens de gids ‘Drugs gebruiken’ op unity.nl

Dosering

Er is weinig te zeggen over de dosering van Blue 69. Om zeker te weten hoeveel je neemt, moet je eerst weten hoeveel er precies in het flesje of buisje zit. Dat kan door het te laten testen bij de drugstestservice.

Maar ook als je dat weet blijft het moeilijk om te doseren. Het effect is nog steeds riskant en onvoorspelbaar.

Wil je toch Blue 69 nemen? Neem dan niet te snel opnieuw (bijpakken) als je weinig of niets voelt. Wacht 1,5 tot 2 uur voordat je het opnieuw neemt.

Is Blue 69 verboden?

De meeste middelen in Blue 69, Red, of Green Hulk staan op de Opiumwet op Lijst 1. Het zijn harddrugs. Dat betekent dat je deze drugs niet mag hebben, maken of verkopen. Blue 69 is dus een illegaal middel.