Vraag & Antwoord

Wat is DMT?

DMT (dimethyltryptamine) is een tripmiddel. DMT zit in allerlei planten, grassen, zeesponsen, padden, zoogdieren en is ook een lichaamseigen stof bij mensen. Mogelijk heeft DMT een functie als overdrachtsstof. Overdrachtsstoffen geven signalen door van de ene zenuw naar de ander. DMT functioneert mogelijk als angstremmer (1).

DMT zit in de zaden van de Yopo boom (Anadenanthera Peregrine) zit DMT. Deze zaden worden fijngemaakt en gesnoven. DMT zit ook in de hars van de Virola boom. Deze hars wordt gedroogd en met as vermengd waarna het gesnoven kan worden. DMT kan ook gedronken of gerookt worden. Bij roken werkt het zeer kort en wordt om die reden ook wel “the businessman’s lunch trip” genoemd.

DMT is één van de bestanddelen in de hallucinogene traditionele drank ayahuasca. Het zit ook in verschillende ‘snuifmiddelen’ die in Zuid-Amerika gebruikt worden.

Wat doet het?

Als DMT gerookt wordt, is het een kortwerkend zeer heftig tripmiddel: de effecten beginnen na een paar seconden en duren slechts 30 minuten of minder. De inslag wordt ook wel eens vergeleken met ‘gelanceerd worden door een kanon’. De gebruiker ondergaat visuele en sterke mentale ervaringen. Men ziet bewegende beelden en helder gekleurde patronen. De effecten van gerookte DMT zijn vele malen intenser dan van ayahuasca, maar duren veel minder lang.

Polsslag, bloeddruk en lichaamstemperatuur gaan omhoog en soms word je duizelig en misselijk. Ook krijg je verwijde pupillen.

Verslavingskans DMT

Zover bekend is DMT niet verslavend.

Risico’s beperken

De wet

DMT valt sinds 1966 onder de Opiumwet.

 

Bron:

1) Vervaeke , H. het gebruik van overige tripmiddelen in Alcohol en drugs, gebruik en misbruik. Houten 2008

Lees meer op: erowid.org klik hier.
Aanbevolen boek: Psychedelics Encyclopedia van Peter Stafford of Hallucinogens van Ulrich Tacke & Michael Ebert.

Versie: 12.11.2014

Terug naar overzicht

Sitemap

Jellinek Advieslijn

Informatie en advies over alcohol- en drugsgebruik
088 – 505 1220
ma t/m vr 08.30 tot 17.00 uur

Chat Alcohol & drugs
ma t/m vr 13.00 tot 17.00 uur

Chat