Wat is DMT?

DMT (N-N-dimethyltryptamine) en 5-MeO-DMT (5-methoxy-N,N-dimethyltryptamine) zijn tripmiddelen. DMT zit in allerlei planten, grassen, zeesponsen, padden, zoogdieren en is ook een lichaamseigen stof bij mensen. Mogelijk heeft DMT een functie als overdrachtsstof. Overdrachtsstoffen geven signalen door van de ene zenuw naar de ander. DMT functioneert mogelijk als angstremmer (1).

5-MeO-DMT zit ook in bepaalde planten en grassen, maar in minder soorten dan DMT. Er is tevens een pad genaamd Bufo alvarius, die lichaamsvocht uitscheidt die 5-MeO-DMT bevat (niet te verwarren met bufotenine). Maar ook zaden van de Yopoboom (Anadenanthera peregrine) bevatten 5-MeO-DMT. Alhoewel de belangrijkste stof in Yopo zaden bufotenine (5-HO-DMT) is.
Het onderscheid tussen DMT en 5-MeO-DMT is belangrijk. De stoffen hebben verschillende effecten en de laatste is sterker en intenser.

In Zuid-Amerika, maar soms ook in Nederland, worden snuifmiddelen van planten en zaden die DMT of 5-MeO-DMT bevatten gebruikt. DMT kan ook gedronken of gerookt worden. Bij roken werkt het zeer kort en wordt om die reden ook wel ’the businessman’s lunch trip’ genoemd.

DMT en soms ook 5-MeO-DMT zijn een van de bestanddelen in de hallucinogene traditionele drank ayahuasca.

 

Bron:

1) Vervaeke, H., het gebruik van overige tripmiddelen. In: Alcohol en drugs, gebruik en misbruik. Houten, 2008.

Lees meer online:
Erowid.org DMT
Psychonautwiki DMT
Psychonautwiki 5-MeO-DMT

Aanbevolen boek:
Peter Stafford- Psychedelics encyclopedia
Ulrich Tacke & Michael Ebert- Hallucinogens
Rick Strassman- DMT: the spirit molecule.
Torres & Repke – Anadenanthera: Visionary Plant of Ancient South America

 

Versie: juni 2021