Vraag & Antwoord

Wat is DMT?

DMT (N-N-dimethyltryptamine) en 5-meo-dmt (5-Methoxy-N,N-Dimethyltryptamine) zijn tripmiddelen. DMT zit in allerlei planten, grassen, zeesponsen, padden, zoogdieren en is ook een lichaamseigen stof bij mensen. Mogelijk heeft DMT een functie als overdrachtsstof. Overdrachtsstoffen geven signalen door van de ene zenuw naar de ander. DMT functioneert mogelijk als angstremmer (1).

5-MeO-DMT zit ook in bepaalde planten en grassen, maar in minder soorten dan DMT. Er is tevens een pad, genaamd Bufo Alvarius die een secretie uitscheidt die 5-MeO-DMT bevat evenals zaden van de Yopo boom (Anadenanthera Peregrine). Het onderscheid tussen DMT en 5-MeO-DMT is belangrijk. De stoffen hebben een verschillende werking en de laatste wordt als veel potenter ervaren.

In Zuid-Amerika, maar soms ook in Nederland worden snuifmiddelen van planten en zaden die DMT of 5-MeO-DMT bevatten gebruikt. DMT kan ook gedronken of gerookt worden. Bij roken werkt het zeer kort en wordt om die reden ook wel “the businessman’s lunch trip” genoemd.

DMT soms ook 5-MeO-DMT zijn één van de bestanddelen in de hallucinogene traditionele drank ayahuasca.

Wat doet het?

Als DMT gerookt wordt, is het een kortwerkend zeer heftig tripmiddel: de effecten beginnen na een paar seconden en duren slechts 30 minuten of minder. De inslag wordt ook wel eens vergeleken met ‘gelanceerd worden door een kanon’. De gebruiker ondergaat visuele en sterke mentale ervaringen. Men ziet bewegende beelden en helder gekleurde patronen. De effecten van gerookte DMT zijn vele malen intenser dan van ayahuasca, maar duren veel minder lang.

Polsslag, bloeddruk en lichaamstemperatuur gaan omhoog en soms word je duizelig en misselijk. Ook krijg je verwijde pupillen.

Wanneer 5-MeO-DMT wordt gerookt kan de gebruiker een ervaring ondergaan waarin het ego lijkt op te lossen. De gebruiker voelt zich een met het universum. Het onderscheid tussen DMT en 5-MeO-DMT kan als volgt omschreven worden: waar DMT is als “gelanceerd worden door een kanon” is 5-MeO-DMT als “in je binnenste exploderen”. Het is veel minder visueel en meer een gevoelservaring. 5-MeO-DMT wordt door kenners als een van de meest krachtige entheogene middelen ervaren.

Als mensen over DMT praten gaat het in de meeste gevallen over N-N-dimethyltryptamine. Deze vorm is eenvoudiger te extraheren dan 5-Meo-DMT. De laatste is dus veel zeldzamer.

Verslavingskans DMT

Zover bekend zijn DMT en 5-MeO-DMT niet verslavend.

Risico’s beperken

De wet

DMT valt sinds 1966 onder de Opiumwet.

 

Bron:

1) Vervaeke , H. het gebruik van overige tripmiddelen in Alcohol en drugs, gebruik en misbruik. Houten 2008

Lees meer op: erowid.org klik hier.
Aanbevolen boek: Psychedelics Encyclopedia van Peter Stafford of Hallucinogens van Ulrich Tacke & Michael Ebert.

 

Versie: juni 2018

Terug naar overzicht

Sitemap

Jellinek Advieslijn

Informatie en advies over alcohol- en drugsgebruik
088 – 505 1220
ma t/m vr 09.00 tot 11.00 uur / 15.00-17.00

Chat Alcohol & drugs
ma t/m vr 13.00 tot 17.00 uur

Chat