Ik maak me zorgen om mijn kind die veel blowt, wat kan ik doen?

Je maakt je zorgen om blow-gedrag van je kind. Wanneer is dit een probleem?

Een verslaving is niet alleen af te meten aan de hoeveelheid die iemand blowt. Wat zeker ook belangrijk is, is of de rest van het leven van het kind nog normaal verloopt. Bijvoorbeeld: lukt school goed, sport hij/zij etc. Als er op het gebied van school en gezondheid achteruitgang is te zien, dan kan de situatie zorgelijk worden en is het zinvol om te informeren bij bijvoorbeeld de afdeling preventie van Jellinek.

Ook de leeftijd speelt een rol. Een 15-jarige die blowt is zorgelijker dan 19-jarige. Dit is omdat de hersenen nog flink in ontwikkeling zijn op jonge leeftijd.

Aan jou de taak als ouder om voorlichting te geven over de voor- en nadelen van cannabisgebruik. En tegelijkertijd je kind te steunen in keuzes die hij/zij maakt, en laten zien dat je er voor hem/haar bent. Het is belangrijk om een sfeer te creëren waarbij je kind open durft te zijn over zijn/haar gebruik. Alleen dan kom je er achter wat er echt speelt en kan je beginnen met het vinden van een oplossing.

Hieronder staan een aantal nuttige links:

Informatie over cannabis voor ouders
Opvoedingsinformatie
Gesprekstips

Mocht je toch met extra vragen zitten, of wil je wat extra persoonlijk ondersteuning? Dan kun je ook altijd even met de Jellinek Advieslijn088 – 505 1220, elke werkdag bereikbaar van 8:30 tot 17:00. Je laat je naam en vraag achter. Tussen 13:00 en 17:00 word je teruggebeld.

 

Versie: november 2020