Kun je blijven hangen in een trip?

Met ‘blijven hangen in een trip’ wordt over het algemeen bedoeld dat de effecten van een drug veel langer of eeuwig blijven duren. Dit kan niet. Een drug zal altijd na een bepaalde tijd uitgewerkt zijn en na een aantal dagen uit het lichaam verwijderd zijn.

Wel kan het zijn dat men eigenlijk iets anders bedoeld, zoals een psychose of HPPD. Dan is de trip de start van de klachten, maar dat is wat anders dan ‘blijven hangen in een trip’.

Psychose

Het kan gebeuren dat een trip de druppel is die er voor zorgt dat iemand in een psychose terecht komt. Iemand moet dan wel een aanleg hebben om psychotisch te worden. Het middel is dan wel uitgewerkt, maar iemand is in een psychose terecht gekomen. In een psychose kan iemand ook last hebben van hallucinaties en wanen (niet realistische ideeën). Men heeft dan vaak moeite om te zien wat echt is en wat niet. Een psychose is duidelijk anders dan een tripervaring. Ook duurt een psychose over het algemeen veel langer. Soms dagen, maar een psychose kan ook ontwikkelen in schizofrenie. Van schizofrenie spreken we als er sprake is van een lange periode van psychoses. Zes maanden of langer bijvoorbeeld.

Tripmiddelen zijn dus riskant voor mensen die aanleg hebben voor psychosen. Ook kunnen tripmiddelen een bestaande psychose verergeren en zorgen voor terugval. Voor mensen die geestelijk niet zo stabiel zijn, zijn tripmiddelen extra riskant.

HPPD, derealisatie en depersonalisatie

HPPD staat voor hallucinogen persisting perception disorder. Dat is een aandoening waarbij iemand, na gebruik van drugs, last heeft van bepaalde  symptomen:

  • Visuele ruis (visual snow): ruis door het gehele gezichtsveld. Alsof je naar beeldruis van een ouderwetse TV, of motregen kijkt.
  • Floaters: zwevende vlekjes of sliertjes voor je ogen. Deze heeft iedereen. Je ziet ze vooral als je naar een blauwe lucht kijkt. Iemand met HPPD heeft hier last van, terwijl iemand zonder HPPD de floaters niet op zal vallen.
  • Tracers of nabeelden: je ziet een bewegende hand alsof je meerdere versies ziet bewegen na elkaar. Dit lijkt op een foto waarbij een sporter beweegt. Je ziet de sporter dan niet scherp maar het is een uitgerekte waas geworden. Pas als het object weer stilstaat is het scherp.
  • Voor meer symptomen en informatie zie het landelijk medisch spreekuur partydrugs.

Derealisatie

Derealisatie is een natuurlijk mechanisme van het lichaam om om te gaan met teveel stress. Dit kan voorkomen na het gebruik van drugs. Bij derealisatie voelt de omgeving anders aan. Het is alsof je in een droom leeft of alsof alles nep is: de mensen om je heen, de wereld om je heen. Dit kan samengaan met angst, maar ook juist met emotionele vervlakking.

Depersonalisatie

Bij depersonalisatie voelt het lichaam zelf als onecht aan. Ook kan je gedrag of je gevoel vreemd aanvoelen. Je lijkt jezelf niet meer te zijn of het lijkt alsof je eigen stem van iemand anders is. Dit kan beangstigend zijn.

Vaak gaan HPPD-, derealisatie- en depersonalisatie-klachten vanzelf weer over binnen een aantal weken of maanden. Soms komt het voor dat de klachten langer duren. Dan is het raadzaam om contact op te nemen met het landelijk medisch spreekuur partydrugs.

 

Versie: augustus 2020