Is het gevaarlijk om in 1 keer te stoppen met alcohol?

Met alcohol kan het in sommige gevallen (na hevig gebruik) gevaarlijk zijn voor de gezondheid om zelfstandig, of in 1 keer, te stoppen met drinken. Er kan bijvoorbeeld een delirium optreden, je kunt last krijgen van epileptische aanvallen en je kunt enorm ziek worden. In die gevallen kan het dus beter zijn om niet zelfstandig te stoppen maar onder professionele begeleiding. Maar of dit het geval is hangt helemaal af van hoelang en hoeveel er is gedronken.

Of dit ook voor jou geldt kunnen we dus helaas niet zo aangeven. Dit kun je enkel in overleg met je huisarts bepalen op basis van jouw gebruik. De huisarts kan dan de mogelijke risico’s inschatten en de verschillende mogelijkheden met je bespreken. Lees bij welke factoren het risico groter is.

Heb je in de afgelopen tijd of misschien jarenlang elke dag veel alcohol gebruikt en wil je dan in 1 keer stoppen? Doe dit dan altijd in overleg met je huisarts. Het kan namelijk zijn dat je last krijgt van ernstige ontwenningsverschijnselen. Je huisarts kan tijdens je stoppoging een oogje in het zeil houden. Tijdelijke medicatie bij het stoppen of geruststelling kan helpen om je door deze eerste moeilijke periode heen te helpen. Je huisarts kan je ook verwijzen naar een instelling voor verslavingszorg, die je met kortdurende hulp en medische begeleiding kan helpen de eerste maanden goed door te komen.

Als je wel besluit zelfstandig te gaan stoppen met drinken, houd altijd goed je lichamelijke signalen en klachten in de gaten. Lichte onthoudingsverschijnselen zijn normaal, komen vaak voor en gaan normaliter na een week weer over. Wanneer er sprake is van zwaardere ontwenningsverschijnselen, zoek dan toch je huisarts op.

 

Versie: augustus 2019