Vraag & Antwoord

Hoe kan ik zelf minderen of stoppen met alcohol of drugs?

Op deze site staan zelfhulpprogramma’s met behulp waarvan u kunt minderen of stoppen.

Minderen of stoppen kan in acht stappen.

Inventariseer de voor- en nadelen.

Inventariseer wat voor u prettig is aan drinken, wat brengt het u en wat kost het u. Positief is bijvoorbeeld dat u even geen zorgen aan uw hoofd heeft, meer zelfvertrouwen voelt, u zich vrijer voelt met anderen of dat u langer door kunt gaan met feesten en drinken. Negatief is dat u teveel geld uitgeeft, u zich de volgende dagen slecht voelt, ontevreden bent over uzelf, u zich schaamt etc. Het zelfde kunt u doen met minderen of stoppen. Wat zijn de voordelen van minderen (meer energie voelen, fitter zijn) en wat zijn de nadelen (bepaalde mensen kwijtraken, uitgaan wordt ‘saai’?)

Neem een beslissing om te minderen of te stoppen.

Spreek een datum af met uzelf wanneer u begint met stoppen en hoe lang u dat gaat volhouden.

Bepaal een doel en houd bij hoeveel u drinkt.

Bepaal of u wilt minderen of stoppen. Als u wilt minderen spreek dan af hoeveel glazen u per dag mag drinken van uzelf. Houd vervolgens bij of u dit doel haalt. Dat kan met behulp van het zogenaamde weekoverzicht.

Bereid u zich voor op het krijgen van onthoudingsverschijnselen

Bij minderen of stoppen kunt u last krijgen van onthoudingsverschijnselen. Deze kunnen 3 tot 7 dagen duren. Na 24 uur zijn ze op hun hoogtepunt. Er zijn lichte onthoudingsverschijnselen en ernstige. Lichte zijn bijvoorbeeld slecht slapen, transpireren en gespannen zijn. Ernstige zijn toevallen of delirium. Ernstige onthoudingsverschijnselen kunnen optreden als u langdurig veel gedronken hebt. Als u wilt stoppen of minderen met drinken, is het beste om een arts te raadplegen. Hij kan u dan eventueel voor een korte periode (bijvoorbeeld voor drie dagen) librium voorschrijven waardoor u geen last meer hebt van de onthoudingsverschijnselen.

Vermijd koffie en thee, daar wordt u extra onrustig van, drink water of fris en eet kleine hoeveelheden voedsel.

Maak een aantal afspraken met uzelf en schrijf deze op.

U kunt bijvoorbeeld afspreken dat u even niet met dezelfde mensen uitgaat of dat u bepaalde gelegenheden voorlopig mijdt. Bedenk een programma voor het weekend.

Ook kunt u met uzelf afspreken elke dag even naar de nadelen van gebruik te kijken. U kunt ook afspreken dat u een goede vriend inlicht en hem belt wanneer u het moeilijk heeft.

Bereid u voor op trek

Bedenk wat u kunt doen als u trek krijgt. Bedenk vooraf zoveel mogelijk alternatieven. Dit kunnen kleine dingen zijn zoals een douche nemen, hardlopen etc. Misschien kunt u iemand bellen.

Bereid u voor op riskante situaties

Wat zijn riskante situaties? Bedenk wat voor u riskante situaties/gevoelens/gedachten zijn waardoor het gevaar van gebruik groter wordt (bijvoorbeeld de gedachte ‘Nog 1 keertje’, of niet alleen willen zijn of met veel geld in je zak in de stad zijn, etc.). Als u deze situaties op een rijtje hebt, schrijf dan op wat u gaat doen wanneer u in zo’n situatie terecht komt. Wat kunt u dan doen in plaats van te gaan drinken.

Geef de moed niet op

Als u na stoppen toch weer een keer gaat drinken, geef dan de moed niet op. Ga na in welke situatie u weer ging drinken en bedenk hoe u een volgende keer anders kunt reageren.

Lukt het niet…

Mocht u merken dat het op deze manier niet lukt of heeft u nog vragen over deze aanpak, dan kunt u een online zelfhulpprogramma volgen of naar een verslavingszorginstelling in uw regio gaan. Klik hier om u bij Jellinek aan te melden.

 

Versie: december 2015

 

Terug naar overzicht

Sitemap

Jellinek Advieslijn

Informatie en advies over alcohol- en drugsgebruik
088 – 505 1220
ma t/m vr 09.00 tot 11.00 uur / 15.00-17.00

Chat Alcohol & drugs
ma t/m vr 13.00 tot 17.00 uur

Chat