Hoe gebruik je cannabis?

De verschillende gebruikswijzen cannabis (wiet of hasj):

Je kunt cannabis op verschillende manieren consumeren. Alle manieren zorgen er uiteindelijk voor dat de werkzame stoffen via het bloed in de hersenen terecht komen. In de animatie “Drugs in het lichaam” zie je welke route cannabis aflegt in het lichaam bij roken en bij eten.

  • Roken: joint, stick of djonko
  • Roken: hasjpijp, waterpijp
  • Inhaleren: vaporizer, e-sigaret
  • Eten: spacecake, hasjbonbon
  • Drinken: thee, melk
  • Roken: dabben
  • Eten: cannabisolie

Joint, stick of djonkoJoint

De meest voorkomende manier om cannabis te gebruiken is de cannabis roken in een joint. Een joint is een sigaret met daarin tabak en wat verkruimelde wiet of hasj. In een joint kan een tipje meegedraaid worden om zo de hele joint te kunnen oproken en geen tabak of wiet in je mond te krijgen.

De naam joint slaat op de gewoonte om de hasj of wiet te delen met anderen. Eén iemand draait de joint en laat deze vervolgens rondgaan door de groep.

Je kunt een joint roken met of zonder tabak. Zonder tabak roken is erg populair in de Verenigde Staten. Puur roken heeft het voordeel dat je geen nicotine binnenkrijgt. Puur roken is minder verslavend dan met tabak.

Hasjpijp en waterpijp

Er zijn grofweg twee soorten pijpen: de ‘gewone’ hasjpijp en de waterpijp.

Bij een gewone hasjpijp wordt de rook rechtstreeks geïnhaleerd. Bij een waterpijp gaat de rook door water heen voor hij wordt ingeademd. De wiet wordt verbrand waarna de rook in het water terechtkomt. In het water wordt de rook gekoeld waardoor je de rook minder heet inhaleert dan bij een joint of hasjpijpje.

Het roken van een waterpijp blijft echter net als gewoon blowen schadelijk voor je longen. Op het moment dat de wiet wordt verbrand, komen er namelijk teer en koolmonoxide vrij. Bij een waterpijp blijft er wel iets van teer achter in het water maar dat is niet veel.

Naast een beetje teer blijft ook THC in het water achter. Dat betekent dus dat je meer moet roken om toch nog de effecten van de THC te voelen. Dit doet een eventueel positief effect waarschijnlijk weer teniet.

Vaporizer

Bij een vaporizer of verdamper wordt de hasj of wiet niet verbrand maar verdampt. Er is maar beperkt onderzoek gedaan naar vaporizers. Wel blijkt hieruit dat bij de juiste afstelling van de temperatuur geen teer en koolmonoxide vrijkomen. Naast de werkzame stof THC komen wel veel andere plantaardige stoffen vrij. De hoeveelheid THC die men binnen krijgt is vergelijkbaar met de hoeveelheid die men binnenkrijgt bij het roken van een joint.

Opgemerkt moet worden dat het onderzoek gedaan is met gestandaardiseerde cannabis. Dit wil zeggen dat vooraf bekend was hoeveel THC deze soort cannabis bevatte. Cannabis uit coffeeshops of van eigen teelt verschilt in sterkte.

Verkeerd afstellen van de temperatuur kan tot gevolg hebben dat toch teer en koolmonoxide vrijkomen, hoewel minder dan bij het verbranden van cannabis (1).

Eten van cannabis

Je kunt cannabis (hasj of wiet) eten in bijvoorbeeld een spacecake of hasjbonbon. Cannabis rauw eten kan ook, echter zal dit niet het zelfde effect veroorzaken. De cannabis moet eerst verhit worden voordat de werkzame stof actief wordt.

Een spacecake is een cake met daarin hasj of wiet. Meestal wordt bij de bereiding een beetje hasj of wiet in gesmolten boter opgelost. Hierdoor wordt de hasj of wiet gelijkmatig over de cake verdeeld. THC bindt gemakkelijk aan vet, boter is dus goed bruikbaar voor een gelijkmatige verdeling.

Het effect van eten is over het algemeen een stuk heftiger dan het effect van roken. De effecten houden ook langer aan, soms wel tot 12 uur. Belangrijk om te weten is dat bij eten de effecten pas na een uur tot twee uur beginnen. Als je dit niet weet en je neemt meer, is de kans op groot dat je teveel neemt. Ook weet je niet precies hoe sterk een cake is.

Overdosering leidt nooit tot overlijden maar vooral onervaren gebruikers en toeristen gaan fout op spacecake. Spacecake mag om die reden in sommige gemeenten niet meer verkocht worden in coffeeshops. Voor meer informatie zie de pagina: Wat zijn de risico’s van spacecake?

Drinken

Thee

Je kunt hasj en wiet ook drinken, bijvoorbeeld als thee. Je laat de verkruimelde wiet in een thee-ei trekken. Wil je er stoned van worden dan zijn de risico’s van drinken dezelfde als die van eten: het duurt zeker een uur tot twee uur voordat het werkt. Daarbij weet je nooit hoeveel hasj of wiet teveel is. De kans op fout gaan is groter.

Als wiet als medicijn wordt gebruikt, wordt er ook vaak thee van gezet. Men neemt dan meestal een kleine dosis zodat er geen bewustzijnsveranderende effecten zijn.

Melk

Een andere manier van hasj of wiet drinken is door het te verbrokkelen in melk, te verwarmen en vervolgens te zeven.

Deze zogenoemde hasjmelk wordt door sommige mensen gebruikt voor het slapen gaan. Een kleine dosis hasj of wiet maakt ontspannen en zorgeloos. THC werkt verslappend op de spieren. Je ledematen voelen zwaar aan. Dit bevordert het inslapen en doorslapen. Gebruik als slaapmiddel vergroot echter de kans dat je hasj of wiet echt nodig gaat hebben om te kunnen slapen. Ook bij hasjmelk bestaat net zoals bij spacecake en wietthee het risico van te veel nemen.

Dabben

Dabben is een relatief nieuwe methode om cannabis te gebruiken die is ontstaan in de Verenigde Staten. Bij dabben rook je een zeer sterk cannabis concentraat. Dit concentraat bevat vrijwel alleen de werkzame stoffen. Hierdoor is de kans dat je meer binnen krijgt dan prettig is groter dan bij andere manieren. Vandaar dat deze manier van inname voor beginnende gebruikers wordt afgeraden.

Cannabisolie

Dit is een extract van de cannabisplant waarbij de werkzame stoffen zijn opgelost in een olie. Hierdoor hoeft je de cannabis niet te roken en krijg je geen andere stoffen binnen. Je kunt de olie druppelen onder je tong of vermengen met een drankje om het in te nemen.

Er zijn verschillende soorten cannabisolie op de markt. Sommige soorten bevatten alleen de stof CBD. Anderen bevatten daarnaast ook de psychoactieve stof THC. Lees hier meer over cannabisolie: https://www.jellinek.nl/vraag-antwoord/risicos-cbd-olie-cannabis-olie/

Houdbaarheid

Wiet kun je niet eeuwig bewaren, afhankelijk van de manier van kweken. Gebruik van pesticiden beperkt de houdbaarheid. Als wiet niet goed meer is, wordt hij heel erg droog en geel tot bruin van kleur. De werking van de THC (de werkzame stof in wiet) verdwijnt. Voor meer informatie bekijk de pagina Hoelang kun je wiet bewaren?

 

Bron:

(1) www.interscience.wiley.com, A. Hazekamp e.a. 2005.

 

versie: november 2020