Vraag & Antwoord

Hoe lang kun je wiet bewaren?

Wiet kun je een paar maanden tot twee jaar bewaren, afhankelijk van de manier van kweken. Gebruik van pesticiden beperkt de houdbaarheid. Als wiet niet goed meer is, wordt hij heel erg droog en geel tot bruin van kleur. De werking van de THC (de werkzame stof in wiet) verdwijnt.

Hoe kun je wiet bewaren?

Het beste is de wiet koel en in het donker te bewaren. Liefst gewikkeld in cellofaan, in een potje met een schroefdeksel, in de koelkast.

Bestrijdingsmiddelen in wiet

Of bij de teelt bestrijdingsmiddelen gebruikt zijn, is niet met het blote oog te zien. Uit onderzoek (2002) naar de verontreiniging van nederwiet bleek dat in meer dan de helft van de onderzochte monsters pesticiden werden aangetroffen. De hoeveelheden waren ook weer niet zó hoog dat gesproken kon worden van een gevaar voor de gezondheid van gebruikers.

Feit is wel dat er pesticiden in wiet kunnen zitten. Die kunnen invloed hebben op de houdbaarheid. Ook al zijn die hoeveelheden niet erg groot en hebben ze geen gevolgen voor de gezondheid. Zijn tijdens het kweken bestrijdingsmiddelen gebruikt, dan kun je wiet minder lang bewaren dan wanneer hij biologisch verbouwd is.

Weet je dus zeker dat er bestrijdingsmiddelen gebruikt zijn of vermoed je het? Zorg dan dat je de wiet koel en in het donker bewaart, liefst gewikkeld in cellofaan en in een potje met een schroefdeksel in de koelkast. Hij is zo een paar maanden houdbaar.

Houdbaarheid biologisch gekweekte wiet

Biologisch gekweekte wiet – dus zonder bestrijdingsmiddelen – is 2 jaar houdbaar, op voorwaarde dat je hem opbergt zoals hierboven vermeld.

Houdbaarheid eigen kweek

Voor eigen kweek geldt hetzelfde. Als je geen bestrijdingsmiddelen gebruikt en de wiet goed bewaart, is eigen kweek 2 jaar houdbaar.

Gooi oude wiet weg

Oude wiet kun je het beste weggooien. Als je (per ongeluk) toch oude, bruinverkleurde wiet gebruikt, is dat voor gezonde mensen niet gevaarlijk. Je kunt er wel misselijk van worden wiet. Gebruik van oude wiet kan wel gevaarlijk zijn voor zieke mensen en vooral voor aidspatiënten.

Wietanalyse

Wil je wiet laten analyseren op de aanwezigheid van pesticiden, stuur dan een monster naar Maripharm (010 – 285 70 20). Ook met vragen over de houdbaarheid van wiet kun je bij Maripharm terecht.

Versie: december 2015

Terug naar overzicht

Sitemap

Jellinek Advieslijn

Informatie en advies over alcohol- en drugsgebruik
088 – 505 1220
ma t/m vr 09.00 tot 11.00 uur / 15.00-17.00

Chat Alcohol & drugs
ma t/m vr 13.00 tot 17.00 uur

Chat