Hoelang kun je wiet bewaren?

Wiet kan je behoorlijk lang bewaren. Er is niet echt een uiterste houdbaarheidsdatum. Hoe ouder wiet wordt hoe minder werkzame stoffen er in zitten. Maar ook van wiet van jaren oud zal je effect hebben. Gebruik van pesticiden beperkt de houdbaarheid. Als wiet droogt wordt het geel tot bruin van kleur.

Het beste is de wiet koel en in het donker te bewaren. Liefst gewikkeld in cellofaan, in een potje met een schroefdeksel, in de koelkast.

Bestrijdingsmiddelen in wiet

Of bij de teelt bestrijdingsmiddelen gebruikt zijn, is niet met het blote oog te zien. Uit onderzoek (2002) naar de verontreiniging van nederwiet bleek dat in meer dan de helft van de onderzochte monsters pesticiden werden aangetroffen. De hoeveelheden waren ook weer niet zó hoog dat gesproken kon worden van een gevaar voor de gezondheid van gebruikers.

Feit is wel dat er pesticiden in wiet kunnen zitten. Die kunnen invloed hebben op de houdbaarheid. Ook al zijn die hoeveelheden niet erg groot en hebben ze geen gevolgen voor de gezondheid. Zijn tijdens het kweken bestrijdingsmiddelen gebruikt, dan kun je wiet minder lang bewaren dan als wiet biologisch verbouwd is.

Gooi oude wiet weg

Oude wiet kun je het beste weggooien. Als je (per ongeluk) toch oude, bruin verkleurde wiet gebruikt, is dat voor gezonde mensen niet gevaarlijk. Je kunt er wel misselijk van worden. Gebruik van oude wiet kan wel gevaarlijk zijn voor zieke mensen en vooral voor aidspatiënten.

 

Versie: juli 2020