2-FDCK: wat is het, effecten en risico’s

2-FDCK (2-fluor-deschloorketamine; 2F-ketamine; 2F-DCK; ENG: 2fluoro-deschloroketamine) is een designer drug of NPS. NPS staat voor Nieuwe Psychoactieve Stof. Het is een tripmiddel met verdovende effecten. Het lijkt heel erg op ketamine. We weten nog heel weinig over de werking, dosering en risico’s.

2-FDCK valt onder de dissociatieve pijnstillers, de arylcyclohexylamines. Hier valt ketamine ook onder.

Het wordt verkocht als poeder of kristal, in pilvorm (pellets) en soms als neusspray.

Ben je van plan om 2-FDCK te gaan gebruiken? Laat het dan altijd testen. Dan weet je wat je neemt.

Wat doet 2-FDCK met je?

Het effect van 2-FDCK lijkt erg op dat het effect van ketamine.

Mensen die 2-FDCK hebben gebruikt, schrijven op internet over de volgende dingen die ze voelen:

 • Droomachtige roes
 • Dissociatieve effecten. Dit is een veranderd gevoel van de omgeving en je lichaam. Het is alsof je lichaam niet van jou is, of je een grotere afstand voelt tussen je denken en je lichaam. Ook de omgeving kan onecht of als een droom aanvoelen.
 • Ontspannen
 • Verdovend
 • Veranderde waarneming. Wat je ziet, hoort, ruikt of voelt kan anders lijken.
 • Veranderde beleving van tijd en ruimte
 • Misselijkheid
 • Minder controle over je lichaamsdelen. Lopen gaat lastig.
 • Verwarring
 • Verminderd kortetermijngeheugen
 • Angst, paranoïde gedachten

Bij snuiven werkt 2-FDCK ongeveer 2-4 uur. Dit is iets langer dan ketamine. Ook duurt het iets langer voordat je de effecten begint te merken. Slikt iemand 2-FDCK (in poeder- of pilvorm)? Dan werkt het langer: zo’n 3 tot 5 uur.

De doseringen zijn vergelijkbaar met ketamine. Een vaak voorkomende dosering is ongeveer 50-100 miligram. Bij het slikken nemen mensen voor hetzelfde effect minder: zo’n 25-70 miligram.

Wat zijn de risico’s van 2-FDCK?

Gebruik van 2-FDCK is niet zonder risico. De belangrijkste risico’s zijn:

 • K-hole
 • Verslaving
 • Schade aan de blaas

Een k-hole is een hele intense ervaring. Je kan je tijdelijk niet bewegen en praten. Je bent hard aan het trippen. Dit kan een interessante ervaring zijn, maar het kan ook beangstigend zijn. Helemaal als iemand het niet verwacht.

Ketamine en middelen die hierop lijken kunnen verslavend zijn. Mensen vinden het dan moeilijk om te stoppen met gebruik. Ook heeft iemand veel meer nodig om hetzelfde effect te krijgen als iemand die het nog niet gebruikt heeft. Dat heet ‘tolerantie’.

Ketamine kan schadelijk zijn voor de blaas. Op verschillende manieren kan ketamine ervoor zorgen dat de blaas sneller ontsteekt. Als de blaas vaak ontstoken is dan kan de schade blijvend zijn. Er is door onderzoekers geprobeerd om een ketamine-achtig middel te maken dat minder slecht voor de blaas zou zijn. Tot nu toe is dat niet gelukt. Veel en vaak gebruiken van 2-FDCK is waarschijnlijk net zo slecht voor de blaas als veel ketamine gebruiken.

2-FDCK is een nieuw middel. We weten er erg weinig van. Het zou dus kunnen dat er nog andere risico’s zijn die nu nog niet bekend zijn. Het kan gevaarlijk zijn om 2-FDCK te combineren met andere drugs. Dit wordt afgeraden.

Is 2-FDCK legaal?

2-FDCK valt onder de Warenwet. De overheid is bezig met het maken van een wet waarmee ze in één keer hele groepen stoffen kunnen verbieden op basis van hun chemische structuur. 2-FDCK valt niet onder de groepen die de overheid van plan is om te gaan verbieden.

Dat het legaal is, zegt niets over hoe gevaarlijk het is. Het kan even gevaarlijk zijn als ketamine of andere drugs.

Meer informatie over 2-FDCK

Meer informatie? Bekijk ook de pagina over ketamine of Unity.nl. En de pagina NPS, designer drugs of research chemicals.