Oude waarschuwingen

2015

ADE

Naar aanleiding van alle aandacht in de media over de tragische ongevallen tijdens ADE van vorig jaar, roep om meer voorlichting en/of testen op feesten en allerlei reacties vanuit verschillende hoeken willen wij ook graag reageren. Er is nog weinig bekend over wat er precies is gebeurd.

Wil je op de hoogte gehouden worden over nieuws en ontwikkelingen, houd dan onze facebookpagina in de gaten: www.facebook.com/unity.nl. Toch willen we het volgende nog maar eens onder jullie aandacht brengen: Mocht er drugs in het spel zijn dan is het belangrijk om te weten dat veel verschillende factoren een risico kunnen vormen. Denk aan factoren als de sterkte en eventuele vervuiling van de drug, de dosering, combigebruik maar ook iemands eigen gezondheid, gebruikt iemand medicijnen, heeft iemand voldoende gedronken (maar ook weer niet te veel), gegeten en geslapen en bijvoorbeeld de omgeving waarin iemand gebruikt, ben je met bekenden, is het warm, druk etc.

XTC/MDMA

Ernstige acute gezondheidsincidenten na xtc/MDMA gebruik komen gelukkig weinig voor, maar kunnen wel een dodelijke afloop hebben. Belangrijke acute en ernstige risico’s zijn:

 • Oververhitting (hyperthermie)
 • Watervergiftiging (hyponatriemie)
 • Serotoninesyndroom
 • Verhoogde kans op hartproblemen
 • Epileptische aanval
 • Acute opwindingstoestand
 • Leverschade
 • Psychische klachten / kater
  Let op: Dit kan dus gebeuren door ALLEEN XTC-/MDMA-gebruik. (Lees www.unity.nl/drugs-abc voor meer info over xtc en andere uitgaansdrugs en tips om risico’s te beperken)

DOSERING EN TESTEN

Op het moment lopen er geen waarschuwingen voor drugs die vervuild zijn met extra riskante stoffen. (Zodra deze er wel zijn dan verspreiden wij deze informatie onder andere via deze pagina). Wat zorgelijk is, zijn de pillen met zeer hoge doseringen MDMA. Hoe hoger de dosering hoe groter het risico dat het mis gaat. Neem niet meer dan 1,5 mg xtc per kilo lichaamsgewicht op een avond en niet vaker dan 1 keer in de 6-8 weken. Je kunt in NL je drugs laten testen. Maak daar gebruik van. Alleen dan weet je welke dosis je gebruikt en hoe je ervoor kunt zorgen dat je de minste kans hebt op gezondheidsverstoringen/schade. (www.unity.nl/testen)

WATERVERGIFTIGING

Xtc zorgt voor een verhoging van het ADH-hormoon, dat ervoor zorgt dat de nieren minder water uitscheiden en er tegelijkertijd meer natrium via de urine wordt uitgeplast. Je houdt dus vocht vast. Bovendien heb je door de xtc meestal geen trek en kun je door de verlaagde speekselproductie moeilijk eten. Dat zorgt ervoor dat je ook geen zouten (natrium) binnenkrijgt. Als je in deze situatie veel water/fris/sap drinkt, zorgt dat voor een toename van het bloedvolume en een verdere verlaging van de concentratie zouten (natrium) in je bloed. Door die lage concentratie natrium vloeit water van het bloed de hersencellen in, waardoor deze opzwellen (hersenoedeem). Omdat je schedel natuurlijk niet mee kan geven ontstaat er een verhoogde druk in de schedel en dat kan leiden tot infarcten, coma en ook de dood. Xtc is, zover we weten, de enige drug die het ADH-hormoon verhoogt.

OVERVERHITTING

De lichaamstemperatuur loopt op door het gebruik van MDMA. Wanneer je MDMA in een warme omgeving gebruikt (zoals een club of party of in de zon op een festival) loopt je lichaamstemperatuur nog verder op. Als je dan ook nog een lange tijd achter elkaar hard staat te dansen en onvoldoende drinkt, kan oververhitting optreden Elk uur afkoelen in een koele ruimte (bijv. chill-out). Bij warm weer, door danspauze te nemen en water over je polsen te gieten, water in je nek.

THINK FOR YOURSELF, CARE ABOUT OTHERS!

Het is dus heel erg belangrijk dat je, als je ervoor kiest om drugs te gebruiken, je jezelf goed informeert, gebruik maakt van de mogelijkheden die daarvoor zijn zoals Unity, online info en de testservice. Houd elkaar op de hoogte en deel jouw kennis en ervaringen ook met je vrienden. We weten ook dat er een groep is die dit bewust of onbewust niet doet en mogelijke levensgevaarlijke risico’s loopt. Help elkaar en spreek elkaar aan als je het idee hebt dat iemand onnodig grote risico’s neemt.

Jellinek Testteam

————–

19 december 2014

WAARSCHUWING VERVUILDE XTC

De afgelopen week is er bij het Drugs Informatie en Monitoring Systeem (DIMS) een als xtc verkochte tablet ingeleverd, waarin een zéér hoge dosering PMMA is aangetroffen die levensgevaarlijk is. Het gaat om een roze “schildvormige” tablet met aan beide zijden een superman-logo. In het verleden is door het DIMS al vaker voor deze stof gewaarschuwd. PMMA kan dus ook in andere pillen en poeders voorkomen. Een lijst van tabletten waarin door het DIMS-bureau het afgelopen jaar PMMA is aangetroffen is te vinden op de website www.drugs-test.nl. Lees hier meer over PMMA en de risico’s.

————–

28 november 2014:

WITTE HEROÏNE VERKOCHT ALS COKE AAN TOERISTEN

In Amsterdam is witte heroïne als cocaïne op straat verkocht aan toeristen. Verschillende toeristen zijn hierdoor met een heroïne overdosis in het ziekenhuis beland. Helaas zijn er inmiddels ook 3 dodelijke slachtoffers te betreuren.
Momenteel wordt hier volop voor gewaarschuwd in Amsterdam.
Kijk op Drugs Test voor de laatste updates of volg Unity op Facebook.

————–

4 juni 2014: Unity (Alcohol en drugs voorlichting voor en door uitgaanders) schrijft op haar facebookpagina (www.facebook.com/unity.nl). Om onze kromme tenen even te stretchen en het ook voor de festivalbezoekers op te nemen willen we graag de onjuistheden ontkrachten die we in het Parool zien staan:

 1. ‘Jongeren hebben geen idee wat ze snuiven of slikken’. – Laten we voor…op stellen dat de meeste jongeren geen drugs gebruiken. Veel jongeren weten dit prima en laten zich graag informeren en een specifieke kleinere groep neemt bewust of onbewust levensgevaarlijke risico’s.
 2. ‘Jongeren nemen hun gebruikelijke dosis, maar krijgen dus in werkelijkheid veel meer binnen.’ – Er zijn veel ervaren gebruikers die hun dosis aanpassen aan de sterkte van de pil die ze laten testen om het meest uit hun xtc-ervaring te halen met de minste kans op verstoringen/schade. Sommigen zoeken juist hogere dosissen op, terwijl de risico’s toenemen (check unity site voor meer info hierover) wanneer er hogere doseringen worden gebruikt.
 3. ‘Nieuw op de markt van probleemdrugs is de designerdrug 4-Fluoroamphetamine.’ – We weten nog niet of het een ‘probleemdrug’ is omdat er nog te weinig bekend is over de risico’s wegens gebrek aan onderzoek hiernaar. Mensen die deze stof gebruiken zijn hun eigen proefkonijn.
 4. Designerdrugs: ‘Hierdoor is het vaak zelfs in de smartshops te krijgen.’ – Designerdrugs zijn synthetische Nieuwe Psychoactieve Stoffen die de effecten van gangbare drugs als coke, cannabis e.d. nabootsen. Die worden echt niet allemaal standaard in een smartshop verkocht en het kan levensgevaarlijk zijn, maar dat hoeft niet; dat weten we nog niet en tot die tijd kunnen we nog niet ongefundeerd paniek zaaien. Over deze stof kun je meer lezen op de unity site, ook hebben we er een flyer over gemaakt waarin alles wat erover bekend is, in staat.
 5. ‘De angst is groot na het grote aantal ongevallen van vorig jaar.’ – Het is niet de algemene verwachting dat we denken dat er nu nog meer mensen doodgaan door drugsgebruik. We zijn wel bezorgd en bereiden ons goed voor. Unity houdt goed bij wat voor vragen er vanuit de mensen komen over drugs en wat jongeren gebruiken, hoeveel, waarom, zodat onze peer educators de voorlichting goed kunnen laten aansluiten op wat er aan de hand is in de scène. We onderhouden goed contact met de DIMS testservice en als er wat aan de hand is, zetten wij de waarschuwingen uit en zorgen we ervoor dat zowel organisatoren maar vooral de partypeople goed op de hoogte zijn. Dit wordt door jullie ook allemaal heel goed gedeeld via FB! We zien ook dat er meer mensen hun drugs willen laten testen, dat zien wij als een teken van bewustwording. Als mensen mekaar maar op de hoogte stellen van hun ervaringen en de kennis die zij hebben, dan zou er weleens een heel mooi festivalseizoen aan kunnen komen!

Trimbos vreest voor nieuwe drugsdoden

Parool:
Het Trimbos Instituut vreest dit festivalseizoen voor nieuwe drugsdoden. Naast de ‘gebruikelijke’ probleemdrugs is daar nu een nieuwe drug bijgekomen: …
————–

15 mei 2014:

FOUT LSD KWANTIFICATIE!

Het lab heeft bij de lsd-analyses aan het begin van dit jaar een fout gemaakt. De uitslagen die ze hebben doorgegeven waren te hoog. Dit kwam omdat ze de meetmethoden aan het begin van 2014 hebben aangepast.

Hierdoor hebben zeven aanleveraars nu te hoge uitslagen gekregen. De reeds doorgegeven uitslagen waren over het algemeen ongeveer de helft hoger dan ze in werkelijkheid hadden moeten zijn. Helaas kunnen we deze aanleveraars niet bereiken om de goede uitslag door te geven.

Excuses voor deze vervelende situatie!

Samples waar het om gaat:

14043 bevat niet 261 microgram, maar 130 microgram

14045 bevat niet 169 microgram, maar 84 microgram

14087 bevat niet 9 microgram, maar 4 microgram

14199 bevat niet 56 microgram, maar 37 microgram

14297 bevat niet 81 microgram, maar 40 microgram

14373 bevat niet 148 microgram, maar 74 microgram

14356 bevat niet 72 microgram, maar 36 microgram

Jellinek drugstestteam

————–

21 maart 2014:

FOUT IN 4-FLUORAMFETAMINE KWANTIFICATIE!

Helaas heeft het lab de 4-fluoramfetamine uitslagen van dit voorjaar verkeerd doorgegeven. Dit komt doordat ze de ijklijn (vergelijkingslijn waarmee ze het percentage bepalen) verkeerd hebben opgesteld.

Hierdoor hebben acht aanleveraars nu te lage uitslagen gekregen. De reeds doorgegeven uitslagen waren over het algemeen ongeveer een derde lager dan ze in werkelijkheid hadden moeten zijn. Helaas kunnen we deze aanleveraars niet bereiken om de goede uitslag door te geven.

Excuses voor deze vervelende situatie! Vanaf nu zijn de uitslagen van 4-fluoramfetamine weer goed geijkt.

Samples waar het om gaat:

14051 bevat niet 56%, maar 80%
14127 bevat niet 57%, maar 80%
14187 bevat niet 50%, maar 72%
14210 bevat niet 58%, maar 80%
14138 bevat niet 100 mg, maar 120 mg
14285 bevat niet 18 mg per ml, maar 28 mg per ml
14289 bevat niet 73 mg, maar 102 mg

Jellinek drugstestteam

————–

23 augustus 2013

WAARSCHUWING LEVENSGEVAARLIJKE ECSTASYPIL

Licht roze ecstasy tablet met gespiegeld-vraagteken-logo en breuklijn.

De afgelopen week is er bij het Drugs Informatie en Monitoring Systeem (DIMS) tweemaal deze als xtc verkochte tablet ingeleverd, waar een zeer hoge dosis PMMA in is aangetroffen.

Het afgelopen jaar hebben we al vaker voor xtc en ketamine/MDMA-poeder met PMMA erin gewaarschuwd. PMMA kan dus ook in andere pillen en poeders voorkomen.

Het verschil tussen MDMA en PMMA is dat de effecten van PMMA veel later optreden, waardoor je de illusie kan hebben met een “lage dosis” MDMA van doen te hebben en een hoeveelheid bijneemt.

Uren nadat een dosis PMMA is ingenomen kunnen dan ineens ernstige fysieke effecten optreden, zoals verhoogde hartslag en extreem verhoogde lichaamstemperatuur.

In de afgelopen jaren zijn in binnen- en buitenland verschillende mensen overleden na het gebruik van drugs met PMMA. Hiervoor is reeds gericht gewaarschuwd, onder meer via drugsfora en relevante sites.

Gebruikers die in het bezit zijn van deze tablet worden opgeroepen ‘m anoniem bij het DIMS ter analyse aan te bieden (zie www.drugs-test.nl voor adressen). Gebruik van deze tablet wordt ten zeerste ontraden!.

Landelijk zijn instellingen voor verslavingszorg en medische diensten op de hoogte gesteld en is men in opperste staat van alertheid.

Wat is PMA of PMMA

————–

11 juni 2013

WAARSCHUWING LEVENSGEVAARLIJKE ECSTASYPIL IN DEN BOSCH

Beige ecstasy tablet met doodshoofdlogo en dubbele breuklijn.

Afgelopen weekend is een 21-jarige jongen uit Den Bosch overleden na het gebruik van ecstasy. Voorlopig onderzoek heeft uitgewezen dat het om een beige ecstasy tablet gaat met een doodshoofdlogo. Deze tablet bevat in plaats van MDMA (de werkzame stof in ecstasy) de levensgevaarlijke stof PMMA (paramethoxyamfetamine).

Gebruikers die in het bezit zijn van deze tabletten worden opgeroepen ze anoniem te laten testen bij een van de testcentra (zie www.drugs-test.nl voor adressen). Op dit moment zijn er geen aanwijzingen dat deze tablet op grote schaal op de markt is. Er kan niet worden uitgesloten dat er ook andere pillen op de markt zijn die PMMA bevatten.

Wat is PMA of PMMA

————–
Update 26 april 2013

WAARSCHUWING VERVUILDE KETAMINE EN MDMA-POEDER

In Amsterdam en Noord-Brabant zijn poeders getest die verkocht worden als MDMA of KETAMINE, maar in werkelijkheid de gevaarlijke stof PMMA bevatten.

Het gaat om een zeer, zeer fijn poeder (ongeveer net zo fijn als poedersuiker).

Er zijn sterke aanwijzingen dat deze PMMA-poeders ook in andere steden zullen opduiken.

Wereldwijd zijn er de afgelopen jaren al tientallen PMMA-doden te betreuren. Al bij een geringe dosering PMMA kom je in de gevarenzone: extreme hartkloppingen en oververhitting. Omdat PMMA later begint te werken dan MDMA, kun je geneigd zijn eerder een tweede dosis te nemen, met alle risico’s van dien. PMMA lijkt in zijn werking in het geheel niet op ketamine.

Bij elke twijfel, laat je poeder testen!!!

Komt iemand in de problemen, bel de ambulance en vertel wat er gebruikt is!

Voor adressen waar je drugs kunt laten testen zie http://www.drugs-test.nl/ Voor meer informatie over drugs kun je bellen met de Drugs Infolijn (0900-1995).

Meer info:

————

22 januari 2013

WAARSCHUWING HOOGGEDOSEERDE ECSTASY

Jarenlang zat er in het gros van de ecstasy pillen circa 90 mg werkzame stof (= MDMA). Ongeveer 5% van de pillen was toen hooggedoseerd (dat wil zeggen 140 mg of meer MDMA). Met als hoogste uitschieters toen, een enkele pil van 195 mg.

Nu is 40% van de ecstasy pillen hooggedoseerd. Dus 140 mg MDMA of meer. Met uitschieters naar 300 mg MDMA per pil.

Gebruik van hooggedoseerde ecstasy is heel riskant. Het verhoogt de kans op overdosering, waardoor oververhitting, acute psychotische verschijnselen, hartritmestoornissen en leverfalen kunnen optreden.

In samenhang met de hierboven beschreven trend van hooggedoseerde pillen, zien we ook een stijging van het aantal onwelwordingen met ecstasy.