Wat is een FTIR spectrometer? Hoe werkt dit bij het testen van drugs?

FTIR is een slimme techniek die helpt bij het testen van drugs bij de testservice. Op dit moment wordt deze techniek op een paar plekken in Nederland bij de drugstestservice gebruikt, waaronder Amersfoort en Amsterdam.

Wat is een FT-IR spectrometer?

FT-IR staat voor Fourier-Transform Infrarood. Het is een techniek om te kijken waar poeder uit bestaat. We gebruiken het om te ontdekken welke stoffen er in je drugs zitten als je ze bij ons laat testen.

Waarom is FT-IR handig?

Er zijn een paar redenen waarom we de FT-IR techniek gebruiken:

Betrouwbaar en precies: een FT-IR spectrometer is een heel precieze techniek. Daardoor zijn de testresultaten betrouwbaar.

Sneller en goedkoper testen: zonder FTIR moeten veel drugs naar het laboratorium worden gestuurd. Met een FT-IR kunnen we meestal direct zien wat erin zit. Je hoeft dan niet een week te wachten op je uitslag. En er hoeft minder naar het lab gestuurd te worden. Dat scheelt flink wat kosten.

Hoe werkt FT-IR?

In het kort uitgelegd: FT-IR meet hoe licht en stoffen met elkaar ‘praten’. Het apparaat meet het licht met poeder en zonder poeder. Het verschil geeft informatie over wat er op het apparaat ligt. Dit geeft ons een speciale grafiek die laat zien welke stoffen er in je drugs zitten. Onze experts bekijken deze grafiek en vertellen je wat erin zit.

🔬 FT-IR: zo werkt het

FT-IR is een slimme techniek waarmee we kunnen ontdekken wat er in stoffen zit, zoals bijvoorbeeld drugs. Stel je voor dat je naar muziek luistert. Elk instrument heeft zijn eigen, unieke geluid. FT-IR werkt een beetje zoals dat, maar dan met licht en stoffen.

Het is als een muziekstuk waarbij we luisteren naar de specifieke tonen van elk instrument. Zo kunnen we ontdekken welke ’tonen’ (stoffen) er in de stof aanwezig zijn. Het helpt ons om heel precies te weten wat er in bijvoorbeeld drugs zit.

Wil je nog meer weten over deze techniek? Kijk dan eens op: Hoe werkt infraroodspectrometrie?

 

Welke drugs kan FT-IR testen?

Met een FT-IR-apparaat kunnen we deze drugs testen:

  • MDMA (alleen poeder of kristallen, geen XTC-pillen!)
  • Amfetamine (speed)
  • Cafeïne
  • Ketamine
  • GHB

Is de meting gelukt? Dan krijg je een uitslag in procenten. Heel soms moeten de drugs alsnog worden opgestuurd naar het lab voor een extra meting. Dan moet je een week wachten voordat je een uitslag krijgt.

Hoeveel drugs moet ik meenemen?

We hebben een klein beetje van je drugs nodig voor de meting. Als we met de FT-IR meten krijg je alles weer terug. Moet het naar het lab? Dan hebben we ongeveer 100 milligram nodig. Dat is 1/10e van een gram. Neem dus niet meer mee dan 1 gram.

Hoe werkt het testen verder?

Op de pagina drugstestervice lees je alles wat je moet weten over het testen van drugs bij Jellinek.

Er zijn ook andere plekken in Nederland waar je drugs kunt laten testen. Die adressen vind je op drugs-test.nl.

Let op: alleen in Amsterdam, Amersfoort en Rotterdam staat een FTIR apparaat.