FAQ Drugstestservice

Hier vind je alle vragen over de Drugstestservice.

Hoe werkt dat testen?

Bij de drugstestsservices in Nederland kun je als consument anoniem je drugs laten testen. Door te testen weet je wát er in je drugs zit, en ook hoeveel. We testen bijna alle drugs: pillen, poeders, vloeistoffen, capsules, papertrips en kristallen. Wat we niet testen, kun je terugvinden op deze pagina.

Testen werkt als volgt:

Testen van pillen

 • Bij PILLEN doen we een kleurtest met het Marquis reagens en noteren we een aantal kenmerken van de pil. De kleurtest geeft een indicatie van de drug die er in je pil zit.
 • Daarna kijken we of je pil in onze database staat. Als je pil in onze database staat, krijg je meteen een uitslag en je pil weer terug (kans hierop is ongeveer 50%).
 • Als je pil niet in onze database staat, sturen we je pil door naar het lab voor analyse. Je krijgt je pil dan NIET terug en kunt een week later telefonisch je uitslag opvragen.
 • Het is belangrijk dat je een hele pil meeneemt waarvan het logo goed zichtbaar is.

Testen van poeders

 • Bij POEDERS doen we een kleurtest met het Marquis reagens. De kleurtest geeft een indicatie van de drug die er in je poeder zit. Daarna sturen we het poeder voor analyse door naar het lab. Je kunt dan een week later telefonisch je uitslag opvragen. Van een poeder heeft het lab minimaal 100 mg nodig. Als je poeder naar het lab gaat, krijg je deze NIET terug.
 • UITZONDERING. In Amsterdam hebben we een apparaat waarmee we speed, ketamine en MDMA-poeder ter plekke kunnen testen. Deze zogenoemde infrarood spectrometer (FTIR) kan meteen testen wat er in je poeder zit en hoeveel. Je krijgt meteen een uitslag. Dit geldt dus alleen voor speed, ketamine en MDMA-poeders. Alle overige poeders gaan door naar het lab voor analyse, en dan heb je de uitslag een week later.

Testen van vloeistoffen

 • VLOEISTOFFEN gaan altijd meteen naar het lab voor analyse. Je kunt dan een week later telefonisch je uitslag opvragen. Bij vloeistoffen heeft het lab minimaal 2 ml nodig. Als je vloeistof naar het lab gaat, krijg je deze NIET terug.

Testen van LSD

 • Het testen van LSD in het laboratorium is erg duur. We hebben daarom bij LSD nog een andere testmethode. Het komt er dus op neer dat je bij het testen van LSD twee opties hebt:
 • Optie 1. Je levert één zegel in, deze krijg je niet terug. Een week later krijg je de uitslag van de test, “LSD” of “geen LSD”. Deze testmethode geeft niet aan hoeveel LSD erin zit.
 • Optie 2. Je kunt ook 2 zegels inleveren. Deze moeten naast elkaar op het vel zitten. Wij sturen deze door naar het lab. Een week later hoor je wat er in je zegel zit. Als er LSD in zit, hoor je ook hoeveel erop zit. Let op: dit is een dure analyse en daarom is er elke maand een maximum aantal samples dat op deze manier getest kan worden. Wij kunnen je tijdens het testspreekuur vertellen of er nog ruimte is, of dat je beter op een later moment terug kunt komen. Je kunt er dan alsnog voor kiezen om voor optie 1 te gaan.
 • We begrijpen dat dit niet optimaal is, maar dit is voor nu het beste wat we kunnen bieden.

Testen van nieuwe psychoactieve stoffen (NPSen)

 • Tot slot. Als je een nieuwe drug wilt laten testen, vragen we je of je daar zoveel mogelijk informatie bij kunt leveren. Anders is het voor ons lab zoeken naar een speld in een hooiberg. Informatie als: wat is de scheikundige naam of straatnaam van de stof, in welke richting moet er gedacht worden, wat is de werking, etc.

Deze drugs kunnen we kwantificeren (je hoort wat er in je drugssample zit, en ook hoe sterk deze is):

 • MDMA (XTC)
 • Speed
 • Cocaïne
 • Cafeïne
 • Levamisol
 • Fenacetine
 • 2C-B
 • Ketamine
 • 4-FA
 • Methamfetamine
 • LSD (zie voorwaarden bij LSD hierboven)

Verder kunnen we bijna alle andere drugs kwalificeren (je hoort wat er in je drugssample zit, maar niet hoe sterk deze is).

 

Video Testservice

Bron: Drugslab over de Jellinek testservice

 

Versie: maart 2021

Kan iedereen drugs laten testen?

We testen alleen voor consumenten.

 • We testen uitsluitend voor consumenten, dus mensen die zelf van plan zijn de drugs te gaan gebruiken.

We testen niet voor ouders, familie en andere niet-consumenten.

 • Ouders, familie en andere niet-consumenten kunnen helaas niet bij ons terecht voor een drugstest. Maak je je zorgen om het gebruik van je kind of naaste kijk op onze ouder-pagina of naasten-pagina. Ouders kunnen ook ik denk dat mijn kind xtc gebruikt wat nu? bekijken. Heb je daarna nog vragen of wil je overleggen met ons, bel de Jellinek Advieslijn op 088 – 505 1220 (elke werkdag bereikbaar van 8:30 tot 17:00) of stel hier jouw vraag.
 • We testen niet voor dealers of producenten. Als je meer dan 3 pillen of een gram poeder bij je hebt of je drugs bevat grondstoffen, gaan we ervan uit dat je in de handel zit en kunnen we je niet van dienst zijn.

 

Disclaimer

De medewerkers van onze testspreekuren hebben te allen tijden het recht om een sample te weigeren en het niet door te sturen ter analyse. Bijvoorbeeld als de bezoeker (vermoedelijk) niet voldoet aan de gestelde voorwaarden en/of het sample niet van toegevoegde waarde is voor de monitor. Zij zijn geen verantwoording schuldig over het niet doorsturen van een sample aan de bezoeker.

 

 

Versie: maart 2021

Chemsex (partynplay)

Gebruik jij drugs tijdens seks? Je kunt bij ons, anoniem en zonder oordeel, drugs als Tina, MDMA, keta, GHB/GBL, mefedron, 3-MMC, crack enz. laten testen. Voor een test hebben we 100 mg poeder nodig of 2 ml vloeistof.

Meteen uitslag: MDMA-poeder, ketamine en speed kunnen we ter plekke met onze infrarood-spectroscopiemeter (FT-IR oftewel FRITS) meten. Je krijgt dan meteen te horen hoe sterk het poeder is en of het vervuild is. XTC-pillen kunnen we in 35% van de gevallen meteen herkennen.

Lab-uitslag: Alle niet herkende XTC-pillen, Tina, coke, LSD, mefedron, GHB/GBL enz. sturen we naar ons lab voor analyse. Je kunt dan een week later bellen voor je uitslag. Je krijgt van ons een samplenummer mee, dat aan jouw drugs is gelinkt. Zo blijf je ook bij het opvragen van je uitslag anoniem.

Als je je drugs laat testen, kun je uitsluiten dat je drug vervuild is en weet je of het sterk gedoseerd is.

Voordelen van drugs laten testen:
– Voorkomen dat je vervuilde drugs neemt.
– Precies weten wat er in je drugs zit. Zo verklein je de risico’s en kan je zorgen dat je niet te veel drugs neemt.

 

Versie: maart 2022

Is het testen anoniem?

Ja, het testen is anoniem.

We vragen geen naam of legitimatie aan je. Als je drug naar het lab is gestuurd voor verdere analyse, krijg je van ons een anoniem samplenummer mee. Hiermee kun je een week later de uitslag opvragen. Het samplenummer is niet gekoppeld aan je naam of telefoonnummer. Raak dit nummer dus ook niet kwijt. Zonder nummer kunnen wij je uitslag niet opzoeken in ons systeem.

 

Versie: maart 2021

Wat testen we niet?

Wat we niet testen:

 • Grondstoffen om drugs mee te maken.
 • Drugs die je in het buitenland hebt gekocht. De testservices houden de Nederlandse drugsmarkten in de gaten op acuut gevaarlijke drugs. Buitenlandse drugs vervuilen deze monitor.
 • Legale drugs (alcohol en smartshopproducten bijvoorbeeld).
 • Plantmateriaal zoals paddo’s, cactussen en cannabis.
 • Anabolen (kijk voor meer informatie over anabolen op: www.ergogenics.org, www.eigen-kracht.nl of www.dopingautoriteit.nl). Voor meer informatie over de anabolenpoli, zie: www.kg.nl (speciaal spreekuren). Aanmelden voor het Anabolen-spreekuur: anabolenpoli@kg.nl. Voor informatie over het testen van anabolen zie: Energy control.
 • Medicijnen (kijk voor meer informatie over medicijnen op: www.apotheek.nl).
 • 1P-LSD. Hopelijk is dit tijdelijk. Een 1P-LSD analyse is duur. Dit drukt momenteel teveel op het budget om analyse ervan te rechtvaardigen. Daarom kunnen we het momenteel niet testen.

En:

 • We testen uitsluitend voor consumenten.
 • Ouders, familie en andere niet-consumenten kunnen helaas niet bij ons terecht voor een drugstest. Maak je je zorgen om het gebruik van je kind of naaste kijk op onze ouder-pagina of naasten-pagina. Ouders kunnen ook ik denk dat mijn kind xtc gebruikt wat nu? bekijken. Heb je daarna nog vragen of wil je overleggen met ons, bel de Jellinek Advieslijn op 088 – 505 1220 (elke werkdag bereikbaar van 8:30 tot 17:00) of stel hier jouw vraag.
 • We testen niet voor dealers of producenten. Als je meer dan 3 pillen of een gram poeder bij je hebt of je drugs bevat grondstoffen, gaan we ervan uit dat je in de handel zit en kunnen we je niet van dienst zijn.

 

Versie: maart 2021

Wordt mijn sample altijd getest?

We doen ons uiterste best om iedereen te helpen. Maar met alle testservices samen wordt er landelijk soms meer drugs aangeleverd dan we kunnen testen.

Het kan dus zijn dat er meer samples binnenkomen dan er ruimte is bij het lab om te testen. Je bent je sample dan wel kwijt en je hebt geen uitslag. Dit is heel vervelend, maar we kunnen hier helaas weinig aan doen. Omdat het de week erop ook weer druk is, kunnen we je sample niet een week bewaren. We zullen altijd ons best doen om je zo veel mogelijk te vertellen over je sample. Maar het kan dus zijn dat we maar heel weinig over je sample kunnen vertellen.

We zijn druk bezig om hier oplossingen voor te zoeken, maar voorlopig kunnen we dus helaas niet garanderen dat je sample getest wordt als het druk is.

Why do they test drugs in the Netherlands and how does it work?

If you buy drugs in the Netherlands, be aware that the potency and purity of the drugs you buy here can be very different from the drugs you buy in your own country. In other words; you never know how strong your drugs will be. If you are trying drugs for the first time or don’t have much experience, be extra careful. We advise you to take a lower dose than you would take in your home country.

If you are staying in Amsterdam for more than a week, you can get your drugs tested anonymously at the Jellinek or GGD Amsterdam drug testing service. Drugs that you submit are analysed in a laboratory. Pills can be compared to the pills in our database. About 50% of the pills can be recognised that way. This means you’ll get the result immediately.

Opening hours

JELLINEK AMSTERDAM

Website Jellinek
Address Jacob Obrechtstraat 92, 1071 KR Amsterdam
Details Every Wednesday, Thursday and Friday between 5.00 and 8.30 PM.
You can call in for the results on Thursdays between 5.00 and 8.30 PM.
Phone +31 88-161 75 50
Costs €2,50 for each sample

 

GGD AMSTERDAM

Website GGD Amsterdam
Address Valckenierstraat 4, 1018 XG Amsterdam
Details Every Monday and Tuesday between 6.30 and 8.30 PM. Saturday between 1:30 and 4:30 PM.
You can call in for the results on Thursdays between 6.30 and 8.30 PM.
Phone +31 20-555 54 50
Costs €2,50 for each sample

 

JELLINEK HILVERSUM (GOOI EN VECHTSTREEK)

Website Jellinek
Address Noordse Bosje 43, 1211 BE Hilversum
Details Every Thursday between 5 and 7.30 PM.
You can call in for the results on Thursdays between 5 and 8.30 PM.
Phone +31 88-161 75 50
Costs No costs

 

JELLINEK UTRECHT

Website Jellinek
Address Arthur van Schendelstraat 800, 3511 ML Utrecht
Details Every Tuesday and Thursday between 6 and 8 PM.
You can call in for the results on Thursdays between 5 and 8.30 PM.
Phone +31 88-161 75 50
Costs No costs

 

JELLINEK AMERSFOORT

Website Jellinek
Address Utrechtseweg 11-13, 3811 NB Amersfoort
Details Every Thursday between 6 and 8 PM.
You can call in for the results on Thursdays between 5 and 8.30 PM.
Phone +31 88-161 75 50
Costs No costs

 

History

At the end of the 80’s Stichting Adviesbureau Drugs (SAD) and Jellinek stepped forward as the pioneering organizations of drug checking. They were illegally testing drug samples of consumers. In that time (1987) SAD also started doing reagent testing (also see ‘how does testing work’) combined with health promotion and drug education at parties/events. They did this under the ‘Safe House Campaign’ banner. Reagent testing gave limited information about the drugs content. But it was better than no information at all. Back then, the drug market was not as complicated and diverse compared to now. So given information was generally very useful for the consumer.

The Drug Information Monitoring System (DIMS) was founded in 1992. In February 1999 the minister of health, Els Borst (ministry of public health, welfare and sport) decided to centralize the drug checking and put the coordination of the DIMS program under the Trimbos Institute’s responsibility (Netherlands Institute of mental health and addiction).

The DIMS program further professionalized the drug-checking service in cooperation with another few alcohol and other drugs services (AoD services). Dancefloor testing moved to test locations in offices.

Monitor

Since 1999, the primary goal of DIMS is not to offer a service to the consumer, but to monitor the Dutch illegal drug market. Based on its observations, action can be taken when an acute public health risk occurs. The possibility for the consumer to know what is in their drug is obviously a useful outcome as well.

Busy

Over the years the test service of DIMS has become better known by the general population. An increasing number of people that use drugs access the service. Especially around the public holidays and the festival season. The last couple of years it happened frequently that more drug samples were collected than the laboratory was able to analyze. There is simply not enough funds to send every collected drug sample to the lab. The DIMS program has started researching other methods to analyse drugs since 2016 to accommodate these increased needs (see FTIR section).

How does testing work?

Drug checking is allowed in the Netherlands and gets more international recognition over time. From a political point of view, this is a strange situation. Drugs are illegal by law but drug checking is legal. Many people from outside of the Netherlands find it difficult to understand this paradoxical situation, but also many Dutch citizens don’t fully understand how this works. Why is it that drug checking is allowed in the Netherlands? How does it work precisely?

There are currently 33 drug checking service locations in the Netherlands (run by addiction care facilities and a public health service [GGD]) where you can anonymously hand in your drug sample. There are testing services and collection points. Collection points only collect drug samples that will be sent directly to the head office. At the testing service, consumers are seen by prevention workers. Consumers get additional information about the testing service and the content of their drugs. This also creates the opportunity to answer any of the consumers questions and to educate them. Experience has shown that visitors of the drug checking service share the gain knowledge with their friend, which dramatically increases the reach of the service. In order to test your drug, you need to bring at least one whole pill (logo clearly visible), 100 mg of powder, 1 blotter or 2 millilitre of fluids.

Powders, fluids and blotters

With all drugs a reagent (Marquis) is used. The reaction of a drug with this reagent provides an indication of what drug the sample could contain. Only an indication, as many drugs will give the same or a similar reaction. It also does not indicate how strong the drug is and if there are any other active substances present. Powders and fluids are always sent to the laboratory because of this reason. It is impossible to identify the drugs exact content by just looking at the shape, colour or structure of the sample.

Pills

Pills, however, can sometimes be identified by their characteristics. Various characteristics are studied: logo, shape, type of breakline, diameter, thickness, profile (flat or bold), and colour. Also the outcome of the reagent test is one of the studied characteristics for recognition. By combining all these specific aspects, the pill can be recognized through the so called ‘weekly list’. The headquarter of the DIMS only puts pills of which they are certain of the content on this list. The list is updated every week. If there is any doubt about the content, the pill is not put on the list.

Spread

When a pill is identified through the weekly list, the consumer is informed about the average dose and the spread. Pills containing an illegal substance such as MDMA are never produced with the same quality as medication, which only may have a tiny maximum spread of the active substance. The spread of illegal drugs can be very big. This can make it difficult for the consumer to determine their dose. The spread is determined by the lowest- and highest measured amount of milligrams in the collected drug-samples. The true spread of that pill’s batch will always be bigger than the spread measured in the laboratory.

Analysis

If a pill is not recognized the visitor can ask to have the sample sent to the DIMS-bureau. All drug-samples are given a unique code which is also given to the visitor. The DIMS-bureau evaluates all collected samples of that week and determines, in combination with the information they were given by the testing service, which samples will be sent to the lab for further analysis. The laboratory measures the samples with GC-MS and LC-DAD. Through the DIMS-bureau the test results are then communicated back to the drug checking service who collected the samples. The visitor can then call to the drug checking service a week after supplying the sample for their test result. The visitor is informed about the exact amount of the active compound when it is a commonly found drug (this is called quantification). Less common substances are often identified (this is called qualification) but not quantified because of the high cost involved. e.g. A sample can contain 50% cocaine, 8% levamisole and lidocaine (not quantified). At this point the following drugs are quantified: MDMA, amphetamine, methamphetamine, cocaine, levamisole, caffeine, 4-fluoramphetamine, 2C-B, fenacetine and ketamine. GHB can be (semi-)quantified through FTIR (see FTIR section).

Some substances cannot be analysed through the standard method (GC-MS). This applies to LSD and GHB. Analysis of these substances is a lot more expensive than the standard analysis of most other substances. This also counts for quantifications of substances that are not standardly quantified (see the 10 drugs described above). Therefore, the amount of possible quantifications is limited.

FTIR

Since 2016 the DIMS program uses an extra analysis technique. To be able to test the large amount of collected samples, the DIMS program has invested in a Fourier Transform InfraRed spectrometer. This allows drug-samples to be analyzed faster and more cost efficiently. Analysis with a FTIR-spectrometer does have a couple of disadvantages.

First, the FTIR spectrometer can only identify substances that make up at least 10% of the drug-sample. e.g. If an amphetamine sample contains 7% caffeine, it won’t show up in the analysis. This, of course, can be risky. A sample containing a low percentage of a high-risk substance, without getting picked up by the analysis, may cause dangerous situations. In reality this hardly ever occurs. When there are indications of amphetamine samples containing a possible more dangerous substance in low concentrations, the DIMS program will send all amphetamine samples to the lab for a long period of time for further control. So in practice, these risks are low.

Secondly, the FTIR spectrometer is a little less accurate. Even a lab analysis has a certain margin of error. In the lab the margin of error has a maximum of 5%. But FTIR results can show a maximum error margin of 10-15%, depending on the tested drug. Because of this less accurate measurement, the DIMS program has extensively studied the appliance of an FTIR spectrometer to make it measure as precisely as possible to maintain reliable results. So FTIR spectrometer result are always mentioned with a spread. For example: The FTIR spectrometer indicates that a MDMA sample contains 73% MDMA. For accuracy, the consumer will also hear the spread: 63-83%. In most cases the true composition will be around 73%, but it may deviate a little (with a maximum of 10%).

The FTIR spectrometer provides less information than a laboratory analysis, but is still more informative then when the drug sample would not have been tested because of the limited budget. If the DIMS program has any doubt about the content of a drug sample after FTIR spectrometer analysis, they can always send the sample to the lab for a further (more accurate) analysis.

Substance Margin of error
Amphetamine   15%
Caffeine   15%
GHB  50mg/ml
Ketamine 10%
MDMA 10%

 

What drugs can be tested?

Almost all illegal substances can be tested, including new psychoactive substances (NPS) like 4-fluoroamphetamine (4-FA). It may occur that a substance is not yet in the laboratory’s database because of its novelty, but this does not happen often. Magic mushrooms, medicine, cannabis, tobacco, steroids, alcohol, smart-products and raw material (precursors) can not be tested.

Why does the government allow drug checking?

Warnings / Red-alerts

In the interest of public health, the government allows drug checking. The DIMS program has the task to monitor the illegal drug market and to inform consumers when potential dangerous situations occur. Warning the public has happened several times in the past. Chances are big that this has saved lives, but this is, of course, difficult to prove. For example: At the end of 2014 a pink superman pill (colour of pil + logo/shape) was found that contained a very high dose of PMMA. After putting out a warning the drug has not been seen at the drug checking services anymore and has not caused any incidents in the Netherlands, as far as we know. It has however caused several deaths in other European countries.

List of risky pills

Since 2015 the DIMS program publishes a list of extra risky pills on drugs-test.nl. This does not mean that other pills don’t have risks, but these are pills you definitely don’t want to take. Because the DIMS program does not test all drugs that circulate on the market, this list is not complete. So it is important to be aware that other pills that are not on this list may still contain dangerous substances. You can find the list here or can find it on the Red Alert App.

Education and prevention

The collected drug-samples provide a representation of the types of drugs that are used in the Netherlands and useful information about trends and other developments of the illegal drug market. A clear example of this is the vast increase of the average amount of MDMA in ecstasy tablets in the last few years. Because of this it was clear that more education and attention was needed for ecstasy. Especially the risks linked to the use of high doses of MDMA.

Conditions

One of the conditions of the DIMS program is that illegal activities, such as the selling and production of illegal drugs, is not stimulated. That is why only consumers are allowed to test their drugs and materials for producing drugs (precursors) are not tested. Because the DIMS program only monitors the Dutch drug market, only samples that are bought in the Netherlands are tested. You can’t bring too many drugs. A maximum of 3 pills, 1 gram of powder, 3 blotters or 10ml of liquid is tolerated.

Drug checking in other countries

The DIMS program drug checking service is a unique service. There are some other countries that have similar services (for example England, Austria, Spain and Switzerland), but there are no services that operates to such extent and for such a long period time. So please use this service and test your drugs before you take anything!

 

Versie: augustus 2020