Alcoholverslaving
Ervaar je regelmatig nadelen van je alcoholgebruik? Krijg je in je omgeving wel eens opmerkingen dat je minder zou moeten drinken? Lukt het je niet om zelfstandig te stoppen of te minderen met alcohol? Op deze pagina gaan we in op de term ‘alcoholverslaving’. Wanneer is iemand eigenlijk alcoholverslaafd en wat kun je hieraan doen?
Meld je aan voor de ZelfhulpAlcoholverslaving
In de literatuur spreekt men niet van een alcoholverslaving, maar “stoornissen in middelengebruik”. Dit staat beschreven in de DSM-V (Diagnostical Statistical Manual versie V). Het is een internationaal wetenschappelijk boek waarin alle psychiatrische stoornissen staan beschreven. Een alcoholverslaving wordt dus “stoornissen in het gebruik van middelen” genoemd.
Definitie van alcoholverslaving
De stoornis en de mate: licht, matig, ernstig wordt vastgesteld aan de hand van 11 verschillende criteria/ symptomen. Waarbij licht 2 of meer symptomen zijn en ernstig 6 of meer symptomen. Verschillende symptomen zijn: mislukte pogingen om te stoppen, sterk verlang om te gebruiken, door gebruik opgeven van sociale activiteiten, ontwenningsverschijnselen, blijven gebruiken ondanks de ervaren nadelen. Ben je benieuwd of je verslaafd bent doe dan hier de zelftest.
Alcoholverslaving stoppen
Heb je het idee dat je een alcoholverslaving hebt en wil je daar iets aan doen, dan zijn er verschillende mogelijkheden bij Jellinek. Als eerst kun je je aanmelden bij de Jellinek Online Zelfhulp Alcohol. Dit is een programma waarbij je gratis, zelfstandig en anoniem aan je gebruik kunt werken. Wil je graag meer ondersteuning bij het stoppen of minderen van je gebruik dan zijn er ook verschillende vormen van behandeling. Wil je eerst overleggen wat het beste bij jou aansluit. Bel dan eens met onze Advieslijn. Daar kunnen ze al je vragen beantwoorden over het stoppen met alcohol.
Meld je aan voor Behandeling