Wat zijn de verschillende soorten en prijzen van cocaïne?

Er zijn geen verschillende soorten cocaïne. Wel zijn er een aantal varianten van producten waar cocaïne in zit en er zijn verschillen in zuiverheid.

Varianten

Cocaïnebladeren

De bladeren van de cocaïneplant (Erythroxylon coca) bevatten 0,1 tot 0,9% cocaïne (1). Planten die hoog in de bergen groeien bevatten meer cocaïne dan laag op de berg groeiende planten.

Cocaïnepasta

Cocaïnepasta (ofwel bazooka) is een tussenproduct dat verkregen wordt bij het maken van cocaïne uit cocabladeren. Cocapasta is een bruinige massa, gemaakt van cocabladeren, soda en kerosine (vliegtuigbenzine). Door de benzine komen de werkzame stoffen uit de plant vrij.

Cocapasta wordt gerookt. Gebruikers raken snel in een euforische stemming. Het roken van cocapasta is ook gevaarlijk vanwege de kerosine die erin zit. Dit kan ernstige longschade tot gevolg hebben.

Cocaïnepoeder

Cocaïnepoeder ontstaat door de pasta verder te bewerken. Cocaïnepoeder is een zout dat oplost in water en dus gesnoven kan worden. De cocaïnepoeder die in Nederland wordt aangeboden komt meestal uit Colombia en Ecuador. Cocaïne uit Peru of Bolivia heeft een kleiner marktaandeel. Sommige dealers noemen de herkomst in hun menu (‘Boliviaanse’ of ‘Peruaanse’ coke). Of dit ook echt zo is, is natuurlijk moeilijk te controleren.

Basecoke/gekookte coke/crack

Basecoke kan gemaakt worden van snuifcocaïne. Snuifcocaïne is een zout. Door natriumcarbonaat of ammonia toe te voegen maakt men van het zout een base. Hierdoor kan het niet meer gesnoven worden, maar wel gerookt. Door het roken werkt de cocaïne heftig maar ook kort. Basecoke, gerookte coke en crack zijn dus de rookbare varianten van cocaïne. Het zijn drie verschillende namen voor een stof met dezelfde werking en risico’s.

Zuiverheid

In Nederland kun je drugs laten testen. Het DIMS (Drugs Informatie en Monitoring Systeem) coördineert de verschillende testplekken in Nederland.

In 2022 bevatten de cocaïnemonsters gemiddeld zo’n 74% cocaïne. De rest was andere stoffen, meestal bepaalde medicijnen zoals levamisol en fenacetine (2).

Versnijdingen van cocaïne

Cocaïne wordt regelmatig versneden met andere psychoactieve middelen. Psychoactief wil zeggen dat het een effect heeft dat je kan merken. In 2021 zat in 30% van de cocaïnemonsters naast de cocaïne ook levamisol. In voorgaande jaren (2014-2019) lag dat percentage hoger, rond de 35%.

Levamisol werd ooit gebruikt in de behandeling tegen kanker. Sinds 2004 wordt het daar niet meer voor gebruikt. In de diergeneeskunde wordt het nog wel gebruikt als antiwormenmiddel. Bij zware gebruikers kan levamisol de afweer ernstig verzwakken.

Versnijdingen die bij cocaïne aangetroffen worden zijn:

  • Medicijnen zoals levamisol, fenacetine en hydroxyzine;
  • Stimulerende middelen zoals cafeïne;
  • Lokaal verdovende middelen als lidocaïne;
  • Fenacetine is een pijnstiller en kan nierschade veroorzaken;
  • Hydroxyzine wordt voorgeschreven als kalmeringsmiddel en bij jeuk;
  • Diltiazem wordt voorgeschreven tegen angina pectoris en hoge bloeddruk.

Als cocaïne op straat gekocht wordt, is de kans op versnijdingen groot en kan men geen verhaal halen. Toeristen zijn hier het slachtoffer van. Eind 2014 gebeurde dit bijvoorbeeld in Amsterdam: aan toeristen op straat werd cocaïne verkocht, maar dit bleek heroïne te zijn. Hier zijn toen drie mensen door overleden. Gebruikers die geen toerist zijn, hebben vaak vaste adressen, waardoor ze in ieder geval kunnen klagen als ze een keer een vervelende ervaring met een middel hadden.

Prijzen

Cocaïnepoeder kost tussen de €50 a €70 per gram (3). Die prijs is erg stabiel. Uit een gram halen gebruikers zo’n 15 à 20 lijntjes. Vaak wordt geen exacte gram verkocht, maar gaat het om een hoeveelheid van bijvoorbeeld 0,9 gram.

 

Bronnen:

  1. Erowid
  2. DIMS jaarbericht 2022, Trimbos-instituut
  3. Antenne 2018, Bonger Instituut (2019)

 

Versie: januari 2024