Wat is Bazooka?

Bazooka is een tussenproduct dat verkregen wordt bij het maken van cocaïne uit cocabladeren. Bazooka wordt ook wel cocapasta genoemd. Cocapasta is een bruinige massa, gemaakt van cocabladeren en kerosine (vliegtuigbenzine) of een ander organisch oplosmiddel.

Cocapasta wordt -omdat het zo simpel te bereiden is- gemaakt op de plek waar de coca groeit. Uit cocapasta wordt cocaïne gemaakt. Afhankelijk van het gehalte aan cocaïne in de cocabladeren geeft 1000 kilo cocablad ongeveer 4 kilo pasta (en dat op zijn beurt 2 kilo cocaïne). Cocapasta wordt veelal in een sigaret vermengd met tabak gerookt.

Effecten

De effecten zijn vergelijkbaar met het spuiten (injecteren) van cocaïne. Gebruikers raken snel in een eufore opgewekte stemming en worden overactief. Het roken van bazooka zorgt voor een direct effect waardoor de risico’s veel groter zijn dan het kauwen van cocaïnebladeren of het snuiven van cocaïne. Risico’s zijn: slapeloosheid, gewichtsverlies, verwaarlozing van lichaam en sociale contacten, problemen op het werk, achtervolgingswaanzin en verslaving.

Kerosine

Het roken van cocapasta is ook gevaarlijk vanwege de kerosine die erin zit. Jongeren in de grote steden van Zuid-Amerika rookten de pasta, met ernstige longschade tot gevolg. Het roken van bazooka of cocapasta vormt de oorsprong van het roken van basecoke en crack in de Verenigde Staten en Europa.

 

Versie: oktober 2019