Vraag & Antwoord

Verloopt het alcoholpromilage anders bij alcoholisten?

Wat betreft promillage is er wel verschil tussen mannen en vrouwen. Bij mannen geldt voor elk standaardglas alcohol 0,2 % en bij vrouwen 0,3 %. Bij een goede leverfunctie wordt een standaardglas alcohol weer afgebroken in ongeveer 1,5 uur. Lees hier meer over opname van alcohol, en hoe alcohol door het lichaam wordt afgebroken.

Als iemand 20 blikken bier per dag drinkt. En dit wordt met 1.5 uur per glas afgebroken. Dan is de hoeveelheid alcohol na 1 dag nog niet volledig afgebroken.
Wanneer meneer opnieuw begint te drinken, dan telt dit promillage inderdaad op bij het resterende aanwezig promillage.

Als iemand een slechte leverfunctie heeft wordt de alcohol minder snel en goed afgebroken. Omdat de lever de alcohol niet goed kan verwerken duurt het dus langer om af te breken, houdt het promillage langer aan en stapelt het promillage verder op.

Chronisch en overmatig alcoholgebruik kan de lever beschadigen en zo leiden tot een verslechterde leverfunctie. Als dit het geval is verloopt het promillage dus inderdaad anders dan bij iemand die een goede leverfunctie heeft.

Hier is echter geen tabel voor. Omdat dit per persoon kan verschillen en afhangt van de mate van leverbeschadiging en resterende leverfunctie. De enige manier om dit te testen is de leverwaarden te meten via bloedonderzoek.

 

Versie: februari 2017

Terug naar overzicht

Sitemap

Jellinek Advieslijn

Informatie en advies over alcohol- en drugsgebruik
088 – 505 1220
ma t/m vr 09.00 tot 11.00 uur / 15.00-17.00

Chat Alcohol & drugs
ma t/m vr 13.00 tot 17.00 uur

Chat