Verloopt het alcoholpromilage anders bij mensen met een alcoholverslaving?

Wat betreft promillage is er wel verschil tussen mannen en vrouwen. Bij mannen geldt voor elk standaardglas alcohol een promillage van 0,2 ‰ en bij vrouwen 0,3 ‰. Bij een goede leverfunctie wordt een standaardglas alcohol weer afgebroken binnen ongeveer 1,5 uur. Lees hier meer over opname van alcohol, en hoe alcohol door het lichaam wordt afgebroken.

Als je 20 blikken (0,33 cl = 1,32 glas bier van 5%) bier per dag drinkt. En dit wordt met 1.5 uur per glas afgebroken. Dan is de hoeveelheid alcohol na 1 dag nog niet volledig afgebroken.
Als je de volgende ochtend opnieuw begint te drinken, dan telt dit promillage op bij de resterende aanwezige alcohol.

Als je een slechte leverfunctie hebt, dan wordt de alcohol minder snel en goed afgebroken. Omdat de lever de alcohol niet goed kan verwerken duurt het dus langer om het af te breken. Het promillage alcohol in je lichaam blijft dan langer hoog en het duurt langer voordat het op 0 staat.

Chronisch en overmatig alcoholgebruik kan de lever beschadigen en zo leiden tot een verslechterde leverfunctie. Als dit het geval is verloopt het promillage dus inderdaad anders dan bij iemand die een goede leverfunctie heeft.

Hier is echter geen tabel voor. Omdat dit per persoon kan verschillen en afhangt van de mate van leverbeschadiging en resterende leverfunctie. De enige manier om dit te testen is de leverwaarden te meten via bloedonderzoek.

 

Versie: februari 2021