Wat zijn de verschillende soorten en prijzen van speed (amfetamine)?

Soorten Amfetaminen

Er bestaan verschillende middelen die behoren tot de stofgroep van amfetaminen. Hieronder lees je meer over de werking, prijzen en verschillen.

Amfetamine

Amfetamine is een in het laboratorium gemaakte drug. Het wordt ook vaak speed genoemd. Amfetamine kan rechts- en linksdraaiend zijn. Je kan dit vergelijken met je handen. Ze zijn allebei precies hetzelfde. Toch zijn ze een spiegelbeeld van elkaar. Je rechterhand past niet zo goed in je linker handschoen, maar hij past wel. Zo werkt het kort gezegd ook bij drugs.

Rechtsdraaiende amfetamine past beter op delen van de hersencellen dan linksdraaiende. Het is daardoor sterker. De illegale amfetamine (speed) die in Nederland aangeboden wordt is altijd een combinatie van rechtsdraaiende en linksdraaiende amfetamine, ofwel racemisch of racemaat. Amfetamine uit de apotheek is rechtsdraaiend (dexamfetamine).

Levo-amfetamine

L-amfetamine is linksdraaiende amfetamine.

Dextro-amfetamine

Dexamfetamine is rechtsdraaiende amfetamine. Merknamen hiervoor zijn Amfexa of Tentin.

Lisdexamfetamine (Elvanse) is een voorloper (prodrug) van dexamfetamine. Dit houdt in dat het lichaam het omzet naar dexamfetamine.

Methamfetamine

Methamfetamine is een vorm van amfetamine, de effecten lijken hier dan ook sterk op. Er zijn echter een aantal grote verschillende ten opzichte van ‘normale’ amfetamine of speed. Methamfetamine is namelijk een stuk sterker. De belangrijkste verschillen tussen methamfetamine en amfetamine ontstaan doordat methamfetamine beter in vet oplost dan amfetamine. Het passeert de bloed-hersenbarrière makkelijker dan amfetamine. Het komt dus makkelijker in de hersenen terecht. Hierdoor is methamfetamine 1,5 tot 2 keer zo sterk als amfetamine. Vervolgens komt het in vet opgeloste methamfetamine weer langzaam vrij, waardoor het langer doorwerkt. Normale amfetamine werkt 5 tot 8 uur. Methamfetamine bij slikken 6 tot 12 uur. Methamfetamine kan geslikt, gesnoven, gerookt en gespoten worden. Methamfetamine kan ook links- en rechtsdraaiend zijn. Meestal koop je een mengsel van links en rechtsdraaiende methamfetamine.

Door de langere werkingsduur en het sterkere effect zou methamfetamine voor meer trek of ‘craving’ zorgen. Het wordt vaak gezien als een vorm waarbij de kans op verslaving groter is.

Methamfetamine komt op de Nederlandse drugsmarkt minder voor dan in sommige andere landen, de VS bijvoorbeeld. In sommige scenes in Nederland wordt het wel gebruikt, bijvoorbeeld in de chemseks of gay-scene. Hier wordt het soms gebruikt op langer door te kunnen gaan op seksfeestjes. In de chemseks-scene worden vaker grenzen verlegd als het om drugsgebruik gaat, er zijn nog geen tekenen dat methamfetamine voet aan de grond krijgt in de rest van Nederland. Wel zijn er de laatste jaren een aantal labs opgerold die methamfetamine maakten.

Voor het maken van methamfetamine heb je een laboratorium nodig. De belangrijkste grondstoffen efedrine of pseudo-efedrine (of soortgelijke stoffen) wordt in Nederland niet legaal verkocht. In de VS wordt dit wel verkocht, waardoor het daar makkelijker is om aan de grondstof te komen en het daar meer voorkomt.

Andere namen voor methamfetamine zijn: Yaba, crystal, crystal meth, ice en tina.

Voor meer informatie zie de pagina: Wat is methamfetamine, tina, crystal meth of ice? Op chemsex.nl kun je meer lezen over seks onder invloed van drugs.

3,4-Methyleendioxymethamfetamine (MDMA)

Ook MDMA, de werkzame stof in XTC, behoort tot de amfetaminen. Voor meer informatie over MDMA, zie de pagina XTC/MDMA.

4-Fluoramfetamine (4-FA)

Zie voor meer informatie over 4-fluoramfetamine de pagina Wat is 4-FA / 4-FMP?

4-MA

4-methylamfetamine (4-MA) is een vervuiling van amfetamine (speed) die kan ontstaan bij het produceren van speed. De stof lijkt op amfetamine (speed) maar is gevaarlijker. Vergeleken met amfetamine komt er bij het gebruik van 4-MA aanzienlijk meer serotonine vrij, wat kan leiden tot oververhitting. Het effect van speed met 4-MA is minder dan ‘zuivere’ speed waardoor de gebruiker geneigd is meer te slikken. De gevoeligheid voor 4-MA kan per persoon sterk verschillen.

In 2009 verscheen 4-methylamfetamine (4-MA) op de Nederlandse drugsmarkt. In Europa werd in het afgelopen jaar de aanwezigheid van 4-MA al door 12 landen gemeld. In 2011 zijn in Nederland vier en in 2012 is één persoon overleden met 4-MA in het bloed. Het ging om drie mannen en twee vrouwen. Hoewel het niet officieel is bevestigd lijkt alles erop te wijzen dat de slachtoffers gewone recreatieve gebruikers zijn die speed wilden gebruiken. In België zijn 5 mensen en in het Verenigd Koninkrijk zijn 3 mensen overleden.

Zout-, base- en kristalvorm

Bij amfetamine of methamfetamine gaat het vrijwel altijd om amfetamine in zoutvorm. Preciezer is het daarom om te spreken van amfetaminesulfaat. In zoutvorm verschijnt amfetamine als pillen of poeders op de markt. Amfetamine in zoutvorm is niet rookbaar, methamfetamine in zoutvorm wel.

Methamfetamine kan ook in kristalvorm op de markt komen. Methamfetamine in kristalvorm heet ‘crystal meth’ en is nog beter rookbaar dan de methamfetamine in zoutvorm.

Zonder zout is amfetamine geen poeder maar een olie-achtige stof of vloeistof. Je spreekt dan van een amfetamine-base. Amfetamine-base komt op de Nederlandse drugsmarkt niet voor. Omdat het olieachtig is kan het niet gesnoven worden. Ook kan het als base niet als pil op de markt gebracht worden. Daarom wordt er een zoutvorm van gemaakt door sulfaat aan het basemolecuul te koppelen. Het lost dan ook makkelijker op in water, waardoor je lichaam het makkelijker op kan nemen.

Prijzen

De prijzen per soort amfetamine kunnen flink verschillen. Voor een gram speed werd in 2022 zo’n €8,50 betaald (1). Hierbij hebben we het over de straatprijzen voor een gram ‘gewone’ speed. Methamfetamine is duurder. Daar betaalt men ongeveer 80 euro voor een gram.

Bron

  1. Nationale Drug Monitor, Trimbos-instituut
  2. Van Wilgenburg, H. Stimulerende middelen: amfetamine. In: drugs en alcohol. Gebruik, misbruik en Verslaving, Houten, 2008

 

Versie: maart 2024