Hoe kan ik de risico’s van cannabis verminderen?

Echt veilig gebruik van hasj en wiet bestaat niet. Iemand die drugs wil gebruiken, loopt altijd risico. Maar er zijn wel richtlijnen om die risico’s te beperken. Dit kan als een gebruiker:

Niet voor zijn 18e begint

Cannabisgebruik op jonge leeftijd (jonger dan 18 jaar) geeft meer risico op blijvende hersenschade en verslaving. Ook kan het invloed hebben op de persoonlijke ontwikkeling.

Niet blowt als in de familie psychoses voorkomen

Blowen kan bijdragen aan de ontwikkeling van een psychose. De kans hierop is groter als er psychotische stoornissen in de familie voorkomen.

Met mate gebruikt

Wie dagelijks gebruikt, loopt meer risico op verslaving. Door af en toe gebruik, wordt dit risico beperkt.

Niet diep inhaleert

THC wordt direct in de longen opgenomen. Er komt met 1 hijsje al meer THC in de longen dan deze kunnen opnemen. Diep inhaleren of het lang inhouden van de rook is dus niet nodig. Door de rook niet te lang in te houden beperk je de hoeveelheid teer die in de longen terechtkomt.

Niet i.c.m. tabak roken, of liever helemaal niet roken

Het roken van een joint met tabak en cannabis vergroot de schadelijkheid aanzienlijk ten opzichte van een pure joint. Je krijgt meer schadelijke stoffen binnen. Daarnaast kun je verslaafd raken aan de nicotine in tabak. Het beste is om helemaal niet te roken en de cannabis te verdampen, bijvoorbeeld met een vaporizer.

Alleen voor zijn/haar plezier gebruikt

Wie cannabis gebruikt om problemen te vergeten, loopt meer risico op verslaving en het ontwikkelen van problemen, dan iemand die alleen voor zijn of haar plezier blowt.

Alleen in vrije tijd gebruikt

Cannabis vermindert de concentratie en het kortetermijngeheugen. Het vermindert daardoor je prestaties. Het gaat dus niet goed samen met school, studie of werk.

Niet combineert

Cannabis kan in combinatie met alcohol of andere drugs zeer onverwachte effecten hebben. Dit kan het risico op een aantal nadelige effecten flink vergroten.

Nooit in het verkeer gebruikt

Wie stoned deelneemt aan het verkeer, loopt meer risico op een ongeluk.

Alleen gebruikt als hij/zij zich goed voelt

Niet gebruikt om problemen te vergeten of bij depressies, angstaanvallen of psychose.

 

Zie voor meer informatie de volgende pagina’s:

Wat moet je doen als je voor het eerst wilt blowen?

Zijn er manieren om de risico’s voor de longen te beperken?

 

Versie: januari 2021